top of page

Posti halutaan takaisin Hervantaan

Lindforsinkadun K-Marketissa oli Posti, kunnes se päätettiin yhtäkkiä lakkauttaa.

Postin palveluiden siirtyminen Hervannasta Kaukajärvelle on kirvoittanut laajasti keskustelua. Postin päätös on selkeästi epäsuosittu. Erityisen paljon päätös vaikuttaa ikäihmisiin ja liikuntarajoitteisiin. Nyt Postia vaaditaan takaisin Hervantaan Tampereen Hervantalaiset ry:n adressilla.

Milla Zuev

20.12.2023

Adressi on allekirjoitettavissa verkossa osoitteessa https://www.adressit.com/postin_palvelut_takaisin_hervantaa, sekä paperisena Hervannan Sanomien toimistolla aukioloaikoina, Venlantuvalla, Linkosuon kahvilassa, Mobiilipisteen myymälässä (Duo), K-Market Herkkupuodissa Keinupuistossa sekä K-Market Ylioppilaankatu 10:ssä, YSTI:n tapahtumissa ja Suomen Kuurosokeiden toimintakeskuksessa.

Adressissa Postin palveluiden palauttaminen Hervantaan perustellaan postilailla. Postilain 16. pykälän mukaan ”yleispalvelun tarjoajan on ylläpidettävä toimipisteitä, joista yleispalveluun kuuluvat tuotteet ja palvelut ovat saatavilla.” Laki velvoittaa, että yleispalvelun tarjoajan on kaikin käytettävissä olevin keinoin huolehdittava, että toimipisteessä voidaan asioida esteettömästi, ja toimipisteet on sijoitettava siten, että käyttäjät voivat asioida niissä kohtuullisen matkan päässä vakituisesta asunnostaan. Lisäksi toimipisteiden sijaintia ja kohtuullista matkaa määriteltäessä on huomioitava alueen väestötiheys ja pinta-ala. Matkaa Hervannasta Kaukajärven S-marketin Postiin ei pidetä postilain tarkoittamana kohtuullisena etäisyytenä.

Vaikuttaa ikäihmisiin

– Ajatus adressin laatimiseen alkoi siitä, että monet ihmiset kyselivät, onko kukaan tehnyt aiheesta adressia. Me kuitenkin olemme asukasyhdistys Tampereen Hervantalaiset, joten koen sen meidän tehtäväksemme. Aikanaan kun Uff oli lopettamassa Hervannassa, monet surivat asiaa, tein ensimmäisen adressin, kertoo adressin takana oleva Anja Nummela. Nummelan mukaan Postin palauttamista Hervantaan ei tarvitse perustella sen kummemmin kuin postilailla, ja siksi ote laista on myös adressissa otsikon alla.

– Verkossa adressin saa allekirjoittaa myös nimettömänä. En pidä kohtuullisena, ettei Hervannan kokoisessa paikassa ole Postia. Itse henkilökohtaisesti en tarvitse Postia kuin hyvin harvoin, mutta monet muut tarvitsevat. Minulla on vahva oikeudentaju, eikä heikompia saa unohtaa, Nummela muistuttaa. Posti ei myöskään tiedottanut Postin loppumisesta Hervannassa kuin aivan viime hetkellä, puhumattakaan siitä, että olisi kysynyt alueen asukkaiden mielipidettä palveluiden loppumiseen tai uuden toimipaikan sijoittamiseen.

– Eräs kommentoija huomautti, että eihän Kaukajärven Posti ole edes ratikkareitin varrella, Nummela huomauttaa.

Oikea Posti

Nummela ei myöskään ymmärrä ajatusta, että Postin pitäisi sijaita kaupassa. Nummelan tietojen mukaan Postin korvaus kaupalle palveluiden järjestämisestä on minimaalinen.

– Tänne tarvittaisiin oikea Posti. Postin sijoittaminen kauppaan rasittaa kaupan henkilökuntaakin. Posti ei tuo kaupungissa kauppaan uusia asiakkaitakaan, vaikka maaseudulla näin voi olla, Nummela huomauttaa.

– Monet sanovat, että ei Postia takaisin saada, mutta eihän mitään saa, ellei edes yritä, Nummela vetoaa.
Mihin adressi ja siihen kerätyt nimet toimitetaan – tällä hetkellä nettiadressissa jo yli 300 – on vielä selvittämättä, mutta asia selviää kyllä. Mahdollisimman korkealle tasolle, lupaa Anja Nummela. Adressia pidetään auki vähintään vuoden 2023 loppuun saakka.

bottom of page