top of page

Postin palvelut muuttuvat Hervannassa, eivät lopu kokonaan

Tähän saakka hervantalaiset ovat saaneet täydet postipalvelut Lindforsinkadun K-Marketista. 30.11. alkaen kauppa lopettaa toimintansa vuokrasopimuksen päättyessä, jolloin myös postipalvelut toteutetaan jatkossa uudella tavalla.

Hervannan täydet postipalvelut loppuvat 30.11., jolloin Lindforsinkatu 2:ssa toiminut K-Market lopettaa toimintansa. K-Market loppuu, sillä uusi sille tarjottu vuokrasopimus olisi ollut kaupalle liian lyhyt. Kiinteistö, jossa vielä tällä hetkellä toimivat Osuuspankin konttori, K-Market Lindforsinkatu ja R-kioski on tällä hetkellä varattu kaavoitusohjelmassa täydennysrakentamiselle ja määritelty asemakaavoitusohjelmakohteeksi.

Milla Zuev

22.11.2023

– Suljemme Lindforsinkadun K-Marketissa palvelevan postin, koska kauppa lopettaa toimintansa. Postin palveluja saa kuitenkin jatkossakin Hervannasta. Palvelemme Hervannan R-kioskin noutopisteellä, ja Postin pakettiautomaatteja voi käyttää R-kioskissa, Kauppakeskus Duossa, Tampereen yliopiston kampuksella ja Tieteenkadun K-Marketissa, kommentoi Postin palvelupisteverkoston päällikkö Mikko Similä.

Kaavoitusohjelman mukaan Hervannan keskustassa ”tutkitaan täydennysrakentamisen mahdollisuuksia raitiotiehen tukeutuen. Tavoitteena on kaupunkimainen asuinrakentaminen, elävä katutila ja kaupunkikuvallisesti laadukas kokonaisuus.” Työ käynnistyy selvityksillä vuonna 2023 ja asemakaavaehdotus valmistuu vuonna 2025. Tämä tarkoittaa käytännössä, että kiinteistöä ei tulla purkamaan eikä sen tontille kohdistu esimerkiksi kerrostalojen uudisrakentamista ennen asemakaavaehdotuksen hyväksymistä ja toimeenpanoa.

Aihe herättää huolta

Täysien postipalveluiden loppuminen Hervannassa ei tarkoita, ettei postipalveluita olisi jatkossa Hervannassa lainkaan. Ymmärrettävästi täysien postipalveluiden lopettaminen 25 tuhannen ihmisen kaupunginosasta aiheuttaa huolta hervantalaisissa, ja ihmetystä puolestaan se, että Kaukajärvellä on määrällisesti vähemmän asukkaita kuin Hervannassa, mutta siellä täydet palvelut säilyvät.

Sosiaalisessa mediassa toteutetun kyselyn perusteella huolta aiheuttavat monet asiat. Esimerkiksi asuintalojen ja ratikan tuominen Hervantaan, mutta kuitenkin Postin lakkauttaminen vaikuttaa ristiriitaiselta. Myös se, ohjautuuko Postin paketti juuri toivottuun lokeroon Hervannan automaattipisteisiin pohdituttaa. Eräs hervantalainen kertoo muuttaneensa Hervantaan juuri liiketoiminnan ja Postin vuoksi ja joutuvansa nyt noutamaan suuria paketteja viikoittain Kaukajärveltä.

Myös palveluiden saavutettavuus aiheuttaa paikallisissa huolta. Esimerkiksi liikuntarajoitteiselle henkilölle on hankalaa lähteä noutamaan pakettia naapurilähiöstä. Toisaalta ikääntyneellä väestöllä ei välttämättä ole sellaisia digitaitoja, että he pystyisivät maksamaan postin lähetyksen älypuhelimella – tai älypuhelintakaan.

