top of page

Podcasteja missä vain milloin vain

Podcasteja voi kuunnella ajasta ja paikasta riippumatta missä ja milloin vain.

Sofia Tuohimaa

22.9.2021

Ensimmäiset podcastit tulivat Suomeen 2000-luvulla. Podcast -käsite tulee sanoista iPod ja broadcasting. Podcast-sanalle ei ole selkeää suomenkielistä käännöstä, mutta esimerkiksi ‘soitinlähetys ja ‘äänijulkaisu’ ovat melko lähellä sanan varsinaista merkitystä. Podcastit ovat vähän niinkuin radio-ohjelman tapaisia nauhoitettuja ja editoituja keskustelupätkiä ajankohtaisista asioista. Suoriin radiolähetyksiin verrattuna podcasteja ei voi kuitenkaan kuunnella radiosta, vaan mobiililaitteiden kautta.
Podcasteja voi kuunnella ajasta ja paikasta riippumatta: bussissa, lenkillä, viikkosiivouksen ohella tai vaikka ihan rentoutuksen kannalta. Periaatteessa kuka tahansa voi myös aloittaa itse podcastin teon, mutta se, että olet tunnettu persoona, toki tuo helpommin yleisöä podcast-jaksoillesi.

Ajanvietettä kuunneltavassa muodossa

Podcasteja voi kuunnella esimerkiksi Spotify-, Youtube-, Soundcloud- ja Supla-sovelluksista, jotka voi helposti ladata kännykkään. Podcastien etuna on niiden lyhytkestoisuus, ne ovat helposti saatavilla ja podcastin voi keskeyttää tarvittaessa.
Podcasteja voi periaatteessa verrata äänikirjoihin, vaikka äänikirjapalveluihin verrattuna monet podcastit ovat ilmaisia.
Podcastia kuuntelemalla voit myös oppia ihan uuden kielen, sillä podcasteja on saatavilla suomen kielen lisäksi myös esimerkiksi englanniksi ja ruotsiksi. Kun valitsee lempiaiheesta kertovan podcastin, kuuntelukokemus on antoisin. Toisaalta podcasteista voi oppia myös paljon uutta, sillä niin sanottujen höpöttelypodcastien lisäksi on olemassa myös tieteestä kertovia podcasteja.
Podcastit ovat nyt erityisesti pinnalla oleva juttu 2010- ja 2020-luvuilla, sillä monet tunnetut somevaikuttajat tekevät Youtube-videoiden ja Instagramin lisäksi myös podcast-jaksoja. Yksi podcast-jakso voi lyhimmillään kestää suunnilleen 15 minuuttia ja pisimmillään jopa tunnin.

Video vai podcast?

Äänitiedostoihin lukeutuvat podcastit voivat olla myös videopodcasteja eli niin kutsuttuja vodcasteja. Videopodcastit ovat nimensä mukaisesti podcasteja, joissa on myös videosisältöä. Videoon verrattuna podcastit eivät sisällä eleitä ja ilmeitä, mikä voi tehdä joskus haastavaksi viestin perilleviemisen podcasteissa. Toisaalta videopodcastien kautta podcastisi saattaa saada laajemman yleisön.

Mistä aloittaa?

Jos podcastin tekeminen kiinnostaa, Internet on pullollaan erilaisia tutorial –videoita liittyen podcastin teon aloittamiseen. Hae esimerkiksi Youtubesta hakusanoilla “how to start a podcast”. Myös videopodcastien teosta löytyy erilaisia ohjeita internetistä englanniksi.

bottom of page