Nekalassa saa olla sormet mullassa
Sirkka Lehto on harrastanut palstaviljelyä ainakin 40 vuotta. Kuva: Suvi Roselli
Kesällä monien lempipuuhaa on kasvimaan hoitaminen. Siinä jos missä näkee omien kättensä jäljen, kun kääntää maata, istuttaa kasveja ja kitkee rikkaruohoja.
Kaikki eivät voi kutenkaan pitää kasvimaata kotipihallaan. Siksi Tampereelle on perustettu palstaviljelyalueita, joilta voi vuokrata itselleen viljelypalstan. Osa niistä on yksivuotisia ja osa monivuotisia. Eräs monivuotinen palstaviljelyalue sijaitsee Nekalassa Iidesjärven rannalla.
Kalevassa asuvalla Jesse Leinolla on ollut Nekalan palstaviljelyalueella palsta jo lähes kahdeksan vuoden ajan. Yhteensä aarin kokoisella palstalla kasvaa perunaa, porkkanaa, punajuuria, maissia, valkosipulia, kurkkua sekä kukka- ja parsakaalia.
– Tänä kesänä istutimme tänne ensimmäistä kertaa kukkia ja tietysti täällä on myös perinteisesti mansikkaa. Joka vuosi kokeilemme jotain uutta, Leino sanoo.
Sato ei ole kovin valtava, mutta toimii hyvänä lisänä ruokavaliossa.
– Punajuuria tulee noin 8-10 purkkia ja porkkanaa kolmesta neljään kiloa. Avomaakurkkua tulee koko ajan. Niitä me syömme suoraan sellaisenaan samoin kuin maissiakin. Ne eivät kerkeä vanhenemaan kauaa.
Nekalan palstaviljelyalueen maa on melko savista, joten sinne täytyy lisätä multaa joka vuosi. Kun palstasta jaksaa kuitenkin huolehtia, on siellä työskentely kiitollista puuhaa.
– Itse kasvatettu ruoka on tässä kaikkein parasta. Täällä on myös mukava käydä viettämässä kesäpäivää ja turisemassa naapurikasvattajien kanssa.
Leinon mukaan palstaviljely sopii kaikille, jotka tykkäävät vähänkin olla sormet mullassa.
Suvi Roselli
22.6.2022
Kurdien ruokavaliossa paljon kasviksia
Kurdi Shähin Bahman Sultani on pitänyt yhden aarin kokoista palstaa Nekalan palstaviljelyalueella jo 15 vuoden ajan. Hän kasvattaa siellä muun muassa persiljaa, tilliä, sipulia, ruohosipulia, kesäkurpitsaa ja perunaa.
Hänen mielestään parasta palstaviljelyssä on Nekalan palstaviljelyalueen ympäristö ja sijainti Iidesjärven rannalla.
– Tulen tänne istumaan usein, sillä tykkään luonnosta. Otan kotoa teetä tai kahvia mukaan sekä välipalaa. Tykkään tosi paljon olla täällä. Tämä on kiva paikka.
Sato tulee hänellä hyvään käyttöön. Kurdien ruokavaliossa nimittäin käytetään paljon kasviksia, vihanneksia ja yrttejä.
– Käytämme muun muassa minttua, persiljaa ja rosmariinia. Syksyisin tykkään valmistaa suolakurkkuja.
Sadon suuruuteen vaikuttaa luonnollisesti kesän säät.
– Viime kesänä oli liian kuuma, mutta yhtenä kesänä kasvatin kesäkurpitsan, joka painoi 15 kiloa.
Kasvuprosessin seuraaminen kiinnostavaa
Myös Viinikassa asuvalla Sirkka Lehdolla on oma palsta Nekalan palstaviljelyalueella. Hän pitää sitä nyt viidettä kesää.
Lehdon palstalla kasvaa mansikkaa, valkosipulia, porkkanaa, sipulia, punasipulia, perunaa, papuja ja herneitä, eikä siinä vielä ole edes kaikki. Suuri osa kasviksista on istutettu puisiin istutuslaatikoihin.
– Kesällä syömme kasveja niin paljon kuin vain kerkeämme. Loppukesästä kuivaan sipulit, samoin yrtit ja teen mansikat hilloksi, Lehto sanoo.
Hänellä on takana pitkä kokemus palstaviljelystä.
– Olen harrastanut tätä ainakin 40 vuotta eri paikkakunnilla.
Häntä viehättää palstaviljelyssä erityisesti kasvuprosessin seuraaminen. Myös palstaviljelyalueen sijainti on erinomainen.
– Tänne on hirveän kiva tulla heti keväällä.
Parhaimmillaan palstaviljely on taloudellisesti hyödyttävää.
– Ja kun on itse kasvattanut kasvit, niin tietää millä ne ovat kasvaneet ja että niitä on turvallista syödä.
Palstaviljely sopii Lehdon mukaan sellaiselle, joka on halukas hieman ottamaan selvää, mitä mikäkin kasvi vaatii kasvaakseen.
– Jos maa kuivuu tai sinne ei ole laitettu riittävästi lannoitetta, niin voi olla ettei kasvattaminen onnistu ja silloin hommaan turhautuu.