top of page

Nauhan asiakkaat eivät jää yksin

Nauha Ry:n Johanna Sjövall, Jenna Tennilä ja Ossi Pärssinen pitävät työtään raskaana, mutta palkitsevana. Kuva: Pekka Ohtokangas

Kaukajärven Vilusen kartanossa toimii Nauha Ry, joka järjestää monenlaista kuntouttavaa toimintaa sitä tarvitseville.

Pekka Ohtokangas

1.2.2023

Kunnallisneuvos Knut Stjernwallin rakennuttamassa Vilusen kartanossa ja sen tiluksilla on toiminut tiilitehdas, psykiatrinen osasto ja vuodesta 1969 asti Nauha Ry:n ja Abnoyn pääkonttori ja asumispalvelut. Tontilla on kuntouttavaa työtoimintaa, asumispalvelut, vapaaehtoistoimintaa ja ruokajakoa.
– Meillä on monipuolisesti kuntouttavaa toimintaa, joka toteutetaan asiakas- ja työlähtöisesti, valmentaja ja hanketyöntekijä Jenna Tennilä kertoo.
Nauhan asiakkaina on kaiken ikäisiä, kaikenlaisista taustoista olevia ihmisiä. Nuorimmat ovat alle kaksikymppisiä, vanhimmat eläkeiän kynnyksellä.
– Jotkut eläkkeelle siirtyneet ovat meillä myös vapaaehtoisina, yksikönjohtaja Johanna Sjövall kertoo.
– Monella vanhemmalla asiakkaallamme on paikat alkaneet pettään, joten he ovat kuntouttavan toiminnan tarpeessa. Tosi monella nuorella asiakkaallamme on taas mielenterveysongelmia, työtoiminnan valmentaja Ossi Pärssinen sanoo.
– Minulla on 60 asiakasta ja on yhden käden sormilla laskettavissa he, joilla ei ole diagnoosia mielenterveysongelmasta. Mielenterveyspalveluiden jonot ovat, mitä ovat, Pärssinen sanoo.



Kulkee rinnalla

Vilusen kartanoon on kasvanut tiivis yhteisö.
– Monelle on tärkeää, että on paikka mihin tulla säännöllisesti ja olla oma itsensä, Tennilä sanoo.
– Ei se poista ahdistusta tai masennusta, mutta tekee mielenterveyspalveluihin jonottamisesta siedettävämpää, Pärssinen jatkaa.
– Monetkaan eivät tiedä, mihin ottaa yhteyttä ongelmistaan, Sjövall sanoo.
Niinpä Vilusen kartanossa toimii myös etsivä nuorisotyö, joka kulkee nuoren rinnalla ja voi tavata nuorta nuoren kotona tai vaikka kahvilla.
– Etsivän nuorisotyön asiakkuus jatkuu, vaikka nuori lopettaisi asiakkuutensa meillä, Tennilä sanoo.
Kattavaa tukiverkostoa kasvattamaan on kehitetty myös VEVA-toiminta, eli vertais- ja vapaaehtoistoiminta.
– Tarkoituksena on, etteivät asiakkaamme jää yksin, Sjövall sanoo.

Monenlaista toimintaa

Nauhalla on todellakin monenlaista toimintaa, joten osaajia löytyy monelta alalta. Hämeenpuistossa on aito kahvila Nauha’s, Yrittäjänkadulla taas toimii Masiina, jossa huolletaan polkupyöriä ja pienkoneita. Vilusen kartanossa tehdään verkkomedia Nauhalainen.fi’tä ja lisäksi voi opetella pihatöitä, siivousalan töitä, käsitöitä, liikkua tai vaikka harjoitella improvisaatioteatteria.
Nauha myös rahoitti ensimmäisen katulehti Roheen numeron ja Nauhalta onkin muutama innokas tehnyt juttuja ja alkanut myymään Roheeta.
– Kaiken tämän lisäksi me olemme Kaikukorttien jakelija, Sjövall kertoo.
Kaikukortin tavoitteena on parantaa taloudellisesti tiukassa tilanteessa olevien nuorten, aikuisten, perheiden ja ikäihmisten mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä.
– Meiltä käytiin Ilves- KalPa -ottelussa Kaikukortilla. Tämä on oikein hyvä konsepti, Kaikukortista on tullut meille paljon positiivista palautetta.
Kaikukortteja voidaan tehdä Nauhalla kaikille, ei ainoastaan Nauhan asiakkaille.

bottom of page