Monikulttuurisuutta vanhempainkoulussa
Eveliina Nikunlassi, Sofia ja Valens kokkasivat vanhempainkoulussa yhdessä kreikkalaista piirasta.
Etelä-Hervannan sekä Pohjois-Hervannan koulut ovat saaneet mahdollisuuden osallistua Oikeus osata ja osallistua -hankkeeseen, joka on opetusministeriön rahoittama. Hankkeessa mukana olevat koulut järjestävät noin kerran kuukaudessa, viisi kertaa kuluvan kevätlukukauden aikana vanhempainkoulua, johon kutsutaan monikulttuuristen oppilaiden vanhempia.
Milla Zuev
3.4.2024
Hankkeen tarkoitus on inklusoida vanhempia toisiinsa, naapurustoon, sekä kouluun. Lämminhenkisissä tapaamisissa laitetaan yhdessä ruokaa ja keskustellaan suomen kielellä - pääasiassa selkosuomeksi, joten osallistuvien vanhempien on hyvä osata suomea ainakin alkeistasolla.
Pääsimme vierailemaan Etelä-Hervannan koulun vanhempainkoulussa ja kuulimme osallistuvien vanhempien kokemuksia kulttuurirajat ylittävistä tapaamisista.
Sofia
Iranista kotoisin oleva Sofia osallistui vanhempainkouluun ensimmäistä kertaa. Ensin hänen miehensä osallistui, ja oli tapaamiseen hyvin tyytyväinen. Myös Sofian ja hänen miehensä lapset olivat mukana.
– Täällä on todella hyvä ilmapiiri ja tunnelma. On mukavaa päästä tutustumaan muihin vanhempiin ja tehdä ruokaa yhdessä.
Ruoanlaitosta innostuva Sofia uskoo, että vanhempainkoulusta voisi saada ystäviä. Hän pitää kotoutumisen kannalta tärkeänä, että maahanmuuttaneet olisivat tekemisissä myös muiden kuin lähtömaastaan tulleiden kanssa.
– Vaikka meillä maahanmuuttaneilla olisi paljonkin iranilaisia ystäviä, meillä ei ole tarpeeksi suomalaisia ja muista maista kotoisin olevia ystäviä. On helppoa olla kaveri tai työkaveri, mutta ystäviksi tuleminen vie aikaa. Tämä on meille haastava ja vaikea asia. Tarvitsemme kovasti ystäviä kotoutumiseen. Se vaikuttaa ihan kaikkiin asioihin. Tällaiset tilanteet ovat meille todella hyvä tilaisuus saada uusia ystäviä muista kansalaisuuksista, Sofia sanoo.
Valens
Valens on asunut Suomessa perheensä kanssa pian neljä vuotta. Aikaisemmin hän asui Oulussa, mistä muutti Kangasalle ja edelleen Hervantaan. Valensilla on kolme lasta. Myös hänen kokemuksensa vanhempainkoulusta on positiivinen.
– Tällaiset tapahtumat tuovat maahanmuuttaneet ja suomalaiset ihmiset lähemmäksi toisiaan. Täällä on hyvin mukavaa, on kiva olla ihmisten keskuudessa, laittaa ruokaa ja keskustella heidän kanssaan, Valens sanoo.
Tärkeää kotoutustyötä
Riikka Jouttunpää, kotitalousopettaja sekä Riia Honkala, kietu-opettaja – eli suomen kielessä auttava opettaja – ovat vanhempainkoulussa vapaaehtoisina.
– Saimme kyselyä Tampereen kaupungin projektihankekoordinaattori Miina Sivulalta, löytyisikö koulustamme kiinnostuneita opettajia tähän hankkeeseen. Pidimme tätä tärkeänä - vanhemmat pääsevät tapaamaan toisiaan, mikä auttaa kotoutumisessa, sanoo Jouttunpää.
– Minusta parasta täällä ovat juuri olleet kaikki kohtaamiset. On konkreettisesti päässyt tapaamaan perheitä ja vanhempia. Kaikilla ei välttämättä ole muuta paikkaa, missä tavata, Honkala sanoo.
Honkalan mielestä hanke edistää monikulttuurisuutta monessa mielessä. Kun paikalle tulee väkeä Etelä-Hervannan koulun vanhempainyhdistyksestä ja vanhemmat pääsevät kohtaamaan suomea äidinkielenään puhuvia, silloin ollaan yhdessä, eikä eri porukoissa.
– Tänne tulee ihmisiä kaikista kieli- ja kulttuuriryhmistä, ja se on oikein mukavaa. Kynnys osallistua jatkossakin pienenee. Muutama vanhempi onkin jo ollut kiinnostunut lähtemään mukaan vanhempainyhdistykseen, Honkala iloitsee.
Monikulttuurinen Hervanta
Eveliina Nikunlassi Etelä-Hervannan koulun vanhempainyhdistyksestä kokee hankkeen tärkeäksi, koska Hervanta on monikulttuurinen kaupunginosa. On tärkeää olla mukana kotouttamisessa yhteisen tekemisen äärellä.
– Toivomme myös, että voisimme saada vieraskielisiä vanhempia liittymään vanhempainyhdistykseen, että monikulttuurisuus näkyisi vanhempainyhdistyksessäkin. Yksi äiti onkin jo ollut mukana kokouksessa, Nikunlassi mainitsee.
Tärkeää Nikunlassin mielestä on myös se, että vanhempainkoulu tarjoaa vanhemmille tilaisuuden tutustua toisiinsa. Illoissa järjestetään myös lastenhoito vanhempainyhdistyksen vapaaehtoisten voimin. Muilla kouluilla koulun henkilökuntaa on palkattu illaksi töihin lastenhoitoa varten.
– Olemme myös ottaneet omia lapsiamme mukaan lastenhoitoon. Tämäkin auttaa integroitumisessa, Nikunlassi sanoo.