Neuvolapalvelut jatkuvat Hervannassa
Hervannan neuvola on tärkeä lapsiperheiden tuki. Asukkaat toivovat, että neuvoloiden merkitys ymmärretään ja resurssit turvataan myös jatkossa. Kuva: pexels.com
Pirkanmaan hyvinvointialueen palvelupäällikkö Johanna Vuoriaho vahvistaa, että hallituksen leikkauksista ja Pirhan talouden haasteista huolimatta neuvolapalvelut jatkuvat myös Hervannassa.
Anne Sällylä
20.11.2024
Hervanta Trioon on keskitetty useita hervantalaisille tärkeitä palveluita, kuten terveysasema, johon kuuluvat äitiys- ja lastenneuvolat, hammashoitola ja Fimlabin näytteenottopalvelut. Näin Hervannan asukkailla säilyvät kattavat palvelut lähellä kotia.
Vuoriaho korostaa, että ensi vuoden talousarviossa ei ole suunniteltu neuvolapalveluiden henkilöstön vähennyksiä eikä palveluiden karsimista. Hervannan neuvolan terveydenhoitajaresurssia jopa lisättiin viime vuonna asiakastarpeiden mukaisesti, mikä on auttanut purkamaan jonoja. Kesälomien takia leikki-ikäisten tarkastuksissa on ollut pieniä viiveitä, mutta muuten tilanne on nyt hyvä.
Hervannan neuvola on tärkeä tukija maahanmuuttajataustaisille perheille. Kielitietoinen ja kulttuurilähtöinen tuki on auttanut monia perheitä asettumaan osaksi suomalaista terveydenhuoltoa.
Vuoriaho kertoo, että tulkkauspalvelut jatkuvat tarpeen mukaan, jotta monikulttuurisille asiakkaille voidaan tarjota heidän tarvitsemansa tuki.
Palvelut toimivat Hervannassa
Tampereen Hervannan neuvola on Pirkanmaan suurin, ja siellä työskentelee 11 terveydenhoitajaa. Lisäksi samassa sote-keskuksessa on lääkäreitä, neuvolapsykologeja ja puheterapeutteja.
Vuonna 2025 vahvistettava talousarvio tuo varmuuden tulevista resursseista, mutta Vuoriaho vakuuttaa, että neuvolatoimintaa kehitetään edelleen valtioneuvoston asettamien linjausten mukaisesti.
Lastenneuvoloiden keskeinen tehtävä on ennaltaehkäistä terveysongelmia ja tukea lapsen kasvua ja kehitystä. Vuoriaho ilmaisee huolensa hallituksen kiristyvästä rahoituksesta, mutta uskoo, että varhainen tuki on yhteiskunnan kannalta edullisempaa ja inhimillisempää kuin korjaavat toimenpiteet.
Pirkanmaan hyvinvointialue keskittyy palveluiden yhtenäistämiseen, jotta kaikkien asuinalueiden perheille voidaan taata tasa-arvoiset palvelut.
Yt-neuvottelut jatkuvat
Pirhan talouden tasapainottamisen tarve on johtanut yt-neuvotteluihin, joissa pyritään löytämään säästöjä, mutta yhteisymmärrykseen ei vielä marraskuun kahdeksanteen mennessä päästy. Aluehallitukselle tehdään esitys mahdollisista henkilöstövähennyksistä, ja päätökset tulevat marraskuun 20. päivä.
Neuvolat ovat olleet suomalaisen perhepolitiikan kivijalkaa, ja palveluiden heikentäminen voi tulevaisuudessa lisätä kustannuksia ja heikentää perheiden hyvinvointia.
Asukkaat toivovat, että neuvoloiden merkitys ymmärretään ja että tarvittavat resurssit turvataan perheiden tueksi myös jatkossa.