top of page

Mummun ja vaarin tuvalla sukupolvet kohtaavat

Lotta on käynyt lapsensa kanssa Annantuvalla jo lapsen vauva-aikana.

Mummun ja vaarin tupa Kaukajärven Annantuvalla on lämminhenkinen, vapaamuotoinen kohtaamispaikka, joka mahdollistaa sukupolvien väliset kohtaamiset. Mummun ja vaarin tupa on SOS Lapsikylän hanke, joka toimii Annantuvan tiloissa. Se on osa Kaukajärven ja Annalan kaupunginosaohjelmaa. Mummun ja vaarin tupa -toimintaa on myös muualla Suomessa.

Milla Zuev

25.10.2023

– Tänne tullaan tapaamaan muita lapsiperheitä. Ihanaa tässä ovat mummut ja vaarit, eli sukupolvien väliset kohtaamiset, Annantuvan Heidi Herman kuvailee.

– Toimintamme sydän ovat varamummut ja varavaarit, eli vapaaehtoiset ikäihmiset. Täällä ollaan vapaamuotoisesti yhdessä – kohdataan muita lapsiperheitä. Äidit ja isät saavat hengähdystauon arjen keskelle ja mummut ja vaarit saavat olla yhdessä lapsiperheiden kanssa. Kaikki saavat tuvasta voimavaroja ja mielekästä tekemistä, kertoo SOS Lapsikylän ehkäisevän työn koordinaattori Kati Syrjäaho.

Toiminta on tarkoitettu kaikille lapsiperheille: usein lapsiperheille tarkoitettu toiminta on päiväsaikaan, mikä ei työssä ja opinnoissa käymisen vuoksi kaikille sovi. Mummun ja vaarin tupa on torstaisin kello 16:30–19. Ohjelmaan kuuluu vapaamuotoisen yhdessäolon lisäksi joka kerta yhteinen ruokailu, jonka suunnitteluun osallistetaan niin mummut ja vaarit kuin lapsiperheetkin.

Koska ruoka tarjotaan kaikille vapaaehtoisille ja lapsiperheille, pyydetään ensimmäistä kertaa paikalle tullessa ilmoittautuman ohjaaja Karin Heikkilälle numeroon 0444934242. Näin ruokaa osataan varata oikea määrä.

Matalan kynnyksen paikka

Kaksivuotiaan lapsen äiti Lotta on käynyt Annantuvan päivätoiminnassa jo lapsensa vauva-ajasta lähtien. Kuultuaan Mummun ja vaarin tuvasta hän alkoi käydä lapsensa kanssa myös iltatoiminnassa lapsen päiväkodin jälkeen.

– Tämä on ollut lapselle todella mieluista. Lapseni tietää jo mistä puhutaan, jos mainitsen, että lähdetään Annantuvalle: lähtee jo laittamaan kenkiä jalkaan. Täällä on mukavia ja monipuolisia leluja, jotka ovat kivaa vaihtelua kotiin.

– Täällä lapsen vuorovaikutustaidot kehittyvät, kun tapaa erilaisia ihmisiä. Vanhemmista on itsellekin vertaistukea: parasta täällä on yhteishenki ja se keskusteluseura, mitä saa. Suosittelen tätä kaikille ihan vauvasta lähtien: tämä on matalan kynnyksen paikka, jonne voi tulla viettämään aikaa muiden kanssa, Lotta kuvailee.

Vapaaehtoistyöstä merkityksellisyyttä

Vapaaehtoiset mummu ja vaari Kirsti ja Paavo ovat käyneet Mummun ja vaarin tuvalla useita kertoja. Molemmilla on paikasta hyvin positiivinen kokemus.

– Olen ollut aikaisemminkin lasten kanssa vapaaehtoistyössä tukihenkilönä. Vuodenvaihteessa jäin eläkkeelle ja aloin etsiä paikkaa, ja kesällä se järjestyikin. Toivon, että tämä paikka saa ilmaa siipiensä alle, ja nyt ainakin näyttäisi siltä, että täällä alkaa käydä enemmän perheitä. Täällä me leikimme lasten kanssa, ja suunnitelmissa on tehdä ensi viikolla myös retki lähipuistoon, Paavo kuvailee.

– Minun ystävättäreni, joka on käynyt monta vuotta samantapaisessa vapaaehtoistyössä, suositteli minulle tänne tulemista. Tulin tutustumaan paikkaan ja olen tykännyt kovasti. Kivasti mummoja ja vaareja on täällä käynyt. Teemme yleensä ruokaa ja leikimme lasten kanssa. On mukavaa, kun tänäänkin tänne tulee neljä perhettä. Parasta tässä on mahdollisuus auttaa perheitä. Eräänkin isän kanssa juttelin siitä, miten ihanaa on antaa vaimolle hetki omaa aikaa, kun hän tulee lapsen kanssa tänne ja öisin vauvaa imettävä äiti saa levähtää. Tuntuu ihanalta auttaa perheitä ja tukea ihmisten jaksamista, Kirsti kertoo.

bottom of page