top of page

Postia ja palvelubussiavustajia vaaditaan takaisin Hervannassa

Etenkin itsepalvelupisteen käyttö voi olla ikäihmisille haastavaa ja Nummelan mukaan pelottavaakin.

Hervannan ja koko hyvinvointialueen palveluihin on tehty ja ollaan tekemässä merkittäviä heikennyksiä. Esimerkiksi palvelubussiavustajien työsuhteet ollaan lopettamassa kevään aikana, minkä lisäksi Hervannan täydet postipalvelut lopetettiin talvella Postin yksipuolisella päätöksellä.

Milla Zuev

6.3.2024

Hervantalaiset ovat tehneet kaksi adressia niin postipalveluiden palauttamisen kuin palvelubussiavustajien työsuhteiden säilyttämisenkin puolesta. Palvelubussien avustajien säilyttämiseen on vedonnut ProHervanta-verkosto ja Postin palveluiden palauttamiseen Tampereen Hervantalaisten puheenjohtaja Anja Nummela.

Pali-adressi keräsi kolmessa viikossa 818 allekirjoitusta

ProHervanta-verkoston palvelubussiavustajien tehtävien lopettamista vastustava adressi keräsi kolmessa viikossa yli 800 allekirjoitusta. Adressi on toimitettu Pirhan kirjaamoon ja valtuuston puheenjohtajille.

Adressia kommentoitiin ahkerasti vedoten esimerkiksi vanhusten yksinäisyyden lisääntymiseen, sekä siihen, että kaikilla ei ole mahdollisuutta kulkea edes palvelubussissa ilman avustajaa. Lisäksi vedottiin liikuntarajoitteisten tasavertaisiin universaaleihin palveluihin muiden kuntalaisten kanssa.

– Avustajien poistaminen palvelubusseista tulee vain lisäämään kustannuksia sekä vanhusten yksinäisyyttä, eristyneisyyttä sekä toimintakyvyn heikkenemistä.

– Ilman muuta tarvitaan avustaja palvelubusseihin. Johan se on lainvastaista, jos kuljettaja joutuu ajon aikana käyttämään kännykkää ja kirjaamaan viestejä. Asiakkaiden saattaminen ovelle asti on myös monesti välttämätöntä.

– Ikäihmiset tarvitsevat apua kyytiin noustessaan ja sieltä poistuessaan. Samoin apua ostoskassiensa kanssa. Palvelubussin idea on juuri tällainen palvelu. Ilman avustajaa kyyti olisi samaa kuin normaalissa Nyssessä, joissa he eivät kykene yksin kulkemaan.

– Todella tärkeä asia, josta ei ole tarpeellista leikata... Itse olen ollut henkilökohtainen avustaja, kulkenut bussilla ja huomannut kuinka arvokasta ja tärkeää työtä avustajat tekevät palvelubusseissa... Avustajat tekevät täydestä sydämestä tätä työtä minkä huomaa myös asiakkaatkin!

– Liikuntarajoitteisilla henkilöillä on oikeus tasavertaisiin universaaleihin palveluihin kuin muillakin kuntalaisilla. He tarvitsevat avustajaa voidakseen hoitaa asioitaan ja osallistuakseen aktiivisesti yhteiskunnalliseen toimintaan.

Postiadressi tavoitti 1487 ihmistä

Postin palveluita takaisin vaativa adressi keräsi yhden kuukauden aikana Hervannasta 1487 allekirjoitusta, ja se oli allekirjoitettavana niin sähköisenä kuin paperiversionakin. Adressi keräsi niin ikään runsaasti kommentteja, jotka olivat kaikki Postin palveluiden palauttamisen kannalla.

Postin viestinnän Anna Stormin mukaan esimerkiksi kauppojen sulkemiset ja remontit voivat vaikuttaa Postin palvelupisteiden toimintaan, sillä suuri osa täyden palvelun postipisteistä sijaitsee kauppojen yhteydessä. Näin kävi myös Hervannan Postin lopettamisen yhteydessä Lindforsinkadun K-Marketin suljettua ovensa marraskuussa. Storm kertoo ymmärtävänsä, että paikalliset muutokset ovat alueen asukkaille merkityksellisiä.

Storm muistuttaa myös, että Posti palvelee edelleen Hervannassa Kauppakeskus Duossa Omapostikioskilla, jossa on myös itsepalvelupääte. Anja Nummelan mukaan kuitenkin itsepalvelupääte, jonka kautta lähetyksiä tosiaan pystyy lähettämään, voi olla hieman pelottava etenkin iäkkäämmille ihmisille.

Anna Storm perustelee päätöstä Postin lopettamisesta isommalla postialan murroksella, joka näkyy koko maailmassa.

– Ajan saatossa asiakkaidemme tarpeet ovat muuttuneet: valtaosa hakee palvelupisteeltä paketin, ja kirjepalveluja käytetään koko ajan vähemmän. Postipisteiden palvelut saattavat erota toisistaan, koska palveluntarjoama perustuu alueella olevaan kysyntään. Monilla alueilla kirjelähetysten määrä ja kirjepalvelujen kysyntä on hyvin vähäistä, Storm kirjoittaa.

Tampereen Hervantalaisten adressissa vedottiin myös postilakiin – siihen, että tietyt peruspalvelut on järjestettävä. Stormin mukaan postilaissa Postille asetettu yleispalveluvelvoite koskee käteismaksullisia tuotteita, joiden osuus on alle kolme prosenttia kaikesta Postin jakamasta postista.

– Yleispalveluun kuuluvia lähetyksiä ovat muun muassa tavalliset kuluttajakirjeet ja -kortit, kirjatut ja postivakuutetut kirjeet, saantitodistuskirje ja ulkomaille lähetettävät paketit. Postilain mukaan yleispalveluun kuuluvien palveluiden tulee olla saatavilla jokaisessa kunnassa vähintään yhdessä toimipisteessä. Tampereella täyden palvelun Posteja on tällä hetkellä 11, Storm kirjoittaa.

Anja Nummela perustelee Postin palveluiden palauttamista muun muassa sillä, että Hervannan kokoisessa kaupunginosassa tulisi ehdottomasti olla Postin peruspalvelut. Nummelan mukaan Kaukajärven postiin on kuljettava kävelymatkojen lisäksi kahdella eri bussilla. Nummela kertoo Postille myös ihmettelevänsä, millä perusteella lähes puolet väestömäärältään pienemmässä kaupunginosassa on Posti, toki ilman vastakkainasettelua siinä mielessä, että Kaukajärven Postia toivottaisiin lakkautettavaksi.

Nummela kertoo kuulevansa kertomuksia siitä, miten hankala tavallisen ihmisen on lähettää tavallisia arkipäivän elämän kirjelähetyksiä, kuten esimerkiksi hieman painavampia liitteitä sisältäviä kirjeitä Kelaan.
Nummela ehdottaa Postille, että Hervannasta löydettäisiin yhteistyökumppani, joka alkaisi toimittaa Postin peruspalveluita esimerkiksi muutaman tunnin ajan päivällä, tai esimerkiksi asiakaspalvelupistettä nykyiseen OmaPosti-kioskiin. Nummela ei ole tähän mennessä saanut ehdotuksiinsa vastauksia Postilta.

– Tavallinen käteismaksullinen kirjeposti ei ole mihinkään kadonnut, eikä näytä katoavankaan. Monen lapset ovat “maailmalla” ja paketti ulkomaille pitäisi lähettää. Ei ole sopivaa pakkausta eikä tietokonetta käytössä, Nummela perustelee Postille.

bottom of page