Saavutettavuushuoleen Similä kommentoi:

– Ymmärrämme, että postin sulkeminen herättää huolta. Pyrimme aina siihen, että palvelut löytyisivät mahdollisimman läheltä. Jatkossakin Hervannasta saa Postin eniten käytettyjä palveluja noutopisteeltä ja pakettiautomaateilta. Jos omaa pakettia ei pääse noutamaan, voi toinen henkilö hakea sen lähetystunnuksella ja omalla henkilöllisyystodistuksellaan. Paketin saa myös suoraan kotiin, kun sille valitsee verkkokaupassa kotiinkuljetuksen.

Toisaalta kotiinkuljetus on kalliimpi vaihtoehto, mikä asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan esimerkiksi vamman tai iän perusteella.

Hervannan Validia-talossa asuva, pyörätuolilla liikkuva Aleksi Keto on tähänkin asti kulkenut taksilla Hervannan Postissa. Nyt taksimatka pitenee, ja taksimatkoja on käytössä vain tietty määrä kuukaudessa.

–  Mielestäni Hervantaan olisi pitänyt tuoda aivan uusi, kokonainen Postin toimipiste. Tässä ei ole huomioitu liikuntarajoitteisia, Keto huomauttaa.

Sosiaalisessa mediassa ihmetellään myös Postin hidasta reagointia K-Marketin vuokrasopimuksen päättymiseen ja toivotaan, että uusia tiloja täysille Postin palveluille olisi alettu etsiä jo hyvissä ajoin.

Postin palvelut eivät lopu

Täydet postipalvelut siirtyvät Hervannan osalta Kaukajärven S-Marketin Postiin. Kaukajärven S-Marketin Postista kerrotaan, että hervantalaisten lähetykset kyllä mahtuvat Postin tiloihin. Sosiaalisessa mediassa herätti huolta myös juuri kysymys väkimäärältään suuren kaupunginosan pakettien mahtumisesta Kaukajärvelle.

– Kaukajärven posti on Hervannan lähin täyden palvelun posti, ja siksi osa palveluista siirtyy sinne K-Marketin postin lopettamisen myötä. Hervannassa on jatkossakin Postin noutopiste ja pakettiautomaatteja, joten yleisimmät palvelut saa edelleen alueelta, Similä kommentoi.

Duoon joulusesonkiin mennessä avattava lähes 700-lokeroinen OmaPosti-kioski ei tule paikalle ainoastaan joulusesongin ajaksi, vaan jatkaa toimintaansa myös sen jälkeen. Joidenkin väärinkäsitysten mukaan piste avattaisiin ainoastaan joulun ajaksi, mutta näin ei kuitenkaan ole. Joulusesongin ajaksi puolestaan pisteeseen avataan pop up-piste, johon paketteja ohjautuu. Tämän on tarkoitus helpottaa jouluruuhkaa.

– Suurin osa asiakkaista käy meillä nykyään noutamassa paketteja, mikä onnistuu jatkossakin Hervannassa. Kauppakeskus Duon OmaPosti-kioskiin tulee uusi, 700:n lokeron pakettiautomaatti. Kioskin itsepalvelupäätteellä voi myös maksaa lähetyksiä ja olla yhteydessä Postin asiakaspalveluun. OmaPosti-kioskin lisäksi asiakkaat voivat noutaa ja lähettää valmiiksi maksettuja paketteja R-kioskin noutopisteeltä ja muilta Hervannan pakettiautomaateilta, Similä kommentoi.

OmaPosti-kioskiin on tulossa myös mahdollisuus ottaa yhteys Postin asiakaspalveluun.

Postipakettien, kirjeiden ja muiden tuotteiden lähettäminen ja vastaanottaminen Hervannassa onnistuu siis jatkossakin. Muutos koskee ainoastaan täysiä postipalveluita. Esimerkiksi asiakaspalvelua ei siis tule Hervannassa jatkossa olemaan, ellei huomioon oteta mahdollisuuteen ottaa asiakaspalveluun yhteyttä OmaPosti-kioskin kautta. Tämä ei kuitenkaan täysin vastaa saavutettavuusongelmaan eli siihen, miten ikääntyneet ja liikuntarajoitteiset henkilöt pystyvät käyttämään Postin palveluita sujuvasti.

bottom of page