top of page

Sähkömittareiden vaihto alkaa Hallilasta ja Hervannasta

Uusi sähkömittari. Kuva. Tampereen Energia Sähköverkko.

Tampereen Energia Sähköverkko aloittaa mittavan sähkömittariuudistuksen jakelualueellaan. Seuraavien kolmen vuoden aikana tullaan vaihtamaan yhteensä 130 000 sähkömittaria älykkäämpiin ja uudempiin malleihin. Sähkömittarien vaihto on asiakkaille maksutonta, ja näkyy 10–15 minuutin mittaisena sähkökatkona.

Milla Zuev

15.6.2024

Sähkömittarien vaihto alkaa Hallilasta 10. kesäkuuta. Tampereen Energia Sähköverkon erikoisasiantuntija ja projektipäällikkö Matti Hirvosen mukaan noin 850 mittaria on tarkoitus saada vaihdettua juhannukseen mennessä. Kesälomien jälkeen mittarien vaihto etenee Hervantaan ja Vuorekseen.

Taustalla lakimuutos

Hirvonen kertoo, että mittarien vaihdon taustalla on lakimuutos.

- Vuoteen 2031 mennessä sähkömittarin täytyy vastata uuden lain tarpeita. Kulutus on saatava tietää 15 minuutin tarkkuudella, kun aiemmin vaatimus on ollut yksi tunti. Uusi mittari tarjoaa asiakkaalle reaaliaikaisen näkemyksen sähkönkulutuksesta, Hirvonen sanoo.

Edellinen sähkömittareiden vaihto on tehty vuosina 2008–2009, joten mittarit alkavat myös olla käyttöikänsä päässä. Uusien mittareiden avulla asiakas voi tarkastella sähkönkulutustaan tarkemmin kuin aiemmin, kehittää energiatehokkuuttaan ja säästää sähkölaskussakin.

Tärkeä ominaisuus uusissa sähkömittareissa on kotiautomaatioliitäntä (HAN-portti, Home Automation Network), joka avulla voi parantaa kodin sähköjen kuormanohjausta. HAN-portti mahdollistaa esimerkiksi kodin lämmitysjärjestelmän ja auton latausjärjestelmän kytkemisen älypuhelimeen. HAN-portin käyttöönotto vaatii erillisen aktivoinnin.

Myös sähköviat tulevat paremmin esiin uusien mittareiden ansiosta. Sähkömittari paljastaa automaattisesti vaurioituneessa sähköverkossa esiintyvät vaaralliset nollaviat.

Kumppaneina mittausuudistuksessa ovat uudet mittarit toimittava Aidon Oy, sekä mittarit asentava Eltel Networks Oy. Eltel ilmoittaa asiakkaille postitse tai sähköpostitse, kun mittarinvaihto on ajankohtainen.

bottom of page