top of page

Nekalan koulu kulttuurikäyttöön, lastentalo asumiseen

Kuva: Arkkitehdit MY.

Nekalan lastentalon ja vanhan koulun asemakaavamuutokset hyväksyttiin Tampereen yhdykuntalautakunnassa huhtikuun alussa. Kaavamuutoksen myötä rakennukset suojellaan ja tonteille tuodaan täydennysrakentamista.

Milla Zuev

17.4.2024

Koulurakennus tullaan remontoimaan ja muuttamaan kulttuurikäyttöön, lastentalo kunnostetaan asumiskäyttöön. Kaavat etenevät vielä kaupunginhallituksen ja valtuuston käsittelyyn, mutta asemakaavapäällikkö Elina Karppinen Tampereen kaupungilta uskoo niiden saavan hyväksynnän siten, että töihin päästään mahdollisimman pian.

Karppinen uskoo, että kaavat saavat hyväksynnän viimeistään syksyllä, ellei jo ennen kesälomia. Rakentamaan päästään heti, kun kaavat on hyväksytty.

Kummassakin kaavassa on tarkat rakentamistapaohjeet arvokkaan kulttuuriympäristön suojelemiseksi: on haluttu tuoda yksityiskohtaisia ohjeita väritykseen ja yksityiskohtiin, jotta rakennukset soveltuvat hyvin ympäristöön. Erityisen tarkkaan on haluttu ohjata uudisrakentamisen tapaa.

Lastentalo

Suojeltava lastentalo on kaksiosainen. Sen päiväkotisiipi on ollut sisäilmaongelmien vuoksi tyhjillään vuodesta 2020, kun taas asuntolaosassa on vuokra-asuntoja. Asemakaavamuutoksessa koko lastentalo suojellaan ja kunnostetaan asunnoiksi.

– Suunnittelualueelle on tulossa kolme kaksikerroksista pientaloa sekä nelikerroksinen lastentalo, Karppinen sanoo.

Korjaus-, muutos-, ja täydennysrakentamisen myötä lastentalon nykyiselle tontille valmistuu yhteensä noin 60 asuntoa.

Nekalan koulu

Nekalan koulu on rakennettu vuonna 1931. Se suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi vuonna 2018. Kaavamuutoksessa rakennus suojellaan, mutta siihen tehdään muutoksia ja korjauksia, jotka mahdollistavat sen muuttamisen kulttuurikäyttöön.

Tontille on suunniteltu kaavassa myös täydennysrakentamista noin 40 asunnolle pientaloissa ja pienkerrostaloissa.

Vuonna 1931 rakennettu Nekalan koulu suljettiin sisäilmaongelmien vuoksi 2018. Kaavamuutoksen myötä se suojellaan ja rakennukseen voidaan tehdä korjauksia ja muutoksia, jotka mahdollistavat sen muuttamisen kulttuurikäyttöön. Tontille on kaavan myötä suunniteltu täydennysrakentamista noin 40 asunnolle pientaloissa ja pienkerrostaloissa.

– Koulun laajalla piha-alueella voi myös järjestää kulttuuritapahtumia. Erikoisuus näissä molemmissa kaavoissa on se, että näissä suojellaan rakennuksia ja mahdollistetaan uudisrakentamista. Uudisrakentamista saa kuitenkin olla vain 50 prosenttia ennen kuin kumpikin kohde on korjattu arvoiseensa kuntoon, kertoo Karppinen.

bottom of page