top of page

Osallisuutta lähitorille osallistavasta budjetista

Keinupuiston lähitorin osallistavan budjetin suunnittelutapaamiseen osallistuttiin aktiivisesti.

Hervannan Keinupuiston lähitorilla järjestettiin 1. maaliskuuta osallistavan budjetin suunnittelutapaaminen, jossa kuka vain sai tulla lähitorille toivomaan haluamansalaista ohjelmaa. Osallistava budjetti on Tampereen kaupungilta saatu kulttuuri- ja liikuntabudjetti, jonka tarkoitus on osallsitaa asiakkaat toivomaan, keksimään ja äänestämään sekä tätä kautta osallistumaan lähitorien toimintaan. Hervannan lähitorille rahaa on myönnetty 2500 euroa, millä pystytään järjestämään noin kymmenen tapahtumaa.

Milla Zuev

6.3.2024

Lähitorin asiakkaiden toiveissa oli niin musiikkia, teatteria kuin sirkustakin monipuolisesti. Lopulta järjestettävistä tapahtumista päätetään huhtikuussa suljetulla lippuäänestyksellä, jota varten saadaan kaupungilta käyttöön myös äänestyskoppi, joten äänestäminen on virallista kuin vaaleissa.

Kaikille hervantalaisille

Sosiaaliohjaaja ja lähitorikoordinaattori Nea Järvensivu kertoo, että aikaisemmin osallistavalla budjetilla on järjestetty esimerkiksi erilaisia konsertteja, teatteria ja taideluentoja. Liikunta ei ole painottunut budjetissa kenties siksi, että lähitorilla on oma, aktiivisia ja liikuntapainoitteisia ryhmiä vetävä fysioterapeutti.

– Tapahtumamme on suunnattu kaikille hervantalaisille. Tottakai pääpainona asiakasryhmässä ovat ikäihmiset. Pyrimme kuitenkin siihen, että toiminta on kaikille avointa ja kaikki toivotetaan tervetulleiksi. Tähänkin tilaisuuteen olisi voinut osallistua kuka tahansa hervantalainen ja toivoa mitä vain haluaa.

Tapahtumia järjestetään sitten sen mukaan, mitkä tapahtumat saavat eniten ääniä. Tällä hetkellä vetovoimaisia ovat ikivihreät laulut ja ikäihmisille suunnatut ohjelmat, koska niitä toiveissa on eniten. Paljon pidämme kuitenkin esimerkiksi muskaria, johon lapset ovat erityisen tervetulleita, Järvensivu sanoo.

Yksi osallistavalla budjetilla järjestettävistä tapahtumista on ollut hieman muita isompi – esimerkiksi viime vuonna kesä lopetettiin ja syksy aloitettiin teatteriesityksellä.

– Asiakkaamme ovat kuitenkin melko vaatimattomia toivessaan. Esimerkiksi viime vuonna ensimmäinen toive budjetin käytölle oli bingo, kertoo Järvensivu.

Uudenlainen konsepti

Osallistavan budjetin tapahtumia järjestettiin ensimmäistä kertaa viime vuonna. Tuolloin niin asiakkaille kuin henkilökunnalle itselleenkin oli hieman epäselvää, mitä se merkitsee.

– Tänä vuonna pääsimme markkinoimaan tätä tilaisuutta paremmin myös asiakkaille ja samalla tuomaan esiin tämän merkityksellisyyttä, Järvensivu sanoo.

Tampereen kaupunki siis myöntää lähitoreilleen rahoitusta lähitoritoiminnan perusteella. Tarkoitus on ennaltaehkäisevä työ, sekä liikkumiseen ja kulttuurin pariin kannustaminen.

Lisäksi Hervannan lähitori järjestää tapahtuman myös Tampereen vanhuspalveluyhdistyksen rahoituksella, joka on 2500 euroa. Lisäksi Sointu Senioripalvelut järjestää tapahtumia lähitorilla.

– Meillä on seinällä toivepuu: tuomme sinne kaikki ne asiakkaiden toiveet, joita herää. Niitä on ennen tätäkin tapahtumaa tullut jo paljon. Sieltä valitaan, mihin rahoja aletaan käyttää. Yritämme saada eri kuukausista tasapainoisia sillä tavalla, että olisi niin musiikkia, taidetta kuin liikuntaakin. Merkitsemme myös toteutetut tapahtumat toteutuneiksi, jotta asiakkaat pääsevät näkemään itse vaikuttamisensa, Järvensivu kertoo. Osallisuuden tunne on tärkeää lähitorilla etenkin asiakkaille.

Keittiö uusittu

Hervannan lähitori on saanut myös uuden keittiön. Uusi keittiö aloitti viime viikolla.

– Kaksi kuukautta tässä oli kenttäkeittiötyyppinen keittiö. Täällä oli aikaisemmin hyvin valkoiset ja vanhat huonekalut – nyt olemme saaneet uudet pöydät, uudet tuolit ja uudet nojatuolit. Meillä oli myös tilaa vievä linjasto tuossa keskellä - se vei paljon tilaa ravintolasalista. Nyt se saatiin pois, ja meillä on ihanasti liikkumatilaa. Maaliskuun lopussa meillä on ravintolan avajaiset koko Hervannalle, Järvensivu iloitsee.
Myös avajaisiin ovat kaikki hervantalaiset erittäin tervetulleita.

bottom of page