top of page

Ruokabloggarin keittiössä

Tamperelainen Janica Brander on ruokaan ja ravintoloihin erikoistunut toimittaja. Harrastuksenaan hän ylläpitää suosittua Savusuolaa-blogia, joka kasvoi puolivahingossa ruokatiedon karttumisen rinnalla. Nyt ruoka ja maut ovat nousseet Branderin elämässä tärkeiksi teemoiksi.

Satu Lepistö

23.6.2021

Intohimo

Kun Branderilta kysyy, mistä intohimo ruokaan sai alkunsa, hän nauraa.
- Täydestä tietämättömyydestä ja siitä, ettei ollut lainkaan makua, Brander väittää. – Jauhelihakastike ja lasagne olivat lapsuuteni makuja. Puolivalmisteet eivät olleet lapsuudessani vielä juntteja vaan tervetulleita arjen helpottajia. Osasin omilleni muuttaessa paistaa jauhelihaa ja käytin valmiskastikkeita, Brander sanoo.
Ei Brander torju eineksiä täysin vieläkään. Lapsiperhearjessa voidaan käyttää ihan hyvin vaikka valmiita kasvispyöryköitä. Niiden seuraksi vain valmistuu nyt esimerkiksi tomaattikastike, jossa on aitoja, yksinkertaisia makuja.
- Ruokaharrastukseni sai alkunsa, kun tapasin puolisoni Villen. Hän oli ensimmäiseltä ammatiltaan suurtalouskokki ja innokas ruokaharrastaja. Puolisoni sai minut kokeilemaan ruokia, joiden suhteen olin nirso ja opetti minulle ruoanlaittoa. Aloin pikkuhiljaa kokeilla uusia asioita, Brander muistelee.
Pariskunnan keittiössä syntyi nopeasti selkeä työnjako. Nykyisin Brander uskaltaa jo tehdä niitäkin asioita, joita aluksi teki vain aviomies. Esimerkiksi kalan käsittely onnistuu jo itseltäkin.

Herkkyys

Janica Brander huomasi nopeasti, missä on hyvä. Uusia makuyhdistelmiä syntyy helposti, sillä aistiyliherkkyydet tekevät hänestä herkän mauille ja hajuille. Viinit olivat alkuun vieras asia, mutta ne tulivat elämään viinien maahantuojan otettua yhteyttä Branderin ruokablogiin tutustuttuaan. Brander teki yritykselle viestintäalan töitä ja alkoi opiskella heidän tuotteitaan. Kaikkein suurin apu viinien opiskelussa on kuitenkin ollut konkreettinen.
- Näin ravintolassa suuren viinikartan, josta pystyi katsomaan, minkä tyyppinen viini mikäkin on. Ihastuin siihen niin, että puolisoni osti minulle joululahjaksi samanlaisen. Kartta on nyt ruokailuhuoneessamme pöydän yllä. Se on paitsi sisustusesine myös apuväline, jonka avulla olen opetellut viinejä. Maut tosin alkavat jo erottua ilman sitäkin. Viinit oppii haistelemalla ja maistelemalla eri asioita maailmassa, sanoo Brander.

Jakaminen

Niin, se ruokablogi. Miten lapsuudessaan vain kerran ravintolassa käyneestä Branderista tuli ruokabloggari ja -kriitikko?
. Savusuolaa-blogi sai alkunsa syksyllä 2012. Olin innokas kotikokki, joskaan en kovin taitava. Kirjoitin ohjeita lappusille ja hukkasin ne aina. Blogi netissä tuntui hyvältä idealta säilyttää ne, mutta alkuun pelkäsin lukijoilta saamiani kommentteja. Entä jos paljastuisinkin tietämättömäksi, Brander pohtii.
Brander oli kirjoittanut aiemmin työssä ruoka-arvosteluja. Niiden tekemistä hän jatkoi blogissaan, vaikka niiden julkaiseminen pelotti eniten. Ajan myötä kommentteihin tottui, eivätkä satunnaiset ilkeät kommentit enää tunnu niin pahalta.
- Tajusin kerran ikkunasta katsoessani, että ihmiset sosiaalisessa mediassa ovat kuin autoja kadulla- todellisia, mutta menevät ohi, eivätkä ole arkielämässäni läsnä, Brander pohtii. – Iloitsen kivoista ja rakentavista kommenteista, mutta en enää liiaksi pohdi saamaani palautetta.
Branderin Savusuolaa-blogilla on nykyisin noin 35 000 lukijaa kuukaudessa. Brander sanoo nykyisin olevansa kokeilunhaluinen ruokailija, joka arvostaa ruuassa selkeyttä ja tuoreutta. Tänä kesänä Branderin perheessä on kolmatta kesää kunnon parveke, jolla perhe kasvattaa toistakymmentä lajia hyötykasvilajikkeita ja kukkia.
- Se on meidän kesäparatiisimme, josta saamme aina jotakin tuoretta ruokaan mukaan, Brander sanoo.
Juhannusta perheessä vietetään yhdessä suvun kanssa. Siksi juhannuksen ruoanlaitossa otetaan huomioon kaikkien makumieltymykset. Branderin ja puolison keittiössä syödään nykyisin vähemmän lihaa, joten itse grillaillaan lähinnä kasviksia ja kalaa. Vaikka ruoka on tärkeää, tärkeintä on sen kokoava voima: sen ympärille ruokailemaan kokoontuvat ihmiset.
Kuva: Laura Vanzo/ Visit Tampere

Katso painetusta lehdestämme Janican herkullinen juhannusmenu ja sen reseptit!

bottom of page