top of page

Palon aiheuttamat rahalliset tappiot ja terveyshuolet kirvelevät

Ville Hevonkorpi Ruskon yrittäjistä, Annemari Kallioranta Lintuhytin Asukasyhdistys ry:stä ja Emilia Olkanen Pelastakaa Kaukajärvi ry:stä jatkavat alueella vaikuttamistyötä Ruskon jätteenkäsittelylaitoksen toiminnan siirtämiseksi mahdollisimman kauas asuinalueista.

Lintuhytissä asuntojen arvot ovat pudonneet, vaikka kyseessä on hieno uusi asuinalue.

Sirpa Koivu

4.12.2024

Puhutaan jopa miljoonista euroista. Ruskon yrityksissä ovien sulkeminen on yhtä lailla aiheuttanut merkittäviä tappioita. Palon haitoista aiotaankin hakea korvauksia.
Näin kertoivat kolme alueen aktiivia, Ville Hevonkorpi Ruskon yrittäjistä, Annemari Kallioranta Lintuhytin Asukasyhdistys ry:stä ja Emilia Olkanen Pelastakaa Kaukajärvi ry:stä.
Asukkaiden lisäksi Ruskon teollisuusalueen useat yritykset kärsivät palosta.

Töiden keskeytyksiä

Ville Hevonkorpi toimii kahdessa puolijohdeyrityksessä. Hän odottaa johdonmukaisuutta yritysnäkökulmaa koskeviin päätöksiin. Ruskon yritykset ovat myös merkittäviä veronmaksajia. Alueella on jo ja on suunnitteilla lisää puolijohdevalmistusta. Se ei onnistu nykyisessä toimintaympäristössä.

– Tällä teollisuuden alalla pitää voida luottaa, että toimintaa pystytään jatkamaan säästä ja tuulensuunnasta huolimatta. Ei ole kohtuullista, että viereiset laitokset joudutaan pistämään kiinni, kun vieressä tussahtaa silloin tällöin, toteaa Ville Hevonkorpi.

– Nyt työt piti keskeyttää, koska käyttämiemme puhdastilojen ilmanvaihto piti sulkea. Emme voi tehdä tuotantoa ilman puhdastiloja. Puhdastiloissa ilmanvaihto on suurta. Savun päätyminen ilmanvaihtoon likaa suodattimet ja ilmanvaihtokanavat. Suodattimien vaihdosta ja ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta tulisi merkittävät kulut ja pidempi tuotantokatko.

Hevonkorpi arvelee, että lisäinvestointien tekeminen alueelle on uhattuna, mikäli jätteenkäsittelylaitos jää sinne.
– Ennakoitavuus ja luotettavan tuotannon takaava ympäristö on meille elintärkeää, Ville Hevonkorpi pohtii.

Mustaa valkoiselle

Yhdistysten edustajien käynti pormestari Kummolan puheilla oli rohkaiseva. Asiat tosin helposti unohtuvat, kun savu hälvenee.

– Valtuusto tuntui olevan hyvinkin yksimielinen siitä, että luonto, asukkaat ja ympäröivät yritykset kärsivät täällä jätelaitoksesta sen verran paljon, että sille on syytä hakea uusi turvallisempi paikka. Tosin yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaoston puheenjohtaja Matti Höyssä arveli, että asioiden eteneminen voi olla hidasta, Annemari Kallioranta kertoo.

– Valtuuston keskustelu Ruskon palosta ja Kummolan tapaaminen kuitenkin osoittivat, että meitä kuunneltiin. Ihan selvästi oltiin samalla puolella, mutta jäämme odottamaan, jotta saadaan mustaa valkoiselle. Huolestuttaa, estävätkö juridiset asiat jätelaitoksen toiminnan siirtämisen muualle? Emilia Olkanen täydentää.

– Pitäisi olla mahdollisuus tehdä korjausliikeitä, jos on aikoinaan tehty vääriä päätöksiä vai estääkö juridiikka sen? Se ei voi mennä ihmisyyden edelle, hän painottaa.
Alueella jatketaan vaikuttamistyötä, jossa medialla on merkittävä rooli. Tarkoitus on myös tavata lisää luottamusmiehiä ja kaupungin virkamiehiä. Aktiivit ovat varautuneet pitkään kampanjointiin.

Asukkaiden puolella

Ruskon laitoksen kohdalla on paljon tehty virheitä. Kaupungilla on nyt velvollisuus ja vastuu vaatia AVI:lta ympäristöluvan peruuttamista.

– Virheet ovat menneisyyttä, tämä on se hetki, jossa voidaan tehdä muutoksia. Siksi pitää tehdä oikeita päätöksiä. Toinen viranomainen ei saa mennä toisen selän taakse. Jokaisen tahon on kannettava vastuu, Annemari Kallioranta vaatii kaikkien puolesta.
– Meidän tehtävämme on puolustaa Tampereen kaupungin asukkaita ja ympäristöä. Kaupungin ja valvovien tahojen pitäisi olla samalla puolella kuin me, eli pitää huolta asumisturvallisuudesta ja hyvinvoinnista. Meidän pitää voida luottaa siihen.

Alueen toimijat ja asukkaat vaativat jätteenkäsittelyn nykyaikaistamista Tampereen seudulla.
– Sitä ei voi jatkaa nykyisessä muodossaan, vaan se tulee siirtää jonnekin muualle.

Paperit ja todellisuus

Paperilla laitos toimii. Päivässä tulee 350 jätekuormaa, ja sen mukaisesti on kaikki paloturvallisuus- ja hajumallinnukset tehty. Jos sallittu maksimimäärä ylitetään niin, että se onkin esimerkiksi 500 kuormaa päivässä, silloin mallinnukset eivät enää päde.

Vuosina 2017–2024 Lintuhytistä on tehty satoja ilmoituksia hajuhaitoista ja ympäristöön levinneistä roskista ELY-keskukseen.

– Tosiasia on, että jätehuollon tarve ei tule vähenemään. Tässä on nyt ”salen” tiloissa pyöritetty ”citymarkettia”. Täysin mahdoton yhtälö, tämä sijainti ei ole ratkaisu, Tampereen on etsittävä jätteiden käsittelylle uusi paikka kauempaa asuinalueista, Annemari Kallioranta summaa.

bottom of page