top of page

Road show kuljetti osallistujat hervantalaisiin yrityksiin

Suvi (vas.) ja Anne Salonen AS-Tukusta. Kuva: Suvi Roselli

Hervannan Yrittäjät järjesti torstaina 22. syyskuuta jäsenilleen jo perinteeksi muodostuneen Road show -tapahtuman, jossa vierailtiin kolmessa yrityksessä ja ratikkavarikolla.
Ensimmäiseksi käytiin Ruskossa sijaitsevassa Ris-Pert Oy:ssä. Yritys on erikoistunut valumallivalmistukseen ja se valmistaa tuotteita valimo- ja muoviteollisuuteen. Valumallit valmistetaan puusta, alumiinista tai muovista, mutta materiaalina käytetään pääsääntöisesti koivuvaneria ja mäntyä.
Yritys työllistää kahdeksan henkilöä. Pienuudestaan huolimatta Ris-Pert Oy on toimitusjohtaja Alexander Strakhin mukaan Suomen isoin ja edistyksellisin malliveistämö.
– Suunnittelemme 3D-kappaleet asiakkaan 2D-piirustuksen tai olemassa olevan kappaleen perusteella. Kun 3D- malli on valmis, hyväksytämme sen asiakkaallamme. Tämän jälkeen voimme valmistaa työkalut kuten mallivarusteet, tyhjiö- ja lämpömuovausmuotit, kuumapuristusmuotit, alipainekiinnittimet tai lestit 3D tiedoston perusteella. Asiakkaalle jää 3D-tiedosto, jota hän voi hyödyntää jatkossa esimerkiksi valmiiden kappaleiden koneistukseen, Strakh sanoo.
Epävarmuus markkinoilla ja raaka-aineiden saatavuusongelmat ovat tuoneet lisähaasteita myös Ris-Pert Oy:n toimintaan.
– Esimerkiksi muovien hankkimisessa kilpailu on kovaa ja muoveissa blokkilevyjen hinnat ovat nousseet 30 prosenttia. Puun hinta on melkein kolminkertaistunut.
Strakh esitteli vieraille myös hänen ja Ris-Pert Oy:n tuotantojohtaja Pekka Varttilan yhdessä luomaa Kovamies design -brändiä, johon sisältyy huonekaluja ja koriste-esineitä.
Lokakuussa Strakh ja Varttila pyöräyttävät käyntiin netin kautta tapahtuvan Kovamies-hyvinvointivalmennuksen, jossa he toimivat kokemusasiantuntijoina.

Suvi Roselli

28.9.2022

Siivousaineen happamuus vaikuttaa siivoukseen

Seuraavaksi matka jatkui niin ikään Ruskossa sijaitsevaan AS-Tukkuun, joka on pääasiassa yrityksille suunnattu tukkuliike. Sillä on tosin Ruskossa myymälä, jossa kuka tahansa voi käydä tekemässä ostoksia.
AS-Tukun valikoimasta löytyy laadukkaita ammattisiivousvälineitä, -aineita ja -koneita, kertakäyttötuotteita, pehmopaperia sekä henkilöhygieniatuotteita.
Yrityksen takana ovat äiti Anne ja tytär Suvi Salonen.
– Olemme jakaneet työt siten, että Suvi hoitaa yrityksen markkinoinnin ja minä asiakaspalvelun ja asiakkaiden opastuksen. Neuvomme asiakkaita esimerkiksi ainevalinnoissa. Ammattikäyttöön tarkoitetuilla siivousaineilla siivotessa täytyy tunnistaa pintamateriaali ja ymmärtää kuinka happamalla tai emäksisellä aineella sen voi siivota, Anne Salonen selittää.
Moni saattaa äkkiseltään ajatella, että AS-Tukun asiakkaita ovat pelkästään siivousyritykset. Näin ei kuitenkaan ole.
– Meillä on asiakkaina myös esimerkiksi ravintoloita, toimistoja, seurakuntia ja konepajateollisuutta. Jokaiseen yritykseen tarvitaan wc- ja käsipaperia ja jos yritys siivoaa tilansa itse, se tarvitsee myös siivousaineet ja siivousvälineet.
Tutustumisen ohessa vierailijat nauttivat AS-Tukussa Täyttö Oy:n tarjoamat kahvit, piirakat ja munkit.

Ohjelmistoja esimerkiksi keittiöiden suunnitteluun

Road show -kierroksen viimeinen yrityskohde oli Poliisikoulun lähellä Vaajakadulla sijaitseva Vertex Systems Oy. Yritys on maailmanlaajuisesti tunnettu ja arvostettu suunnittelun ja tiedonhallinnan ohjelmistoratkaisujen toimittaja teollisuudelle. Sen asiakkaita ovat metalliteollisuuden kone- ja laitevalmistajat, teolliset rakentajat, kalusteiden valmistajat, laitostoimittajat, prosessiteollisuus sekä näitä palvelevat suunnittelutoimistot.
– Esimerkiksi jos ostat kotiisi uuden keittiön, se on 65 prosentin todennäköisyydellä suunniteltu meidän ohjelmistollamme, Vertex Systems Oy:n toimitusjohtaja Reijo Havonen sanoo.
Keittiöiden lisäksi yrityksen ohjelmistoilla suunnitellaan muun muassa hissejä, nostureita ja taloja.
Kilpailu alan kansainvälisillä markkinoilla on kova. Vertex Systems Oy on kuitenkin pärjännyt siellä hyvin.
– Yksi syy siihen on se, että olemme lähellä asiakasta ja ymmärrämme bisneksen. Meillä on asiakkaidemme toimialojen osaajia ja koodareita töissä. He yhdessä tekevät asiakkaidemme kanssa läheistä yhteistyötä.
Vertex Systems Oy täyttää marraskuussa 45 vuotta, joten sillä on pitkä kokemus alalta.
– Olemme yrityksenä iso, mutta emme kuitenkaan liian iso. Olemme ylpeitä siitä, Havonen sanoo.

Rekrytointi jatkuu ratikan kuljettajaksi haluaville

Viimeiseksi bussi kurvasi ratikkavarikolle, missä kehitysinsinööri Antti Haukka Tampereen Raitiotie Oy:ltä kertoi vierailijoille ympärivuorokautisesti toimivasta raitioliikenteen ohjauskeskus Rokista.
– Jos ratikalle esimerkiksi sattuu kolari tai ratikan sisällä tapahtuu jokin häiriö, niin ohjauskeskus näkee kaiken kameroiden välityksellä ja pystyy antamaan apua, Haukka sanoo.
Toisinaan ratikkaa pitää vaihtaa, jos joku on esimerkiksi oksentanut penkille tai ratikkaan tulee pieni vika. Sitä varten ratavarikolla on aina valmiudessa vähintään yksi vararatikka.
Haukka kertoi myös, että ensi talvena alkaa uusi koulutuskurssi ratikan kuljettajiksi haluaville. Tästä ja monesta muustakin ratikkaan liittyvästä asiasta saa enemmän tietoa 1.10. klo 12-16 järjestettävässä ratikkavarikon avointen ovien päivässä.

bottom of page