top of page

Oppilaat kuvittivat kauniisti seinämän Hervannassa

Seinämaalaus on Emilia Ahon suunnittelema. Kuva: Suvi Roselli

Moni ohikulkija on varmasti kiinnittänyt huomiota Opiskelijankatu 5:n pihassa olevaan seinämään, johon on nyt ilmestynyt kaunis vaalea graafinen kuvitus. Valtaraitin varrella sijaitsevan maalauksen takana ovat Ahvenisjärven yläkoulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset oppilaat.
– Kaikki alkoi siitä, kun Opiskelijankatu 5:n taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Johannes Liuska otti koulumme rehtoriin yhteyttä keväällä ja tiedusteli olisiko koululla kiinnostusta lähteä mukaan ulkoseinämuurin maalausprojektiin, yläkoulun kuvataideopettaja Maarit Rintamäki taustoittaa.
Intoa löytyi joten yläkoulun oppilaat ryhtyivät mitä pikimmiten suunnittelemaan seinämaalausta.
– Ehdotuksia tuli yli 60. Niistä taloyhtiön hallitus valitsi elokuun lopulla toteutettavaksi yhdeksäsluokkalaisen Emilia Ahon työn. Taloyhtiön hallituksen mukaan Emilia Ahon suunnittelema graafinen aihe sopii rakennettuun ympäristöön hyvin. Maalauksen muotokieli on taloyhtiön hallituksen mielestä monipuolista ja teoksessa erilaiset pyöreät kuviot pehmentävät muuten suoraviivaista ja betonista ympäristöä.
Maalausurakka toteutettiin yhteensä 18 oppilaan voimin. Työt aloitettiin maanantaina 19. syyskuuta ja saatiin valmiiksi saman viikon perjantaina 23. syyskuuta. Oppilaat työskentelivät seinämällä pienissä ryhmissä. Taloyhtiö kustansi heille kaikki maalit ja muut tarvikkeet.
– Oppilaat olivat hyvin sitoutuneita tehtävään ja he jaksoivat maalata muuria sinnikkäästi, Rintamäki kehuu.
Hänen mukaan projekti oli heno mahdollisuus nuorille osallistua ja vaikuttaa omaan ympäristöön näyttävällä tavalla.
Idea voittotyöhön löytyi Emilia Ahon vanhoista kuvaamataidon töistä.
– Yhdessä niistä olin piirtänyt eläimen käyttäen erilaisia kuvioita. Se oli kivan näköistä, joten päätin käyttää sitä tässä työssä. Osan kuvioista keksin vain kokeilemalla, piirtämällä erilaisia viivoja ja kaaria, Aho sanoo.
Piirustuskilpailun voitto tuli hänelle yllätyksenä.
– Olin aika yllättynyt voitosta, koska minun ideani ei ollut minusta kovin erikoinen. Se oli outoa, kun ihan vasta se oli ollut vain paperilla piirustuksena ja yhtäkkiä maalattuna siihen muuriin. Oli se kyllä ihana yllätys.

Suvi Roselli

Rauhoittavaa puuhaa

Yksi teoksen tekemiseen osallistuneista oli Alma Mujcinovic.
– Olin ensimmäisessä ryhmässä hahmottelemassa kynällä ääriviivoja seinään ja myöhemmin osallistuin myös maalaamiseen. On tosi kiva näin jälkeenpäin, kun teoksessa on mukana minunkin kädenjälkiäni, Mujcinovic sanoo.
Jos hänelle tarjottaisiin uutta mahdollisuutta osallistua vastaavaan projektiin, hän lähtisi siihen mielellään mukaan.
– Parasta työssä oli maalaaminen. Se oli niin rauhoittavaa, kun sai kuunnella musiikkia samalla.
Roosa Mai osallistui hänkin maalaamiseen ja teoksen viimeistelyyn.
– Menin sinne alun perin siksi, että halusin skipata tunteja, mutta se olikin ihan kivaa puuhaa. Parasta siinä oli se, kun sai puhua kavereiden kanssa ja maalata.
Essi Kalho hahmotteli teosta, maalasi viivoja ja viimeisteli työtä.
Tekemiseen liittyi myös haasteita.
– Sipulimaisen kuvion piirtäminen oli vaikeaa ja oli myös vähän vaikeaa tehdä suoraa viivaa ja tarkkaa kuviota, kun seinämän pinta oli röpöliäinen. Onneksi pienet virheet eivät näy, kun teosta katsoo vähän kauempaa, Mai sanoo.
Oppilaiden työskentely sai osakseen paljon kehuja.
– Erityisesti vanhukset kehuivat meitä kovasti, Mujcinovic sanoo.

bottom of page