top of page

Riittäisikö koronan kotitesti? Apteekkari vastaa

Marjaana Hämäläinen muistuttaa, että hengitysinfektioita vältetään parhaiten huolehtimalla hyvästä käsi- tai yskimishygieniasta. Kuva: Jenna Paukkuri

Koronaviruksen kotitestit ovat alkaneet yleistyä. Mutta mistä tietää, onko kotitesti luotettava ja millaisissa tapauksissa kotitestaus riittää?

Satu Lepistö

6.10.2021

Sääksjärven apteekin apteekkari Marjaana Hämäläinen auttoi lukijoitamme kartuttamaan tietoa kotitestauksesta.
Koronaviruksen kotitestejä on kahta päätyyppiä, vasta-ainetestejä ja antigeenitestejä. Vasta-ainetestit avulla voi alustavasti arvioida, onko aiemmin sairastanut koronavirustaudin. Se ei siis suoranaisesti havaitse itse virusta. Koronatartunnan alkuvaiheessa testi voi antaa negatiivisen tuloksen, koska vasta-aineet nousevat veressä havaittavalle tasolle vasta noin viikon- kolmen viikon kuluessa tartunnasta.
Antigeenitestit sen sijaan soveltuvat akuutin koronatartunnan toteamiseen. Ne tunnistavat tartunnan parhaiten, kun oireiden alkamisesta on kulunut korkeintaan viisi päivää. On hyvä muistaa, ettei testi ole 100-prosenttisen varma eikä korvaa terveydenhuollossa tehtävää koronatestiä.

Apteekkari Marjaana Hämäläinen, millaisissa tapauksissa riittää kotitestaus ja milloin taas ei?

- Koronainfektion oireita ovat yskä, kurkkukipu, nuha, väsymys, hengitysvaikeus, lihaskipu, kuume, hajuaistin muutos ja päänsärky. Jos on rokottamaton ja edellä mainittuja oireita ilmenee lievinäkin, on THL:n ohjeistuksen mukaan syytä hakeutua terveydenhuolloin järjestämään koronatestiin. Jos on asiakastyössä sosiaali- ja terveydenhuollossa, tietää altistuneensa koronavirukselle edeltävän kahden viikon aikana tai on saanut vain yhden rokotteen eikä ole sairastanut koronavirusinfektiota, näissä tapauksissa kotitesti ei ole riittävä tartunnan pois sulkemiseksi. Tämän hetken suositusten mukaan alle 12-vuotiaiden lasten ei tarvitse hakeutua testiin, ellei hän ole altistunut virukselle tai perhepiirissä ei ole yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa. Testiin pitää hakeutua, jos lapsi on menossa sairaalaan tutkimuksiin tai hoitojaksolle 10 päivän kuluessa. Yli 12-vuotiaiden kaksi rokoteannosta saaneiden (toisesta rokotuksesta kulunut yli viikko) ei tarvitse mennä terveydenhuollon koronavirustestiin, jos oireet ovat lievät. Sama pätee puolen vuoden sisällä koronavirusinfektion sairastaneita sekä henkilöitä, jotka ovat sairastaneet infektion yli puoli vuotta sitten, mutta ovat saaneet ainakin yhden rokotuksen yli viikko ennen oireita. Tällöin kotitestin tekeminen on mahdollista ja todennäköisesti omaa mieltä rauhoittavaa. Testistä voi kuitenkin saada väärän tuloksen. Kotitestin tulosten perusteella ei myöskään tehdä hoitopäätöksiä eikä vapauteta tartuntatautilääkärin määräämästä eristyksestä tai karanteenista.

Kuinka paljon erilaisia testejä on markkinoilla? Ovatko ne olleet asiakkaita kiinnostava tuoteryhmä? Kuinka luotettavina pidätte kotitestejä?

- Akuuttia koronatartuntaa testaavia antigeenikotitestejä on useita markkinoilla ja ne ovat kiinnostaneet asiakkaita selkeästi koulujen alettua syksyn aikana. Menekki on ollut tasaista, mutta minkäänlaista ostoryntäystä testit eivät ole saaneet aikaan. Jos on sairaana, on suositeltavaa, että joku muu hoitaa asioinnit kodin ulkopuolella mahdollisuuksien mukaan, on kyse sitten koronasta, tavallisesta flunssasta tai vaikkapa vatsataudista.
Kotitestit on suunniteltu nopeaan SARS-CoV-2-viruksen antigeenin määritykseen eli akuutin koronatartunnan toteamiseen. Näyte otetaan tartuntaa epäilevän henkilön nenän etuosasta limakalvolta, ei nenänielukanavasta kuten virallisessa testissä laboratoriossa. Koronatestin tulokset ovat luettavissa 15 minuutissa. Vaatimukset täyttävä kotitesti on oikein tehtynä kohtuullisen luotettava, mutta positiivisen tuloksen jälkeen on joka tapauksessa hakeuduttava viralliseen koronatestiin ja noudatettava viranomaisten antamia ohjeita. Kotitestin negatiivinen tulos ei tarkoita, etteikö koronavirustaudin itämisaika voisi olla meneillään ja tauti todettavissa myöhemmin. Useat tekijät, muun muassa näytteenoton ajankohta, lisäävät kotitestin tuloksen epävarmuutta.

Onko väliä, mistä testin ostaa?

- COVID-19 kotitestejä säätelee laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista (629/2010). Sillä ei ole merkitystä ostaako testin apteekista vai päivittäistavarakaupasta kunhan testi täyttää kotitestille asetetut vaatimukset. Kuluttajan hyvä huomioida, että pakkauksesta tulee löytyä kaikkien testin kotona tekemiseksi tarvittavien välineiden lisäksi merkintä esim. ”itse suoritettavaan testaukseen/ för själv-testning / device for self-testing), CE-merkintä ja sen vieressä tuotteen arvioineen tarkastuslaitoksen nelinumeroinen koodi (esim. CE 0999), valmistajan nimi ja yhteystiedot sekä yksinkertaiset ja selkeät, kuluttajille suunnatut käyttöohjeet sekä suomeksi että ruotsiksi. Apteekissa osaamme neuvoa testin tekemisessä

Huomioi nämä asiat, kun teet kotitestiä

• Tarkista, että pakkaus on ehjä.
• Tarkista viimeinen käyttöpäivämäärä ja oikeat säilytysolosuhteet.
• Jos epäilet tuotteen luotettavuutta, älä käytä sitä.
• Kun teet testiä, noudata huolellisesti valmistajan antamia ohjeita.
• Tulkitse tulos valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti.
• Jos epäilet tuotevirhettä ja että tuote ei toimi kuten sen pitäisi, ilmoita siitä tuotteen myyjälle.
• Yksikään markkinoilla oleva testi ei ole 100-prosenttisen varma. Monet tekijät näytteenotossa ja ajoituksessa voivat vaikuttaa tulokseen.
COVID-19 kotitestejä säätelee laki terveydenhuollon laitteista ja tarvikkeista (629/2010).
(Lähde: THL)

bottom of page