top of page

Parempi kulttuuri auttamalla

Commun ohjelmistokehittäjä ja toimitusjohtaja Ronnie Nygren on asunut neljä vuotta Hervannassa, eikä hänellä ole mikään kiire pois Hervannasta. Kuva: Pekka Ohtokangas

Commu tuo naapuriavun tähän päivään sovelluksen muodossa. Kyseessä on kuitenkin tarkoitus palauttaa ihmisten välinen yhteys ja auttamisen ilo.

Pekka Ohtokangas

22.2.2023

Kaikki lähti korona-ajan oivalluksesta. Sovelluskehittäjä Ronnie Nygren ja ystävänsä Sami Ekmark pohtivat keinoa, millä he saattaisivat yhteen Nygrenin ohjelmointiosaamisen ja Ekmarkin psykiatrisena sairaanhoitajana luomat verkostot. Vasta Jyväskylästä Hervantaan muuttaneella Nygrenilla ei taas Ekmarkin ja avovaimonsa lisäksi ollut muuta verkostoa Tampereella. Koronapandemia puhkesi ja Nygrenilla heräsi kysymys keneltä saisi apua, jos sairastuisi koronaan?
Syntyi ajatus sovelluksesta, jonka avulla avun pyytäminen ja sen tarjoaminen muuttui helpoksi. Sovelluksen nimeksi tuli Commu.
– Poistimme kaikki esteet avun pyytämisestä. Kun sovellus itsessään on tarkoitettu avun antamiseen ja pyytämiseen, on ensimmäinen este jo ylitetty, Nygren kertoo.

Näkökulmia

Sosiaalista mediaa käytetään vastaavanlaiseen, mutta niissä ei ole mitään takeita sille, etteikö viesti jäisi ylimääräisen hölötyksen jalkoihin. Julkisesti avun pyytäminen voi myös olla häpeällistä ja toisaalta myös epäturvallista.
– Me olemme panostaneet turvallisuuteen ja jatkamme siihen panostamista myös jatkossa. Pian meillä tulee pankkitunnistus, jolloin käyttäjä voi itse rajata hyväksyykö yhteydenotot vain tunnistautuneilta.
Kaivattua näkökulmaa kaksikko sai, kun perustajatiimiin tuli markkinoinnista vastaava Karoliina Kauhanen.
– Karoliina toi tiimiimme paljon kaivattua markkinoinnin ja vapaaehtoistoiminnan koordinoinnin osaamista. Tiimimme vahvuus on, että meillä on erilaiset taustat ja lähtökohdat, mutta sama tahto tehdä auttamisesta ja avun pyytämisestä helpompaa, Nygren kertoo.
Sovellus toimii karttanäkymässä. Kartta näyttää sijaintitiedon perusteella lähellä olevia apua tarvitsevia ja apua tarjoavia ilmoituksia. Joku tarjoaa autokyytiä, toinen on valmis kävelyseuraksi. Joku tarvitsee apua muuttamiseen, toinen haluaa oppia ohjelmointia. Nygren itse tarjoaa opetusta 3D-tulostamisesta. Avun tarjoaminen ja pyytäminen on ilmaista.

Sosiaalinen vastuullisuus

Commu tunnetaan naapuriavun sovelluksena, mutta yrityksen varsinainen liiketoiminta on yritysvapaaehtoisuuden työkaluissa.
– Tarjoamme työkaluja yrityksen sosiaalisen vastuullisuuden edistämiseen.
Työntekijät voivat tutkitusti työpaikalla paremmin, jos he voivat osallistua vapaaehtoistoimintaan. Onnellisista työntekijöistä syntyy parempi yrityskulttuuri.
– Pyrimme luomaan paremman kulttuurin auttamisen kautta. Ja onhan tämä hyväksi myös yrityksen brändille.
Tällä hetkellä mukana on kymmenkunta yritystä, mutta lisää hyviä yrityksiä etsitään jatkuvasti.

Yhteys on rikki

Commulla on myös pyrkimys ajatusjohtajaksi.
– Ihmisten välinen yhteys on rikki. Meillä on sosiaalisia medioita, jotka keskittyvät valheellisen kuvan luomiseen. Samalla meidän tuhansia vuosia vanhat suhteet naapureihimme ovat katkenneet. Haluamme aktivoida ihmisiä luomaan aitoja yhteyksiä, Nygren sanoo.
Tällä hetkellä Commulla on lähes 30,000 käyttäjää eri puolilla Suomea. Ehkä yllättäen Commun aktiivisin kaupunki on Joensuu.
– Vaikuttaa datan valossa todella yhteisölliseltä kaupungilta! Auttamalla muita auttaa myös omaa kaupunkiaan.
Tämän vuoden suunnitelmissa Commulla on kasvaa kymmenhenkiseksi ja levittäytyä myös muihin maihin. Nyt toimintaa on jo Oslossa ja Berliinissä.
– Kannustan kaikkia kokeilemaan rohkeasti Commua ja auttamista!

bottom of page