top of page

Nekalan uusi kierrätyskeskus avasi ovensa

Toiminnanjohtaja Mauri Hakalan mukaan Arabian astiat ja vanha lasitavara tekevät hyvin kauppansa. Kuva: Suvi Roselli

Vihiojantiellä Nekalassa vallitsi viime perjantaina päivää ennen avajaisia innostunut ja samalla puuhakas tunnelma, kun Nekalan kierrätyskeskus muutti tien toisesta päästä uusiin tiloihin, Vihiojantie 2:een. Esineitä ja vaatteita aseteltiin paikoilleen ja elektroniikkaa kytkettiin kiinni. Suuri halli oli jo täynnä erilaisia huonekaluja ja kodin pientavaroita. Vaateosastolla oli rekeissä toinen toistaan hienompia vaatteita, eikä kenkärivikään ollut kovin lyhyt.
Kierrätyskeskus joutui muuttamaan uusiin tiloihin kiinteistön huonokuntoisuuden ja tontille tehtävien muutosten vuoksi. Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry:n toiminnanjohtaja Mauri Hakala ei kuitenkaan ole jäänyt suremaan tilannetta tai kaipaamaan entisiä tiloja, sillä uudet tilat ovat niin paljon edellisiä paremmat.
– Tässä on tilaa enemmän, yhteensä 1450 neliötä, joten olemme nyt suurin kierrätyskeskus Tampereella. Tämä tila ei ole myöskään yhtä sokkeloinen kuin aikaisempi ja mikä parasta, saimme nyt varaston tämän rakennuksen alakertaan, kun aikaisemmin se oli meillä Kalevassa, Hakala sanoo.
Uudessa osoitteessa on myös huomattavasti isommat ja toimivammat toimistotilat, sosiaalitilat ja kierrätysmateriaalin lajittelutilat.
– Lajitteluun on varattu kaksi huonetta ja lisäksi alakerrassa on lajittelutilaa. Kuorma-autoille on tässä hyvin laskutilaa, johon tavarat voi laskea niin, ettei niitä tarvitse jättää myymälän puolelle.

Suvi Roselli

16.11.2022

Kuljetuspalvelu tekee ostamisen helpoksi

Muutto on ollut todella iso operaatio ja kestänyt yhteensä kaksi kuukautta.
– Ennen tavaroiden siirtämistä maalasimme täällä seiniä ja asensimme kattoon valaisimia. Sen jälkeen tuli sisustamisen vuoro. Kaikki huonekalut johtajan pöytää myöten on saatu kierrätyksen kautta. Tänne ei ole ostettu uutena mitään.
Nyt kun kaikki alkaa olla valmista Hakala suhtautuu kierrätyskeskuksen tulevaisuuteen toiveikkain mielin.
– Asiakkaiden tietoisuus ympäristöasioista ja tavaroiden uudelleenkäytöstä on lisääntynyt selvästi, varsinkin nuorella polvella. He eivät välttämättä mene enää ostamaan esimerkiksi uutta sohvaa, kun se maksaa täällä vain murto-osan uuteen verrattuna. Sitä paitsi täältä saa todella hyväkuntoisia huonekaluja. Tänne tulee paljon hyvää tavaraa ja täältä saa kaikkea laidasta laitaan.
Huonekalujen hankkiminen kierrätyskeskuksesta on sikälikin houkutteleva vaihtoehto, että kierrätyskeskuksella on käytössä edullinen ja nopea kuljetuspalvelu, joka toimii Tampereella ja sen ympäristökunnissa.
– Meillä on viisi pienkuorma-autoa, joilla haemme huonekaluja ihmisiltä kierrätyskeskukseen ja viemme niitä kierrätyskeskuksesta asiakkaille. Koska autoja on niin monta, pystymme toimittamaan huonekalut viimeistään kahdessa tai kolmessa päivässä.

Arabian tuotteet tekevät kauppansa

Kierrätyskeskus ottaa vastaan kaikenlaisia lahjoituksia.
– Vaatteiden ja esineiden pitää kuitenkin olla ehjiä, puhtaita ja uudelleenkäyttöön soveltuvia.
Kaikkein kysytyimpiä ovat 1960-70 -lukujen huonekalut.
– Myös Arabian astiat ja vanha lasitavara sekä tekstiilipuolella trendin mukaiset vaatteet ja kodintekstiilit tekevät hyvin kauppansa. Tänne tuodaan eniten kodin pientavaraa, kuten tauluja, astioita ja muita kodin käyttöesineitä ja näiden kohdalla kysyntä ja tarjonta kyllä kohtaavat ihan hyvin.
– Keväällä ihmiset siivoavat kaappejansa ja silloin tänne tulee paljon tavaraa. Syksyllä Tampereelle muuttavat puolestaan opiskelijat ja silloin täältä hankitaan paljon huonekaluja. Talvella täältä lähtee erityisesti talviurheiluvälineitä ja keväällä polkupyöriä. Kauttamme kulkee vuosittain noin 500 000 myyntiartikkelia.
Kierrätyskeskus työllistää 65 palkkatuetussa työsuhteessa olevaa henkilöä sekä 15 vakituista työntekijää. Toiminnan pyörittämiseen tarvitaan paljon tekijöitä. Heistä osa työskentelee logistiikkapuolella, osa materiaalin lajittelijoina ja loput tavaroiden esillelaittajina ja myymälän asiakaspalvelijoina.
– Työllistämme erityisesti pitkäaikaistyöttömiä. Tampereen kaupungin näkökulmasta tämä on merkittävä asia. Tällä tavoin ehkäisemme samalla ihmisten syrjäytymistä.

bottom of page