top of page

Positiivista pedagogiikkaa ja aitoa läsnäoloa lapsen vahvuudet edellä

Henry (oik.) ja Aatos iloitsevat uusista, hienoista tiloista leikin merkeissä.

Etelä-Hervannan uuden päiväkodin ensimmäinen vuosi alkoi. Etelä-Hervannan uuden koulurakennuksen tiloissa on aloittanut myös upouusi Etelä-Hervannan päiväkoti. Päiväkodin arki on alkanut hienosti; päiväkodin johtaja Marika Pihkanen kertoo arjen lähteneen rullaamaan isosta muutoksesta huolimatta yllättävänkin hyvin ja rauhallisesti.

Milla Zuev

16.8.2023

– Päiväkodin ryhmät aloittivat 31.7. ja esikoululaiset aloittivat lukuvuotensa viime viikolla. On uskomaton fiilis olla täällä – neljä vuotta tätä on suunniteltu ja nyt tämä päivä on viimein koittanut. Lapset ja vanhemmat pääsivät tutustumaan uusiin tiloihimme jo ennen avaamista avoimien ovien päivässä, ja lapset olivat jo tutustumispäivänä aivan innoissaan. Uudet tilat houkuttelevat leikkimään ja kaikki on uutta. Leluihin, leikkivälineisiin ja kalusteisiin on oikeasti pystytty panostamaan henkilöstöä osallistaen, Pihkanen kuvailee.

– Usein kun uusi toimintakausi alkaa varhaiskasvatuksessa, päivään voi kuulua itkua ja koti-ikävää. Nyt on ollut todella rauhallista. Toki meillä on myös paljon aikuisen syliä tarjolla ja olemme panostaneet siihen, että lapsilla on hyvä ja turvallinen olla uudessa ympäristössä, Pihkanen lisää.

Lasten ehdoilla suunnitellut tilat

Uuden päiväkodin tilat on rakennettu siten, että asiantuntijat, eli varhaiskasvattajat itse, olivat suunnitteluvaiheessa aktiivisesti mukana. Päiväkodin henkilökunta pääsi osallistumaan kaluste- ja käyttötavarahankintoihin. Kaikesta näkee, että tilat on suunniteltu juuri lapsia varten.

– Meillä on loistavat ja monipuoliset, toiminnan mukaan muuntautuvat tilat. Lapset eivät kulje täällä isoissa ryhmissä, vaan tilat mahdollistavat mainiosti pienryhmätoiminnan.

Päiväkodissa toimii kahdeksan ryhmää neljällä kotialueella. Kaksi ryhmää toimii aina samalla kotialueella. Lisäksi tiloissa toimii viisi esiopetusryhmää. Päiväkoti tarjoaa myös ilta- ja viikonloppuhoitoa, mikäli vanhempien työtilanne sitä vaatii. Tällä hetkellä varhaiskasvatuksen puolella on noin 160 lasta, 75 esiopetuksen puolella. Kaikki paikat ovat tällä hetkellä täynnä, mutta vapautuvia jonotetaan jo innokkaasti.

Varhaiskasvatusta lasten ehdoilla

Pihkanen mainitsee päiväkodin keskeisiksi arvoiksi positiivisen pedagogiikan, osallisuuden, laadukkaan arjen ja aidon kohtaamisen. On tärkeä osata huomioida lapsessa oleva hyvä, tukea tämän vahvuuksia ja auttaa niissä asioissa, joissa lapsi tarvitsee tukea.

– Nämä ovat meidän tähtiajatuksiamme. Aikuisen aito läsnäolo on erittäin tärkeää. Meillä toki on myös paljon tukea tarvitsevia lapsia ja useita s2-lapsia, mikä huomioidaan toiminnassa jatkuvasti, Pihkanen päättää.

bottom of page