top of page

Riitta Kraatilalle on tärkeää ihmislähtöisyys ja yhteisöllisyys

Ystin Riitta Kraatila on kulkenut pitkän tien Kätevän ohjaajasta ja Verkon vetäjästä yhdistyksen toiminnanjohtajaksi. Kuva: Tanja Juvani.

Riitta Kraatila aloitti Ystissä eli Yhdessä selviytymisen Tuki ry:ssä liki 30 vuotta sitten. Riitta oli valmistunut taidekutojaksi ja tekstiiliartesaaniksi.

– Olin seurannut Hervannan Sanomista Ystiä, jonka toimitilat olivat Ruovedenkatu 20:ssä. Toiminta vaikutti mielenkiintoiselta, asukkaat saivat itse kehittää toimintaa. Yksi Kätevän vapaaehtoisista asui meidän alapuolellamme. Hän kysyi kerran, miksen hakisi töihin Kätevään, olisi juuri sopiva homma tiedossa, sillä edellisen ohjaajan pesti oli päättymässä. Kävin puheenjohtaja Jukka Vinnurvan haastattelussa. Hän sanoi tervetuloa, ja siitä alkoi puolen vuoden palkkatukityö.

Sirpa Koivu

23.8.2023

– Olin tietysti aivan innoissani, kun pääsin käyttämään kaikkia niitä taitoja, mitä olin koulussa oppinut. Kätevä oli perustettu naisten kohtaamispaikaksi. Siellä kudottiin esimerkiksi mattoja ja tehtiin tilkkutöitä. Monesti talkoilla. Pidimme kursseja, juhlimme naistenpäiviä, äitienpäiviä, vuosipäiviä. Ohjasin kangaspuiden käytössä, ompelutöissä ja pidin tupaa yllä.

Pitkät päivät ja illat

Kätevän jälkeen Riitta pääsi pariksi vuodeksi Ystin Monet-projektiin, jossa kuntoutettiin työttömiä. Hankkeen päätyttyä lyhyen työttömyysjakson jälkeen soi puhelin.

– Olin tapetoimassa kaverin seiniä, kun puhelin soi. Verkon perustaja ja ohjaaja, Vadénin Tuija kertoi, että oli lähdössä pois Verkosta. Meillä oli ollut yhteinen puhelin Kätevän aikaan, olimmehan saman katon alla. Olin tutustunut verkkolaisiin sitäkin kautta ja osa heistä oli myös käteväläisiä. Tunsin hyvin Verkon toiminta-ajatuksen.

– Nehän olivat tosi isot saappaat, johon ryhdyin, parit villasukat tarvittiin. Olin tullut työorientoituneeksi, en halunnut jäädä kotiin, joten olin aivan innoissani.

– Kuin kotiinsa olisi tullut. Tuijan läksiäisissä vapaaehtoisille esiteltiin, että tässä on uusi ohjaaja ja kaikki sanoivat, että tervetuloa! Sitä ihmettelin, miten se Tuija jaksoi yksin, kun oli 40 vapaaehtoista ja asiakkaita toinen mokoma. Omaishoitajaryhmä ja perherinki, ne olivat viikonloppuisin.

– Kun tein työsopimusta selvisi, ettei meillä ollut mitään työaikaa. Mulla oli onneksi mies, joka oli lasten kanssa illat kotona.

Apua tarvitaan aina vaan enemmän

Toiminta Verkossa laajeni, sillä mukaan tuli enemmän vapaaehtoisia ja apua tarvitsevia asiakkaita. Pysyväisrahoitus Verkolle saatiin 2003, ja myös lisää henkilökuntaa 2005. Toimintamuodot eivät kuitenkaan ole muuttuneet.

– Verkossa ollaan äärimmäisen ylpeitä siitä, ettei mikään siinä vapaaehtoisten perehdytyksessä ole muuttunut, malli on aivan sama. Onhan se tietysti päivitetty sen mukaan, mitä vaaditaan esimerkiksi tietosuojan suhteen.

Riitan mukaan on iso ero asiakaskunnassa entiseen verrattuna. Nyt on paljon enemmän asiakkaita, joissa on paljon todella huonokuntoisia, koska ihmiset elää niin pitkään. Alkuperäinen kohderyhmä oli yksinäiset kotona asuvat vanhukset, joita palvelut eivät tavoittaneet. Nyt 70 prosenttia on kotihoidon asiakkaita. Verkon mallissa asiakkaina pysytään siihen asti, kunnes kunto romahtaa, siirrytään laitoksiin tai kuollaan pois. Kotihoito tekee hoidolliset toimenpiteet, hankkii tukipalvelut, kauppapalvelut ja valmiit ruoka-annokset.

– Me ollaan se ainut taho, joka mahdollistaa sen, että ne meidän asiakkaat pääsevät ulos edes kerran viikossa, tai saavat itse päättää omista asioistaan, eli mitä he kaupasta ostavat ja pääsevät käymään kampaajalla. Lääkärisaattojakin vapaaehtoiset tekevät todella paljon.

Iloa ihmisten auttamisesta

Vuosikausia Riitta veti yhdistyksen johtoryhmän puheenjohtajan pestiä. Siihen kuului runsaasti velvollisuuksia. Piti osata hallinon lisäksi taloushallintoa. Tietää Verkon lisäksi Toimelan lasten ja Täkyn asiat.

Hallinnon uudistaminen kevensi Riitan vastuita. Toiminnanjohtajana hän vastaa yhdistyksen hallinnon ja talouden johtamisesta, johtava koordinaattori vastaa operatiivisesta toiminnasta.

Ysti on toiminut Ruovedenkadun tiloissa vuodesta 1993. Nyt on edessä muutto uusiin tiloihin Insinöörinkadulle.

– Yhdistys pääsee keskeiselle ja näkyvämmälle ja saavutettavammalle paikalle. Kun ollaan saman katon alla, Verkko ja Täky, voidaan tehdä yhteistyötä, ideoida ja myös tukea toisiamme paremmin, Riitta summaa.
Työtä riittää, mutta kaiken jaksaa, kun on sitoutunut. Ja kun välillä pääsee uistelemaan, palstalle möyrimään, lastenlasten kanssa touhuamaan, marjaan ja lomalle!

– Alussa minut teki onnelliseksi se, että sai auttaa muita. Eikä se ole mihinkään kadonnut, mukaan on tullut vain paljon muutakin. Yhdistyksen arvot ovat samat kuin minulla. Apua tarvitsevien ihmisten auttaminen, ihmislähtöisyys, yhdenvertaisuus, yhteisöllisyys.

– Työ on ilo, mutta nyt myös velvollisuudentunto kannustaa. Hyvässä tiimissä on palkitsevaa työskennellä.

bottom of page