top of page

Petri Murtovaara aloittaa Tampereen Teknillisen lukion rehtorina

Tampereen teknillisen lukion rehtorina aloittaa 1.8. Petri Murtovaara, 49.

Satu Lepistö

28.7.2021

Murtovaara asuu vaimonsa ja 14-vuotiaan tyttärensä kanssa Tampereen Leinolassa ja on työskennellyt Hepolamminkadulla jo 23 vuotta äidinkielenopettajana, ammattilukiolaisten opona ja sittemmin koulutuspäällikkönä ja apulaisrehtorina. Viimeisten kahden vuoden ajan Murtovaaralla on ollut kaksoisrooli Tredun yhteisten tutkinnon osien koulutuspäällikkönä ja Teknillisen lukion apulaisrehtorina.
- Tässä tehtävässä on ollut paljon lukion ja ammatillisen koulutuksen suunnittelua ja homma toimiikin molempiin suuntiin: Teklu järjestää Tredun kaupunkitoimipisteiden ammattilukiolaisten ylioppilaskirjoitukset, ja Teklun opintojaksotarjotin on avoin myös tredulaisille. Vastaavasti Tredu järjestää Teklun matek-linjalaisille lukiomme painotuksen mukaisia opintoja, esimerkiksi robotiikkaa ja elektroniikkaa.
Matematiikka ja tekniikka –linja (MATEK) on Teknillisen lukion erityinen painostusalue. MATEK-linjalle valitaan vuosittain 54 opiskelijaa erillisellä haulla, jossa painotetaan peruskoulun päättötodistuksen matematiikan ja äidinkielen arvosanoja. MATEK-linjan tarkoituksena on lisätä kiinnostusta matemaattisiin aineisiin ja tekniikkaan sekä tarjota hyvät valmiudet jatkaa opintoja teknillisellä alalla lukion jälkeen.
- Pitkä kokemukseni sekä ammatillisesta että lukiokoulutuksesta ja Tredu-verkostoni toivoakseni auttavat minua löytämään uusia ideoita jo nyt laajaan opintojaksotarjontaamme, Murtovaara sanoo.

”Teklun yhteishenki on upea”

Murtovaara lähtee uusiin työtehtäviin innostuneena. Teklu on hänen mukaansa kasvava lukio, jossa toimivilla henkilöillä on upea yhteishenki.
- Näin hienon työporukan kanssa on mukava lähteä uuden opetussuunnitelman kanssa liikkeelle, hän sanoo. – Aivan aluksi meidän täytyy kehittää laajennetun oppivelvollisuuden vaatimat käytännöt kuntoon. Pidemmällä aikavälillä lisäämme opiskeluumme oppiaineiden välistä integraatiota ja yliopistoyhteistyötä. Haaveena on saada myös Teklulle lukion erityinen koulutustehtävä- sillä statuksella rakenteet antaisivat matek-linjalaisille mahdollisuuden entistä syvemmälle meneviin opintoihin, Murtovaara sanoo.
Murtovaaran mukaan Teklussa on erinomaiset, nykyaikaiset oppimisympäristöt.
- Lukiomme arvojen mukaisesti kunnioitamme työyhteisömme moniäänisyyttä, välitämme ja kannamme vastuuta jokaisen opiskelijamme hyvinvoinnista ja opintojen etenemisestä. Teklu on lukiona suhteellisen pieni ja näen sen vahvuutenamme, sillä meillä ihmiset tuntevat toisensa, Murtovaara sanoo.

”Tervetuloa työskentelemään kanssamme!”

Koronan jälkeiset haasteet näkyvät lukiossakin.
- Korona on aiheuttanut joillekin opiskelijoille oppimishankaluuksia. Tämän vajeen paikkaamista jatkamme lisäämällä tukiopetusta ja muita tukipalveluja erillisen koronalisärahoituksen turvin, Murtovaara sanoo.
Paljon puhuttu digitaalinen loikka ei juurikaan ole vaikuttanut lukioiden arkeen. Lukio-opintojen digitaalisuus on jo muutenkin arkipäivää.
- Kaikki materiaalit jaetaan oppivelvollisille digitaalisina. Oma haasteensa alkaa olla jo siinä, että opiskelijat saisi enemmän irti ruudusta, Murtovaara nauraa.
Murtovaara lähettää terveisiä nyt lukio-opintonsa aloittaville.
- Tervetuloa Tekluun työskentelemään kanssamme! Tule hymyilevänä, uteliaana, oppimishaluisena ja ennen kaikkea omana itsenäsi meille – pärjäät varmasti, Murtovaara vakuuttaa.

bottom of page