top of page

Sattumalta onnellinen

Elämä on tuonut hieroja Tommi Rytilahden hyvään paikkaan.

Satu Lepistö

19.5.2021

Hierojana työskentelevän Tommi Rytilahden yritys on palvellut Hervannassa asiakkaita jo viiden vuoden ajan. Elämä on kuljettanut Pohjois-Suomessa sijaitsevassa Sallan kunnassa syntynyttä Rytilahtea toisinaan sattumienkin kautta. Nyt rakas koti löytyy Tampereen Hervannasta.

Monta tutkintoa ja muutto satojen kilometrien päähän

Tommi Rytilahti harrasti nuorena pikajuoksua ja kävi siksi jo lapsena hierojan pakeilla. Hieronnan vaikutukset kehon palautumiseen jäivät jo silloin mieleen, ja jonkin aikaa nuori poika harkitsi hierojaksi opiskelua. Toisin kävi, ja nuori Rytilahti valitsi alakseen metsäteknikon tutkinnon Rovaniemellä.
- Kun valmistuin, 90-luvun lama oli juuri alkamassa. Ajauduin automyyjäksi ja muutaman vuoden päästä lähdin kauppaoppilaitokseen opiskelemaan merkonomiksi, Rytilahti muistelee.
Lama kuitenkin kuritti Suomea edelleen Rytilahden valmistuessa jo toiseen ammattiinsa. Puolentoista vuoden työttömyyden jälkeen mitta oli täysi.
- Tuli tunne, että haluan pois Rovaniemeltä. Silloin muistui mieleen ajatus hierojaksi opiskelemisesta ja hainkin hierojakouluihin ympäri Suomea opiskelemaan, Rytilahti muistelee. – Pääsin sisään Tampereen Aikuiskoulutuskeskukseen ja aloitin hierojaksi opiskelun siellä vuonna 1995, hän lisää.
Rytilahti ei tiedä, oliko kyseessä sattuma, johdatus vai tuuri. Uusi koti ja vuonna 1997 alkanut yritystoiminta kuitenkin juurruttivat miehen Tampereelle. Ensimmäisen vuoden ajan Rytilahden yritys toimi Hervannassa Ruovedenkadulla. Se on olemassaolovuosiensa aikana ehtinyt palvella asiakkaita niin Hervannassa, Nekalassa, Kangasalla kuin Tampereen keskustassakin, ja on nyt palannut juurilleen Hervantaan noin viisi vuotta sitten.
- Nyt yritys pysyy täällä, lupaa Rytilahti. – Parasta täällä ovat ihmiset, palvelut ja luonto, kuten Suolijärvi. Ei täältä välttämättä tarvitse mennä minnekään, on hyvä elää ja olla.

Liikunta ja ruokavalio ovat tärkeimmät avaimet terveyteen

Rytilahti innostuu, kun häneltä kysytään hänen työstään. Liikunta ja terveelliset elämäntavat ovat aktiivisesti itsekin liikkuvan Rytilahden elämän ytimessä.
- Moni porskuttaa helposti noin nelikymppiseksi asti, eikä elämäntavoilla ole vielä niin suurta vaikutusta. Sitten kroppa alkaa brakaamaan ja tulee aika elämäntaparemontille, Rytilahti sanoo.
Suomessa ei ole Rytilahden mukaan tarpeeksi ennaltaehkäisevää kulttuuria lihasvammojen hoitoon. Moni hierontaan tottunut asiakas kuitenkin käy säännöllisesti hieronnassa, vaikka varsinaisia vaivoja ei olisi. Silti yllättävän moni soittaa vasta kivun tullen ja hierontaan olisi pakko päästä heti.
- Liikunta ja ruokavalio ovat tärkeimmät asiat kunnon terveyden ylläpitämisessä. Hieronnalla saa apua tarvittaessa, joten sitäkin kannattaa kokeilla ja liikkeellä voi hyvin olla ennaltaehkäisevästikin, 53-vuotias Rytilahti sanoo.

”Olen onnellinen”

Itsenäisenä yrittäjänä Rytilahti on saanut kokea koronan tuomat ongelmat pienyrittäjille. Koronan alkaessa levitä asiakkaiden määrä väheni rajusti. Korona on tuottanut siis huolta, mutta onko Rytilahti onnellinen ja tyytyväinen siihen, mihin elämä on kuljettanut?
- Olen, Rytilahti vastaa epäröimättä. – Hyvin on selvitty, eikä ole mitään hätää!

bottom of page