top of page

Puolukka on varsinainen terveyspommi

Varsin harva suomalainen syö terveyssuositusten mukaisen määrän marjoja ja hedelmiä päivässä, vaikka suomalainen metsä on upea paikka rauhoittumiselle ja notkuu usein metsiin maatuvia marjoja.

Satu Lepistö

29.9.2021

Nyt ajankohtainen puolukka sisältää monia terveyttä edistäviä aineita, kuten polyfenoliyhdisteitä ja kuitua. Vaikka villimarjojen terveysvaikutuksia on tutkittu vielä vasta vähän, tämän hetkisen tiedon mukaan puolukan syöminen ehkäisee pieniä tulehduksia ja edistää maksan ja vatsan toimintaa. Se myös edistää raudan ja kivennäisaineiden imeytymistä. Suomalaisen puolukan ominaisuudet ovat erinomaisia, sillä mitä pohjoisemmassa marja kasvaa, sitä paremmat ominaisuudet sillä on. Suomalainen puhdas metsä on hieno kasvuympäristö punaiselle aarteellemme, jota emme aina osaa arvostaa tarpeeksi. Puolukka on itse asiassa erittäin monikäyttöinen marja, joka sopii makean jälkiruoan kirpeyttämiseen ja vaikkapa riistan kumppaniksi.
Vaatimaton puolukka viihtyy parhaiten valoisissa ja kuivahkoissa kagasmetsissä. Se ei kuitenkaan ole liian pikkutarkka kasvupaikkansa suhteen, vaan sitä tavataan myös muilla kasvupaikoilla, kuten rämeillä, tunturikankailla ja korvissa. Tien varrellekin puolukka saattaa asettua, mutta sitä ei tietenkään kannata valita keruupaikaksi. Usein paras puolukkasaalis löytyy suurilta hakkuuaukeilta, jossa riittävä valo mahdollistaa puolukalle hyvät kasvumahdollisuudet. Puolukka-aika kestää Suomessa elokuun lopulta lokakuun alkuun. Tällä hetkellä eletään siis viimeisiä hetkiä käydä nappaamassa talteen syksyn marjasatoa. Toki kotimaista marjaa saa laadukkaana kaupastakin, mikäli puolukan tarve on pienempi.

bottom of page