Robottikoira ilahdutti ihmisiä
Spot hämmästytti ihmisiä Spot Unveiling -tapahtumassa. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Tampereen yliopiston Hervannan kampukselle hankittiin jokin aika sitten uusi ”lemmikki”, robottikoira Tassu Spot Robonen. Kyseessä on siis koiraa muistuttava Boston Dunamicsin suunnittelema robotti, joka suunniteltiin alun perin teollisuuskäyttöön.
– Sen voi lähettää esimerkiksi rakennustyömaalle tai saastuneille tai vaarallisille alueille ihmisen puolesta, yliopistonlehtori ja Hervannan kampuksella sijaitsevan Robostudion perustaja Aino Ahtinen sanoo.
Tampereen yliopistossa robottikoiraa käytetään kuitenkin tällä hetkellä eri tarkoituksiin.
– Veimme sen esimerkiksi Viola-kotiin, koska halusimme kokeilla, miten se toimii ikäihmisten kävelykumppanina. Ensimmäisellä kerralla keskustelimme ikäihmisten kanssa ja kuuntelimme heidän näkemyksiään asiasta. Toisella kerralla kokeilimme robottia käytännössä. Teimme kokeilun yhteistyössä Viola-kodin ja GettingBetter Oy:n kanssa.
– Ikäihmisiltä saamamme palaute oli yllättävän positiivista. He kokivat robottikoiran ihanana elämyksenä ja heillä heräsi paljon kysymyksiä robotteihin liittyen. Toivottavasti pääsemme vielä uudestaan heille kylään Spotin kanssa.
Toiseksi kohderyhmäksi valittiin koululaiset.
– Yliopistolla vieraili erään tamperelaisen koulun oppilaita. He saivat muiden robottien ohessa kokeilla myös Spotia. Ajatuksena oli, että he voisivat osallistua Spotin kanssa seikkailuelämykseen. Koululaisia pyydettiin ideoimaan, mitä seikkailuelämys voisi sisältää. He olivat tavattoman innoissaan Spotista ja olisivat halunneet koskettaa sitä.
Spotia esiteltiin myös Hervannan kampuksella järjestetyssä Spot Unveiling -tapahtumassa.
– Kampukselle oli rakennettu agilityrata Spotia varten. Noin 20 paria ohjasivat vuorotellen Spotin läpi agilityradan ja jokaisen kohdalla otettiin aika. Lopuksi palkittiin kolme parasta tiimiä.
Ohjelmanumero sai osakseen paljon hyvää palautetta ja Spot-robottikoiraa hämmästeltiin.
Suvi Roselli
16.11.2022
Suosio yllättänyt
Robottikoira eroaa muista roboteista siten, että se on todella kehittynyt robotti. Sillä on erityisesti hyvä liikuntakyky.
– Se pystyy kulkemaan huonommassakin maastossa ja portaissa, kun muut meillä olevat robotit kykenevät liikkumaan lähinnä sisätiloissa. Se kulkee eri nopeuksilla ja se osaa tanssia ja kääntelehtiä hauskasti.
Yliopiston tavoitteena on käyttää robottikoiraa mahdollisimman laajasti erilaisissa tutkimusprojekteissa ja opetuksessa.
– Sen suosio on oikeastaan yllättänyt meidät. Tänä vuonna se on täyteen varattu ja myös ensi vuoden puolelle on tehty paljon varauksia. Robottikoiraa varaavat erilaiset tutkimusryhmät, tällä hetkellä enimmäkseen robotiikkaa sekä ihmiskeskeistä ja pelillistämisen tutkimusta tekevät tutkimusryhmät.
Koska robotin käyttö on vasta tutkimusvaiheessa, niin Ahtinen ei osaa vielä sanoa, millä tavalla sitä tullaan mahdollisesti käyttämään tulevaisuudessa laajemmin.
Jotkut ihmiset vastustavat ajatusta robottien käytöstä, koska he ajattelevat, että tarkoitus on korvata ihmiset roboteilla. Tästä ei ole kuitenkaan Ahtisen mukaan kysymys tässä tapauksessa.
– Emme halua lähestyä asiaa siitä näkökulmasta. Haluamme käyttää robotteja pikemminkin tuomaan lisäarvoa ja mielenkiintoisia uusia mahdollisuuksia ihmisille.