top of page

Opetusministeri Jussi Saramo vieraili Tampereella

Opetusministeri Jussi Saramo vieraili Tampereella tiistaina 1. kesäkuuta. Vierailun aikana opetusministeri tapasi Tampereen kaupunginjohtoa ja tutustui Tredun Hepolamminkadun toimipisteeseen ja Vuoreksen kouluun. Myös ratikkakyytiä ministerin seurue pääsi kokeilemaan.

Satu Lepistö

16.6.2021

Opetusministeri Jussi Saramo on tavannut tänä keväänä laajasti kuntien johtoa ja koulutuksen järjestäjiä. Keskustelun aiheena on ollut erityisesti oppivelvollisuuden laajentaminen, jonka myötä toisen asteen koulutuksesta tulee ensi syksystä lähtien ikäluokka kerrallaan maksutonta. Uusi oppivelvollisuuslaki tulee voimaan 1.8. 2021, mutta oppivelvollisuuteen liittyvä hakeutumisvelvoite hakea ja jatkaa toisen asteen koulutukseen tuli voimaan vuoden alusta alkaen. Oppivelvollisuuden laajentamisen tavoite on nostaa koulutus- ja osaamistasoa, kaventaa oppimiseroja sekä kasvattaa koulutuksellista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
- Uudistukseen sisältyy maksuttomuuden lisäksi kuitenkin toinenkin parannus, joka on kokonaisuuden kannalta aivan yhtä tärkeä. Oppivelvollisuusuudistuksen myötä koulutuksen järjestäjät ja kunta velvoitetaan pitämään huolta nuorista aiempaa vahvemmin aina toisen asteen tutkintoon asti, opetusministeri kommentoi.

Vierailu eskarissa, kyytiä Ratikassa

Vierailun aikana Tampereen kaupunginjohtoa tavatessa ja oppilaitoksissa vierailtaessa keskusteltiin oppivelvollisuusuudistuksen lisäksi esimerkiksi sitovasta koulukuraattori- ja psykologimitoituksesta, jonka hallitus on toteuttamassa.
- Vuoreksessa vierailimme myös metsäeskarissa, jossa eskariopetus tapahtuu luonnossa. Lyhyenkin vierailun aikana välittyi hienosti, miten upeat mahdollisuudet ilmiöpohjaiseen oppimiseen metsä tarjoaa. Voi myös vain kuvitella, kuinka vahva luontosuhde metsäeskarin lapsille esikoulun aikana kehittyy, Saramo pohtii.
Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa koulutuspäällikkö Ari Holsti ja tuntiopettaja Mika Mecklin kertoivat, miten prosessiteollisuuden opinnoissa opitaan kiertotaloutta ja muita ilmastotoimien myötä työelämässä tarvittavia taitoja. Ohjelmaan kuului totta kai myös kyyditys Tampereen uuden ylpeyden kyydissä, ja Tampereen Ratikka saikin ministeriltä pelkästään kehuja.
- On todella arvokasta, että Tampereella on panostettu ilmastofiksuun ja helppoon liikkumiseen. Nimenomaan Hervannan kytkeminen keskustaan on ollut iso asia. Tampereen kaltaisessa kasvavassa kaupungissa on tärkeää, että liikkuminen on kohtuuhintaista ja helppoa kaikille. Tampereen ratikka oli yleisilmeeltään moderni ja nopea, Saramo kehaisee.
Vierailu Hervantaan ei ollut opetusministerin ensimmäinen, sillä Hervannassa hän on vieraillut aiemmin muun muassa salibandyn merkeissä ja ystävien luona. Vuores oli Jussi Saramolle uusi kokemus ja alueen uutuus ja hienous teki ministeriin vaikutuksen heti hänen astuessaan autosta.

Sote-uudistus etenee

Jussi Saramo on Vasemmistoliiton kansanedustaja ja 1. varapuheenjohtaja, joka nimitettiin Marinin hallituksen opetusministeriksi joulukuussa 2020 Li Andessonin vanhempainvapaan ajaksi. Saramo on nostanut ministeriytensä aikana tärkeänä aiheena sote-uudistuksen etenemisen.
- Nyt näyttää vahvasti siltä, että hallituksemme tulee onnistumaan siinä, missä edeltäjät epäonnistuivat ja että sote-uudistus saadaan vihdoin maaliin, Saramo kertoo. – Uudistuksessa keskeisintä on, että palveluiden rahoitus saadaan turvattua kaikkialla Suomessa, kun niiden järjestämisvastuu siirtyy riittävän suurille toimijoille, eli maakunnille. Vielä rakenteiden uudistamistakin tärkeämpää on kuitenkin parantaa jatkuvasti Suomen terveys- ja hyvinvointipalveluja, hän lisää.
Vasemmistoliiton tavoitteena on, että kiireettömäänkin hoitoon pääsisi jatkossa aina maksimissaan viikossa. Ministeri korostaa, että mielenterveyspalveluiden saatavuutta on vahvistettava merkittävästi myös julkisella puolella.
Viime sunnuntaina järjestetyt kunnallisvaalit olivat opetusministerin vierailun aikana vasta lähestymässä. Tulevalla valtuustokaudella kuntien on turvattava koronakriisin aikana syntyneen ja epidemian aikana pätkittyneen ammattiopetuksen paikkaaminen.
- Olin iloinen kuullessani jälleen kerran Suomen opettajakunnan luovuudesta ja korkeasta ammattitaidosta Tredu-vierailun aikana. Tampereella etäopetusjaksojenkin aikana oltiin onnistuttu järjestämään käytännön taitojen oppimista luovin ratkaisuin, ministeri toteaa. - Olemme suunnanneet kriisin aikana koronan synnyttämän oppimisvelan paikkaamiseen yli 200 miljoonaa euroa. Tällä rahalla lapsille ja nuorille voidaan järjestää esimerkiksi pienryhmäopetusta, jonka avulla oppimatta jääneet taidot saadaan kirittyä kiinni. Vasemmistoliitolle on läpi koronakriisin ollut selvää, että kriisi ei saa jättää pysyviä jälkiä lasten ja nuorten hyvinvointiin tai osaamiseen, ministeri Saramo jatkaa.
Saramo uskoo, että Suomen vetovoimaisimmassa kaupungissa Tampereella uskalletaan tärkeän uudisrakentamisen lisäksi myös nähdä ihmisiin investoimisen tärkeys.
- Jokainen lapsiin, nuoriin ja koulutukseen sijoitettu euro maksaa itsensä takaisin, hän sanoo.

bottom of page