top of page

Sauli Mäkisen tyttärentyttäret nuoriksi yrittäjiksi

Annika Mäkinen, 17, ja Matilda Mäkinen, 14, ovat saaneet yrittäjyydestä mallia jo lapsesta asti.

Satu Lepistö

22.9.2021

Annika Mäkinen, 17, ja Matilda Mäkinen, 14, ovat saaneet yrittäjyyden mallia jo lapsesta asti isoisältään leipuri-kauppias Sauli Mäkiseltä ja tämän elämäntyötä sittemmin jatkaneelta tyttäreltä, äidiltään Johanna Mäkiseltä. Idea omasta yrityksestä syntyi ensin puolittain huumorin varjolla, kun 14-vuotias Matilda ehdotti siskolleen, että he perustaisivat eläinkaupan. Sauli Mäkiseltä jääneen yrityksen tilat ja äidin tuki sallivat tytöille yrityksen aloittamisen turvallisesti, joten mitä enemmän nuoret yrittäjät asiasta keskustelivat, sitä mahdollisemmalta idea alkoi vaikuttaa.
- Puhuimme asiasta koko ajan enemmän ja enemmän, sanoo Annika Mäkinen. – Matilda ilmoittautui lopulta yrittäjäkurssille ja pakotti minut mukaan, Annika Mäkinen nauraa.
Kyseessä oli 4H-yritysvalmennus, jossa nuoret yrittäjänalut saavat tukea ideoidensa toteuttamiseen. Valmennus kesti seitsemän viikkoa ja kurssin lopuksi nuoret yrittäjät saivat myös henkilökohtaisen yritysvalmentajan, jolta kysellä yrityksen perustamiseen liittyviä asioita.
- Suurin osa tarvitsemastamme tiedosta saatiin valmennuksesta ja yritysvalmentajalta sitten lisää esimerkiksi maksupääte- ja markkinointiasioista, Mäkiset sanovat.

Yrittäminen verissä

Kun nuorilta yrittäjiltä kysyy, onko yrittäjäsuvun vesoilla yrittämisen idea verissä, molemmat nauravat.
- Pakkohan se olla, he sanovat hymyillen. – Tiedämme, että vaari olisi varmasti mielissään ja ylpeä siitä, mitä teemme.
Haastattelu tehdään Leipurin Likan, entisen Sauli Cityn kahviossa. Tytöt istuvat kahvilassa suunnilleen niillä paikkeilla, jossa Sauli Mäkinen tapasi istua. Eläinkauppa ja koirien trimmausta tarjoava yritys aukeaa pihan kadunpuoleiseen rakennukseen tänä viikonloppuna, vaikka toiminta on esimerkiksi idean pohjalla olleen hamsteripoikueiden kasvatuksen ja myynnin kannalta jo ehtinyt alkaakin. Nuoret yrittäjät ovat nimittäin ehtineet kasvattaa jo kaksi poikuetta ja myydä ne. Myymälään tulee myyntiin tarvikkeita koirille, kissoille, kaneille ja jyrsijöille. Osa tuotteista on täysin uniikkeja ja käsintehtyjä: esimerkiksi osan kaulapannoista ja aktivointimatoista on valmistanut Annikan ja Matildan isosisko Emilia, joka on itsekin tarjonnut trimmauspalveluita samoissa tiloissa, joissa nuorten eläinkauppa ja trimmauspiste nyt sijaitsevat.
- Eläimet ovat aina olleet tärkeitä meille, sanovat Annika ja Matilda Mäkinen. – Ja kyllä se varmaan on se sukuperimäkin, joka vetää yrittäjäksi.
Lukiota käyvä Annika suorittaa kaksoistutkintoa, sillä lukiokoulutuksen lisäksi hän opiskelee konservatoriossa muusikon ammattitutkintoa. Matilda on peruskoulun kahdeksannella luokalla ja tähtää lukioon. Tähtäin on kuitenkin asetettu jo pidemmälle.
- Tavoite on kehittää liiketoimintaa siihen pisteeseen, että voisi joskus elättää itsensä sillä, sanoo Matilda. – Meillä on innostuneet ja odottavaiset tunnelmat avajaisten suhteen, lisää Annika.
Nuorten yrittäjien eläinkaupan avajaisia vietetään Leipurin Likassa ja sen pihamaalla tänä viikonloppuna.

bottom of page