top of page

PerheGym ja NinjaGym starttaavat tammikuussa - “Kiitos parhaista leikeistä”

Ninja Gymin ohjaaja Eetu Multala ja Perhe Gymin ohjaaja Heli Mäenpää. Kuva: Heli Mäenpää

PerheGymin ja NinjaGymin kevätkausi starttasi tiistaina 9.1. Kanjonin koululla. PerheGym on temmellys- ja liikuntamahdollisuus 1–4-vuotiaille lapsille ja heidän aikuisilleen – esimerkiksi vanhemmille, isovanhemmille tai kummeille. NinjaGym taas on monen lapsen ensimmäinen oma harrastus.

Milla Zuev

10.1.2024

PerheGym järjestetään lauantaisin kello 9–9:45 alkaen 13.1., ja NinjaGym alkaen 9.1. tiistaisin kello 18:10–18:55.

– PerheGym on toiminut Kanjonin koulun tiloissa viime vuoden tammikuusta lähtien, kun taas Ninja Gym siirtyy Etelä-Hervannan koululta Kanjonin koululle tammikuun alussa. NinjaGymissä puolestaan lapset pääsevät itsekseen temppuilemaan ja leikkimään. Ajatuksena on harjoitella voimistelun perustaitoja, perusliikuntaa ja liikuntataitoja, selittää PerheGymin ohjaaja Heli Mäenpää.

NinjaGymissä aloitellaan esimerkiksi kuperkeikoista, kierimisestä, pyörimisistä sekä erilaisista motorisista radoista – kaikesta, mikä kehittää perusliikuntataitoja.

– PerheGym on tarkoitettu koko perheelle. Olemme saaneet siitä hyvää palautetta - monelle lauantai on ollut odotettu jumppapäivä. Lapset ovat tykänneet touhuta ja temmeltää. Monelle lapselle parasta on, kun sisällä saa juosta. Tarkoitus on viettää perheen kanssa yhteistä mukavaa aikaa – liikunta on tavoitteena, mutta jos paikalle tulee yksivuotias, joka ei välttämättä vielä kävele kovin hyvin, niin tavoite on kävelyn kehittämisessä ja liikuntaan tutustumisessa. Jokaisella tunnilla on kuitenkin liikuntatavoitteet, joita harjoitellaan. Tärkeintä on, että koko perhe pääsee yhdessä liikkumaan ja viettämään mukavaa, touhukasta aikaa, kuvailee Mäenpää.

Pitkä historia

NinjaGym on Voimisteluliiton konsepti, jonka Kisatoverit aloitti syyskuussa 2023. NinjaGymejä on myös muilla seuroilla Tampereella. Tampereen Kisatovereiden voimistelujaoston taloudenhoitaja ja harrasteliikunnan vastaava Taina Nissinen kertoo, että Kisatoverit on perustettu jo vuonna 1920, joten kyseessä on hieman yli satavuotias seura.

– Itse olen seitsemänvuotiaana mennyt jumpalle Tampereen Kisatovereille, Nissinen kertoo.
Tampereen Kisatoverit on alun perin perustettu kahdesta eri Tampellan seurasta, jotka siirtyivät Hervantaan 1980-luvun alussa.

Haasteista yli

NinjaGymin siirtyminen Kanjonin koululle on positiivinen muutos. Alku oli hieman takeltelevaa tilapulmien vuoksi.

– Ensin saimme salivuoron Etelä-Hervannan koululle, mutta kaksi viikkoa ennen tuntien alkua kuulimme, ettemme pääsekään sinne. Lopulta emme päässeet treenaamaan lähes koko syksyyn, vasta marraskuussa. Olimme väistötiloissa ennen tätä, ja tilat olivat hankalat. Loputa Etelä-Hervannan koulun tilatkaan eivät olleet sitä, mitä olimme ajatelleet, kertoo Mäenpää.

Kanjonin koululla tilat ja välineet ovat hyvät.

– Ennen kaikkea koulun voimistelusali on hyvä. Siellä on puolapuita ja sellaisia välineitä, joista voi rakentaa. Etelä-Hervannassa tila oli aivan tyhjä. Tammikuussa tilaongelmat jäävät taakse, sanoo Nissinen.

Hiki tulee aikuisillekin

– PerheGymissä pyritään siihen, että mitä pienet edellä, sitä isot perässä. Yhtä lailla kun lapset tekevät ja touhuavat, tulee hiki aikuisillekin. Välillä yritän aivan aikuisia silmällä pitäen kehittää leikkejä ja toimintoja siten, että aikuisille tulee vaikkapa lihaskuntoharjoittelua kylkeen samalla kun he touhuavat lasten kanssa. Toki pääpaino on siinä, että lapset saadaan innostumaan ja liikkumaan. Jos aikuisilla alettaisiin teettää hirveästi jumppaliikkeitä, lapsille voisi tulla tylsistys, joten pitää muistaa, että lapset ovat mukana, kuvailee Mäenpää.

Seurassa pyritään matalan kynnyksen toimintaan, eli jokainen saa tehdä sen verran mihin omalta tasoltaan pystyy. Ei ole pakko tehdä juuri sitä, mitä on ohjeistettu. Seurassa ymmärretään, että pienten lasten toisinaan tekee mieli tehdä jotakin, ja toisinaan taas ei lainkaan. Tärkeintä on se, että kaikki osallistujat saavat positiivisia kokemuksia.

– Syksyllä juttelin NinjaGymin ohjaajan kanssa siitä, miten hyvältä tuntui, kun lapsi oli kiittänyt parhaista leikeistä. Kyllä kaikkein paras palaute on se, kun lapset lauantaiaamuna juoksevat saliin innosta hihkuen eivätkä oikein osaa päättää, mille välineelle ensimmäisenä lähtisi touhuamaan. Tästä tietää, että he tykkäävät, Mäenpää jatkaa.

– Mukaan saa myös tulla, vaikka ensimmäiselle kerralle ei ehtisikään. Ilmoittautuminen tapahtuu nettisivujemme kautta. Tärkeintä on, että lapset viihtyvät, ja lasten viihtymisestä näkee sen, että toimintaa kannattaa tehdä, Nissinen päättää.

bottom of page