top of page

Minne Hervannassa tulee huoltoasema, kun täydennysrakentaminen etenee?

Kuva: Sofia Tuohimaa

Hervantalaisia on aiemmin palvellut useita huoltoasemia. Nyt palveluprofiili on näiltä osin muuttunut nopeasti, kun useita asemia on purettu maankäytön muutoksen myötä.

Satu Lepistö

27.10.2021

Hervannasta on tähän mennessä purettu Insinöörinkatu 11:n Neste-asema, Insinöörinkadulla samoin sijainnut Teboil-asema sekä viimeisimpänä osoitteessa Tieteenkatu 2 sijainnut Shell-asema.
Tonttipäällikkö Pasi Kamppari kertoi Hervannan Sanomille, että poistuneiden jakeluasemien tontit tulevat asemakaavamuutoksen mukaiseen rakentamiseen, kun alueen infran toteutus sen mahdollistaa.
- Maaperätutkimuksia tehdään aina jakeluasemien purkutöiden yhteydessä, Kamppari sanoo.

Uusi asema Hepolamminkadun ja Tieteenkadun kulmaan

Uusi jakeluasematontti on asemakaavassa osoitettu Hepolamminkadun ja Tieteenkadun kulmaan. Asemakaava on jo lainvoimainen.
- Uusi tontti on osa vanhan puretun Shellin tonttia, Kamppari kertoo. – Uusi asema siirtyy lähemmäs Hepolamminkatua kuin Shell oli.
Tarkkaa ajankohtaa uuden aseman rakentamiselle Kamppuri ei osaa antaa. Se rakennetaan, kun infra sen sallii.
Myös Ruskonkehän ja Ahvenisjärventien risteykseen on kaavassa osoitettu uusi jakeluasema. Kamppari uumoilee, että tontilla yrittäjänä toimimiseen kiinnostus kasvaa sitä mukaa, kun nykyisiä asemia Hervannasta poistuu.
- Aikataulu on riippuvainen siitä, koska jakelutoimijat näkevät sijainnin potentiaalin riittävän suureksi uuden aseman toteuttamiseksi. Siksi tämä kysymys pitäisikin ohjata enemmänkin jakelutoimijoille, Kamppari pohtii.

Wanhan Bensiksen yrittäjä: ”Katson baletin loppuun”

Hervannassa on toiminnassa ainakin vielä Wanha Bensis. Senkin tontin suhteen kaavamuutos on jo vireillä. Myös sen alueelle suunnitellaan täydennysrakentamista. Wanhalla Bensiksellä bensiininjakelua hoitaa Neste, kahvilaa, myymälää ja itsepalveluhallia taas yrittäjä Antti Eskola.
- Vain herra tietää, mutta herra ei virka mitään, sanoo Eskola, kun tiedustelen Wanhan Bensiksen jatkoa. – Sitä ei Nesteelläkään kai tiedä kukaan, Eskola sanoo.
Eskola toteaa, että itsepalveluhallin, myymälän ja kahvilan toiminta loppuu samanaikaisesti polttoainejakelun kanssa.
- Yhdessä tästä sitten lähdetään, Eskola sanoo. – Hervanta ei voi olla ilman polttoainejakelua, sillä tämä on iso alue, hän lisää.
Eskola on kuullut kaavasta ja alueelle suunnitelluista asemista. Hän uumoilee, ettei Ruskonkaaren asemaa rakenneta koskaan.
- Se on väärään suuntaan Hervannasta, Eskola täräyttää. – Kaupunki on toisessa suunnassa.
Eskola on ollut jo viisi vuotta virallisesti eläkkeellä, mutta hän on omien sanojensa mukaan ”luvannut katsoa baletin loppuun”.
Kysymme vielä kaupungin edustajalta, onko mahdollista, että Hervanta jää joksikin aikaa ilman huoltoasemaa kokonaan.
- Tavoite on saada uusi jakeluasematontti Tieteenkadun ja Hepolamminkadun risteyksestä luovutettua heti, kun infran suunnitellut ja toteutus sen mahdollistaa, muotoilee Kamppari. – Polttoainejakelutoiminnan keskeytyksetön järjestäminen Hervannassa on ilman muuta toivottavaa.
Hervannan Sanomat tavoitteli asemakaavoituksesta vastaavaa projektiarkkitehtia tarkentamaan tietoa siitä, mihin asti Wanhan Bensiksen tontti on jakelukäytössä, mutta ei tavoittanut tätä.

bottom of page