top of page

Muistitapahtumassa paneuduttiin hyvän muistin salaisuuksiin

Anu Heinonen kertoi, että rutiineista poikkeaminen tekee hyvää aivoille. Kuva: Satu Lepistö

Pirkanmaan Muistiyhdistys ry:n ja Hervannan Eläkkeensaajat ry:n yhdessä järjestämässä Monipuolinen Muistipäivä -tapahtumassa oli torstaina 28.10. paikalla paljon muistiasioista kiinnostuneita.

Satu Lepistö

3.11.2021

Hervannan Vapaa-aikakeskuksen yläaulassa järjestetyssä tapahtumassa suunnistettiin muistipolkua pitkin aivojen hyvinvointiin liittyvien toiminnallisten pisteiden kautta.
- Muistista huolehtimisen osa-alueita ovat liikunta, ravinto, uni, aivojen aktivointi ja sosiaalisuus, kertoo Aila Peräjoki Hervannan Eläkkeensaajista.
Muistipolun toimintapisteet oli nimetty eri osa-alueiden mukaan. Aiemmin fysioterapeuttina työskennellyt Peräjoki toimi tapahtumassa liikuntapisteen vetäjänä. Erilaisten aktivoivien liikuntatehtävien piste veti puoleensa runsaasti kiinnostuneita. Tapahtumassa vieraillut Seija Kimpanpää kertoi liikuntapisteellä, että muistiasioita tulee joskus pohdittua.
- Niin käy, jos vaikka nimet unohtuvat. Silloin tulee miettineeksi, onko se hälyttävää, Kimpanpää sanoo. – Onneksi nimet yleensä palautuvat muistiin hetken päästä.
Fyysinen aktiivisuus laskee riskiä sairastua moniin sairauksiin ja parantaa aivojen verenkiertoa. Se on tärkeää muistijälkien syntymisen ja säilymisen kannalta.
Kakkospisteellä kävijät pääsivät tutustumaan aivojumppaan. Esitteet ja pikkutehtävät kiinnostivat kävijöitä.
- Aivoja on hyvä haastaa, sanoi pisteellä työskennellyt Anu Heinonen Pirkanmaan Muistiyhdistyksestä. – Erilaiset asiat ovat eri ihmisille haastavia. Rutiineja kannattaa rikkoa.
Heinosen mukaan koordinaatiota vaativa tanssi ja uudet, erilaiset tehtävät ovat hyödyksi aivoille haastaessaan niitä positiivisella tavalla.
Kolmospisteellä työskennellyt muistiyhdistyksen vapaaehtoinen Päivi Repo on samaa mieltä. Uneen keskittyneellä pisteellä keskusteltiin muun muassa siitä, että levon merkitys on tärkeää ja paras lepo syntyy aivojen aktivoinnin jälkeen.
- Unen laatu muuttuu ajan myötä, Repo toteaa. – Erilaisia unen vaiheita tulee ikääntyneellä vähemmän. Unen merkitystä ei voi väheksyä.
Unipisteellä keskusteltiin myös siitä, että unen häiriintyessä kannattaa hakeutua lääkärin puheille, sillä unettomuus ei ole normaali tila ja se korreloi myös muistiongelmien kanssa.
Nelospisteen teemana oli ravinto. Aivot tarvitsevat energiaa ja monipuolista ravintoa muistin tueksi. Hiilihydraatit ovat aivojen energianlähde. Pisteellä työskennelleen Heidi Pyykkösen mukaan pisteellä oli keskusteltu kävijöiden ruokailutottumuksista ja siitä, onko ruokavalioissa muutostarpeita.
Ruokapisteellä juttelemaan pysähtyy 89-vuotias Helinä Saarinen, joka on työskennellyt terveydenhoitajana ammattiurallaan. Ravinto-, uni-. ja liikkumisasiat ovat siis Saariselle tuttuja ja tärkeitä, ja Saarinen kertookin liikkuneensa elämässään paljon sekä panostaneensa terveyteen koko ikänsä. Työuralla Saarinen on myös hoitanut ihmisiä ja jakanut samalla paljon terveyteen liittyvää tietoa.
- Tulotaso, tieto ja valistuneisuus ovat sellaisia asioita, jotka vaikuttavat ihmisen terveydenhoitoon, Saarinen pohtii.
Saarinen sanoo pitävänsä terveyteen liittyviä asioita erittäin tärkeinä asioina elämässään. Esimerkiksi sokeritasapainoon tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota.
Viimeisellä pisteellä teemana on sosiaalisuus, joka on noussut hyvin tärkeäksi osa-alueeksi koronavirusepidemian aikana. Pisteellä toiminut Laura Sarkonsalo kertoo, että pisteellä käyneet ovat nostaneet esiin yksinolon ja jopa yksinäisyyden teemoja.
- Ihmiset ovat huomanneet, että sosiaalisuuden puute ja tylsistyminen ovat vaikuttaneet muistiin, Sarkonsalo pohtii.
- Tästä tapahtumasta ja muiden kohtaamisesta ollaan oltu todella iloisia, hän lisää.

bottom of page