top of page

Postimerkkikokoelma ei ole koskaan valmis

Postiin ja sen toimintaan liittyvien dokumenttien kerääminen ja tutkiminen eli filatelia tuli Juha Valtoselle melkein verenperintönä. Valtonen on kolmannen polven filatelisti, jonka isoisä rakensi aikoinaan mittavan kokoelman.

Satu Lepistö

4.8.2021

- Isäni oppi isoisältäni jo lapsena keräilyn salat, Valtonen kertoo. – Oma isäni vihki minut alakouluikäisenä filateliaan. Isoisäni kokoelma jouduttiin valitettavasti myymään 1970-luvun alussa, mutta sain siitä jääneet kokoelman loput, joista aloitin oman kokoelmani rakentamisen.
Valtonen aloitti keräilyn 1980-luvulla, jolloin meneillään oli kova postimerkkibuumi.
- On kaksi syytä, joiden ansiosta filatelia vei minut mukanaan. Toinen on sen kytkentä historiaan. Olen ammatiltani historian ja yhteiskuntaopin opettaja, ja filatelia on mainio historian elävöittäjä. Toinen syy on harrastuksen sosiaalisuus. Tampereen Filatelistiseuralla toimi aktiivinen nuoriso-osasto, joka tapaamisten lisäksi järjesti retkiä näyttelyihin ja tapahtumiin aina ulkomaita myöten, Valtonen muistelee. – Sain kerhosta monia hyviä ystäviä. Osa ystävyyssuhteista on kestänyt nykypäivään asti, hän lisää.

Tamperelaisseura on toiminut jo vuodesta 1919

Tampereen filatelistiseura on Suomen vanhin suomenkielinen postimerkkiyhdistys. Se perustettiin jo vuonna 1919, jolloin 1. maailmansodan jälkeen elettiin keräilybuumia. Valtonen on nykyisin historiallisen yhdistyksen puheenjohtaja. Seurassa on noin 200 jäsentä.
Valtonen on toiminut myös Suomen Filatelistiliiton hallituksessa ja pitänyt esitelmiä aiheesta eri puolella Suomea.
- Aiemmin olin toiminut seuran nuoriso-osastossa niin hallituksessa kuin nuoriso-ohjaajana Kangasalan osastossa. Toimin myös 1990-luvun ajan Suomen Nuorisofilatelistiliiton palkattuna toiminnanjohtajana historian opiskelujeni ohessa. Nyt on kuitenkin minun vuoroni väistyä, Valtonen toteaa. – Uusi tuore puheenjohtaja tuo vuoden 2022 alusta lähtien omia raikkaita ideoitaan seuran toimintaan. Itse jatkan vapaaehtoisena muun muassa näyttelyiden järjestämisessä.

Filatelia avautuu muiden keräilyharrastusten suuntaan

Filatelistit keräävät postimerkkien ja postilähetysten lisäksi myös leimamerkkejä. Kaikkia näitä esitellään postimerkkinäyttelyissä. Myös postikortit ovat nykyisin osana postimerkkinäyttelyitä.
- Filatelia on koko ajan avautumassa muiden keräilyharrastusten suuntaan. Siitä esimerkkinä ovat avoimen luokan kokoelmat, joissa puolet kokoelmasta tulee olla filateliaa, toinen puoli saa olla muuta materiaalia, vaikkapa kokoelman aihepiiriin liittyviä rahoja, etikettejä ja keräilykuvia, Valtonen sanoo.
Valtosen kymmenvuotias tytär on nyt neljännen polven filatelisti. Hänen keräilyinnostuksensa on toki nuorena henkilönä kovin vaihtelevaa ja laaja-alaista, ja tällä hetkellä hänen suurin innostuksen kohteensa ovat Littlest Pet Shop –keräilyhahmot. Postimerkkejäkin on kerättynä parin kansiollisen verran. Valtosen oma intohimoinen tavoite oli korjata suvussa tapahtunut menetys: kerätä isoisän myydyt kokoelmat takaisin ja vielä parantaa niitä.
- Tämä tavoite on jo täyttynyt ja nykyisin olen suuntautunut enemminkin postihistoriaan eli tiettyyn teemaan liittyvien postilähetysten keräämiseen. Postilähetys on paljon sykähdyttävämpi kuin pelkkä postimerkki, Valtonen sanoo. – Se kertoo kokonaisen tarinan: kuka kirjeen on lähettänyt, mistä ja miksi? Mitä reittiä lähetys on kulkenut ja kuinka se on saapunut perille?
Keräilijän kokoelma on aina kesken ja se on Valtosen mielestä hyvä asia.
- Olisi kamalaa, jos minulle kävisi kuin muumien Hemulille, jonka postimerkkikokoelmasta tuli täydellinen. Silloin Hemuli muuttui keräilijästä pelkäksi omistajaksi, kun ei ollut enää mitään, mitä kerätä.
Aloittelevalle keräilijälle Valtonen suosittelee vierailua Vapriikissa sijaitsevassa Postimuseossa.
- Sieltä saa hyvän läpileikkauksen siitä, mitä keräily voi pitää sisällään. Sitten kannattaisi miettiä muita harrastuksiaan. Kannattaisiko jotain niistä syventää keräilemällä aihepiiriin liittyvää filateelista materiaalia?
Apua keräilyn aloittamiseen saa oman paikkakunnan kerhosta, netistä ja kirjallisuudesta. Alalta on olemassa hyviä ja tuoreita suomenkielisiä oppaita.

bottom of page