top of page

Peruskorjaus viivästyy kirkolla ja vapaa-aikakeskuksella

Peruskorjauksen pitäisi olla kokonaisuudessaan valmis vuonna 2026.

Hervannan vapaa-aikakeskuksen ja seurakuntatalon tilojen peruskorjaus viivästyy edelleen, sillä kilpailutuksessa saadut tarjoukset ovat ylittäneet remontille asetetun budjetin.

Milla Zuev

13.12.2023

Hankepalvelupäällikkö Tommi Kärkelä Tampereen tilapalveluista kertoo, että tällöin hankintalain mukaisesti hanke on mahdollista keskeyttää ja kilpailuttaa uudelleen. Kilpailutus on tällä hetkellä keskeytetty Tampereen Tilapalveluiden päätöksestä. Remonttia varten järjestetään uusi kilpailutuskierros, koska tarjousten hinnat ylittävät hankkeen määrärahat. Uudella kilpailutuskierroksella sekä Tampereen seurakuntien että Tampereen kaupungin urakkasisältöä muutetaan jonkin verran ja urakoitsijoilta pyydetään uudet tarjoukset.

Kärkelä painottaa, että tilanne ei olennaisesti muuta peruskorjauksen aikataulua. Kirkko ja vapaa-aikakeskus ovat toiminnassa myös keväällä. Työt on tarkoitus saada alkuun viimeistään kesäkuussa, kun päätöksentekoprosessi on valmis.

– Pyrimme siihen, että seurakuntakeskuksen tilat olisivat valmiit jouluun 2025 mennessä. Kirkkovuoden kierto on seurakunnalle tärkeä, ja siihen pyritään, että joulua päästäisiin viettämään peruskorjatussa kirkossa. Näin hanke aikataulutetaan, Kärkelä kertoo.

Vapaa-aikakeskuksen peruskorjauksen taas pitäisi olla valmis alkuvuodesta 2026.

Peruskorjauksessa suurimmat muutokset suunniteltiin kohdistumaan rakennusten vaippaan ja talotekniikkaan. Julkisivut on ollut tarkoitus muurata uudelleen alkuperäistä vastaavalla tiilillä. Sen lisäksi vapaa-aikakeskuksen vesikatto on ollut tarkoitus uusia tarpeellisin osin ja seurakunnan vesikatto laajemmin. Seurakuntakeskuksen ikkunat on ollut tarkoitus uudistaa ja vapaa-aikakeskuksen ikkunat uusia.

Salaojat ja pihojen pintarakenteet on ollut tarkoitus uusia, samoin sokkeleiden ja ulkokuorten eristeet. Lisäksi tarkoitus on ollut tuoda rakennuksiin aurinkopaneeleja.

– Tiloissa tehdään muutokset alkuperäistä ilmettä ja arkkitehtuuria kunnioittaen. Tämä tulee näkymään käyttäjille uudistettuina pintoina, Kärkelä päättää.

Muutokset mahdollisia

Tällä hetkellä seurakuntakeskuksella ja Tampereen kaupungilla pohditaan, miten remonttikustannukset olisi mahdollista saada kuriin. Urakoiden sisältöä on tarkoitus muuttaa siten, että lasku pienenisi. Tämän jälkeen urakoitsijoilta pyydetään uudet tarjoukset, joista valitaan edullisin vaihtoehto.

Tampereen seurakuntayhtymän kiinteistöjohtaja Heikki Päätalon mukaan kaupungilla ja seurakunnalla tarkastellaan, miltä osin jo tehtyjä suunnitelmia tullaan karsimaan ja muuttamaan. Kirkon osalta pohditaan, onko alapohjan remontti mahdollista tehdä vähemmän perusteellisesti. Lisäksi pohdinnassa on, onko vanhaa tiiliverhousta mahdollista säilyttää julkisivussa.

Pyrkimyksenä on myös hyödyntää materiaalien kierrätystä, kuten mahdollisesti tuoda Aitolahden leirikeskuksesta vapautunut maalämpöpumppu, jolla on vielä käyttöikää jäljellä.

bottom of page