top of page

Panssarivaunu balettitossuissa

Rami ja Janette Isomäki harjoittelevat pyörätuolitanssia sellaisella pieteetillä, että pian täytyy hankkia isompi palkintokaappi. Kuva: Pekka Ohtokangas

Rami ja Janette Isomäki haluavat pyörätuolitanssin korkeimmalle tasolle, ja ovatkin valmiita tekemään kaikkensa saavuttaakseen unelmansa.

Pekka Ohtokangas

15.2.2023

Pyörätuolitanssijat Janette ja Rami Isomäki valmistautuvat 11. maaliskuuta pidettäviin Pajulahden SM- ja Suomi Open -kilpailuihin. Lähitulevaisuudessa tiedossa on kuudet kilpailut.
– Hankimme tänään kilpailulisenssit, Rami Isomäki kertoo.
Kilpailulisenssit oikeuttavat kilpailemaan kotimaassa ja ulkomailla. Pajulahdella Janettella on taitotasoluokkanäyttö Pre Champion -luokasta Champion-luokkaan. Kyseinen luokka on kotimaassa korkein kilpailuluokka, jossa kilpailtuaan tanssija tai pari voi hakea lajiliiton hallitukselta nostoa kansainväliseen IPC-luokkaan. IPC-luokka puolestaan on kansainvälisesti korkein.
– Jos nousen siihen luokkaan, tanssin samassa luokassa valmentajani kanssa, Janette Isomäki sanoo.
Tätä nykyä Rami kilpailee Single 2 tulokas -luokassa ja parina Isomäet kilpailevat PreChampion -luokassa. Nousutavoitteet ovat parille tärkeitä.
Pari on noussut hurjaa vauhtia. Yleensä kilpatasolle kestää nousta 3–4 vuotta, Isomäet tekivät sen vajaassa kahdessa vuodessa. Toisaalta harjoitustahti onkin sen mukaista.
– Harjoittelemme kolme kertaa viikossa, Rami kertoo.

Sponsoreita hakemassa

Pariskunnan viikko-ohjelma on tarkkaan aikataulutettu. Itsenäisten tanssitreenien lisäksi lukujärjestyksestä löytyy tanssinohjausta etänä, psyykkistä valmennusta, fysioterapiaa ja lisäksi sponsoreiden hankkimista.
– Etsimme jatkuvasti sponsoreita. Yksi kotimainen kisamatka maksaa meille noin 650 euroa ja yksi ulkomainen kisamatka noin 2400 euroa. Pitää maksaa kaikki omat kulut kuten matkat, majoitukset
ja kilpailumaksut, Janette ynnää
Parin ensimmäiseksi sponsoriksi lähti Hervannan Apteekki. Pariskunta myös kerää pulloja ja myyvät esimerkiksi Poppamiehen tuotepaketteja rahoittaakseen kisamatkansa.

Takki tyhjänä

Vapaapäivät ovat harvassa. Kerran viikkoon pitäisi vapaapäivä pitää, mutta monesti sekin luisuu sponsorihakemusten tekemiseen, jos etukäteen ei ole päätetty mitään tekemistä.
– Meidän päivät on kyllä aika tiukkaan nidottu, Janette sanoo.
– Vapaapäivänä on takki tyhjänä, Rami myöntää.
Isomäet tähtäävät Suomen maajoukkueeseen.
– Itselläni olisi tarkoitus ensi vuonna pyrkiä, mutta valintaan vaaditaan kisa-aktiivisuus myös ulkomailla, Janette kertoo.

Harvinaisuuksia

Kisamatkojen lisäksi Isomäet säästävät rahaa kilpapyörätuoliin. Janette tanssii arkikäytössä olevalla sähköpyörätuolilla. Tampereen kaupunki ei ole myöntänyt avustusta kilpatuolin hankkimiseen.
– Hankala tällä on tanssia, mutta olen saanut sen tottelemaan. Aika panssarivaunuhan tämä on.
– Panssarivaunu balettitossuissa, Rami lohkaisee.
Maailmalla on vain kourallinen pareja, jotka tanssivat sähköpyörätuoli ja manuaalipyörätuoli -yhdistelmällä. Isomäet ovat siis harvinaisuus.

bottom of page