top of page

Rotista harmia vaparin lähistöllä

Moni on kiinnittänyt viime aikoina huomiota vapaa-aikakeskuksen ympäristössä näkyviin rottiin. Kaupunki on saanut ongelmasta palautetta.

Satu Lepistö

24.2.2021

Hervannassa luonnoneläimet pysyvät puheenaiheiden ytimessä. Toissa viikolla hervantalaisia puhuttivat Ahvenisjärven sorsat, viime viikolla rotat. Hervannan vapaa-aikakeskuksen lähistöllä on viime aikoina tehty runsaasti rottahavaintoja. Tampereen kaupungin terveystarkastaja Matti Naukkarinen kertoo, että kaupungille on tullut viime aikoina tavanomaista enemmän palautetta rotista Hervannassa.
- Rottia on nyt enemmän verrattuna aikaisempiin vuosiin. Meille on tullut ilmoituksia suoraan ja myös ympäristönsuojeluun on saatu ilmoituksia, joista he ovat meitä tiedottaneet, Naukkarinen sanoo.
Naukkarinen kertoo, että tämänhetkiseen rottatilanteeseen on useita syitä. Edellistalvi oli leuto ja rotille suotuisa.
- Pakkastalvi on rottakantaa pienentävä tekijä. Nyt, kun tuli pakkastalvi ja lunta, rotat erottuvat lumisesta maasta paremmin. Rotat eivät saa nyt luonnosta ravintoja ja ne ovat ihmisistä riippuvaisia, Naukkarinen sanoo.
Normaalisti rotat liikkuvat öisin. Nälkäisinä ne kuitenkin lähtevät liikkeelle myös päivällä.
- On vaikea sanoa luotettavasti, kuinka paljon rottia kaupungeissa on. Niiden määrää on vaikea arvioida luotettavasti, tosin tällä hetkellä Suomessa kehitetään menetelmää jonka avulla jälkien määrästä pystyttäisiin arvioimaan niiden määrää, Naukkarinen sanoo. – Käytännössä jos jossain näkee yhden rotan niitä on alueella todennäköisesti enemmän. Hervannassa ne ovat asettuneet melko tiheälle alueelle, jolla niillä on lämpöä ja ravintoa saatavilla, hän lisää.

Rotat ovat terveysriski

Rottia torjutaan, koska ne ovat terveysriski ja aiheuttavat muun muassa omaisuusvahinkoja. Rotat välittävät erilaisia tauteja, saastuttavat elintarvikkeita ja voivat tehdä rakennuksissa merkittäviä tuhoja, kuten vesivahinkoja ja tulipaloja.
Hervannassa rottaongelman torjuminen on jo alkanut. Torjunnan hoitavat ammattilaisyritykset.
- Paikoissa, joissa käytetään myrkkyä myrkky sijoitetaan lukittuihin ja varoitusmerkittyihin syöttilaatikoihin. Laatikoita ei sijoiteta näkyville paikoille. Lisäksi käytössä on loukkuja, joissa ei käytetä myrkkyä lainkaan, Naukkarinen sanoo. – Talvi on oikein hyvä siltä kannalta että rottakanta tulee hyvin todennäköisesti romahtamaan tästä tilanteesta pakkasten myötä.

Lintujen ruokinta lisää ongelmaa

Kaupungille tuli lähiaikoina palautetta, että rottia on havaittu erityisesti Hervannan vapaa-aikakeskuksen vieressä sijaitsevan ns. heijastinpuun läheltä. Palautteenantaja pyysi, että heijastinpuun lähelle tuotaisiin lintujen ruokintaa kieltävä kyltti, sillä puun oksille ja puun alle on tuotu linnuille ruokaa. Heijastinpuun viereen laitetaan lintujen ruokintaa kieltävä kyltti pikimmiten ja muutoinkin kunnossapidon työntekijät muiden töiden ohessa pyrkivät mahdollisuuksien mukaan keräämään lintujen ruoat pois, mikäli havaitsevat, että lintuja ruokitaan paikalla kiellosta huolimatta.
Lintujen ruokinta alueella lisää nyt rottaongelmaa, joten kieltoa tulisi noudattaa. Vastuu rottien hävittämisestä ja rottaongelman ennaltaehkäisemisessä on kiinteistön tai yleisen alueen omistajalla tai haltijalla. Kaupungin terveydensuojeluviranomainen antaa ohjausta ja neuvontaa rottaongelman poistamiseksi. Tarvittaessa annetaan toimenpidekehotuksia kiinteistöistä vastuullisille. Kaupunki huolehtii rottaongelman poistamisesta omilta kiinteistöiltään ja yleisiltä alueiltaan.

bottom of page