top of page

Postinumeroaluiden kalleimmat vuokrat isoissa kaupungeissa - Vuores on Tampereen kallein

Suomen kovin vuokrataso on arvattavasti Helsingin kantakaupungin alueella, sillä Suomessa halvimmillaan samankokoisen asunnon hinta on jopa kolme kertaa pienempi. Kaupunkien sisällä vuokriin vaikuttavat erityisesti asuinalueen ikä, etäisyys keskustasta ja asutuksen määrä, todetaan Tilastokeskuksen artikkelissa. Tampereella kalleimman asuinalueen titteliä kantaa Vuores neliövuokrahintojen perusteella.

Satu Lepistö

11.8.2021

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA julkaisee tietoa keskimääräisistä ara-vuokra-asuntojen ja vapaarahoitteisten asuntojen neliövuokrista postinumerotasolla, mutta havainnot pohjautuvat vain Kelan asumistukea saaviin. Joitakin suuntaa-antavia havaintoja tilaston pohjalta kuitenkin voidaan tehdä. Vuores sijoittuu tässäkin, vuonna 2020 julkaistussa tilastossa, Tampereen kalleimmaksi vuokra-asuntoalueeksi neliöhinnaltaan, sillä Vuoreksessa yhden asuinneliön hinta on keskimäärin 12,9 euroa kuukaudessa. Hervannassa keskineliöhinta on 12,33, mikä kertonee alueen kiinnostavuudesta 45-vuotiaassa lähiössä. Kaukajärvi (vertausluku 11,77), Hallila (11,58) ja Messukylä (10,61) sijaitsevat Hervannan ja Vuoreksen lähialueilla.

Kaleva on lähinnä keskimääräistä yksiöiden neliövuokraa

Tampereen kalleimmat ja halvimmat postinumerot sijaitsevat kaupungin raja-alueilla. Vertailussa käytetyt tiedot ovat yksiöiden ja kaksioiden kalleimpia ja halvimpia neliövuokria, sillä kolmioiden ja sitä isompien asuntojen neliövuokrista tiedossa on vain alle puolet. Viiden kalleimman postinumeroalueen neliövuokrat ovat yksiöille noin 19-20 euroa ja kaksioille noin 15-17 euroa. Nyt vertailussa olevat asunnot ovat huomattavasti asumistukea saavien asuntoja kalliimpia, sillä keskimääräinen neliöhinta nousee Vuoreksessa 20,19 euroon ja kaksion 16,84 euroon. Tampereen halvimmilla alueilla Myllypuro-Kalkussa yksiöstä maksetaan 1,38 e/m2 ja kaksiosta Multisillassa 11,30 e/ m2. Tampereen halvimpien ja kalleimpien postinumeroaluiden välillä neliövuokrien välillä on eroa noin kuusi euroa. Multisillassa (33850) saisi 50 neliön kaksion vain noin kymmenen prosenttia kalliimmalla kuin mitä 25 neliön yksiö maksaisi Vuoreksessa (33870): kaksio Multisillassa maksaisi noin 565 euroa ja yksiö Vuoreksessa noin 505 euroa.
Yllättävää kyllä, lähimmäksi yksiöiden keskimääräistä neliövuokraa (18,93) pääsee lähimmäksi nousussa oleva ja suosittu Kalevan asuinalue (19,00) ja kaksioiden keskimääräistä vuokraa lähimmäksi Itä-Amurin ja Tammerkosken alue. Kolmiossa asuminen puolestaan on edullisinta Nekalan alueella. Sen sijaan Tampereen yksiöiden mediaanineliövuokraa (18,76 €/m²) lähinnä on postinumero 33100 (Keskus) 18,79 neliövuokralla. Postinumero 33800 (Nekala) pääsee lähimmäksi sekä kaksioiden mediaanineliövuokraa (14,13 €/m²) 14,11 euron neliövuokralla että kolmioiden mediaanineliövuokraa (12,63 €/m²) 12,99 euron neliövuokralla. (Lähde: Tilastokeskus, asuntojen vuokrat).
Tampere jää silti Helsingin vuokratasosta huomattavasti. Helsingin halvimmassa postinumerossa (Tapaninvainio, 00780) maksetaan yksiöistä samaa neliövuokraa kuin Tampereen kalleimmassa postinumerossa (Vuores, 33870). Suomessa voisi silti asua edullisemminkin, sillä halvimmat neliövuokrat yksiöiden osalta ovat kymmenen euron luokkaa, kaksioiden osalta kahdeksan euron luokkaa ja kolmioiden tai sitä suurempien vuokra-asuntojen osalta päälle seitsemän euroa.

Lähde: https://www.stat.fi/tietotrendit/artikkelit/2021/postinumerotason-neliovuokrat-millaista-vuokraa-sinun-postinumeroalueellasi-maksetaan

bottom of page