top of page

Popsi kotimaista omenaa

Tämän vuoden omenasato ilahduttaa herkkusuita.

Anne Sällylä

15.9.2021

Viime kesän lämpö kypsytti kotimaiset omenat ennätysvauhtia, ja omenia on nyt paljon. Omenalajikkeita on joka makuun, aina makeasta kirpeään ja leivonnasta ruoanlaittoon. Ylimääräiset omenat kotipihan omenapuista voi jättää korissa tai valmiiksi pussiin pakattuina pihakadun varteen ohikulkijoiden otettavaksi. Näin terveelliset ja käytännölliset omenat tulevat jaetuksi eivätkä päädy ruokajätteeksi.
Omena on yksi maailman vanhimmista hedelmistä, johon liittyy monia tarinoita ja legendoja. Monien kansojen tarinoissa omena on niin rakkauden, uskonnon kuin keväänkin vertauskuva. Omenan rooli vielä nykypäivänkin terveyssymbolina on kiistaton, sillä vanha sananlasku ”omena päivässä pitää lääkärin loitolla” ei jää kauaksi totuudesta. Omena on varsinainen vitamiinipommi, sillä se sisältää runsaasti C-vitamiinia, B1-, B2-, ja B6-vitamiineja sekä E-vitamiinia. Omena sisältää myös kalsiumia, magnesiumia, fosforia ja flavonoideja, joista suurin osa löytyy omenan kuorikerroksesta. Näin ollen ainakin kotimaiset omenat kannattaa syödä kuorineen, sillä vitamiinien lisäksi kuorien kuitu pitää huolta sekä ruoansulatuksesta että suoliston hyvistä bakteerikannoista. Omenat ovat ravinnerikkaudestaan huolimatta kevyttä syötävää, sillä keskikokoisessa omenassa on vain noin 65 kilokaloria energiaa. Omenia voikin huoletta napostella vaikkapa välipalana tai hedelmäisenä jälkiruokana kanelin kera.

Omena sopii ruoanlaittoon

Omenoista voi tehdä omenapiirakkaa, sosetta, hilloa, omenamehua, sämpylöitä tai vaikkapa omenasipsejä. Ja onko parempaa kuin rapea kaurainen omenapaistos vaniljakastikkeen kanssa? Perinteisten makeiden leivonnaisten lisäksi omenaa kannattaa kokeilla myös suolaisessa ruoassa. Omena tuo mukanaan makeutta ja happamuutta esimerkiksi lihapulliin ja lihapatoihin.
Tässä helppo resepti, jossa lihapullat maustetaan omenaraasteella. Joukkoon voi laittaa lisäksi sinihomejuustoa.

Omenaiset lihapullat

1 omena
1 dl sinihomejuustoa
400g jauhelihaa
1 kananmuna
1 tl suolaa
ripaus sokeria
1 rkl öljyä
1 dl vettä
(sipulia ja korppujauhoja)

Raasta omena joko kuorittuna tai kuorimattomana ja sekoita ainekset isossa kulhossa. Pyörittele lihapullat pellille ja anna kypsyä 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

bottom of page