Seniori huolissaan asunnossa tuntuvasta vedosta ja kylmyydestä
Osmo Hänninen seuraa asunnon lämpötilaa useilla mittareilla.
Palelee.
Sirpa Koivu
18.12.2024
Oven alta vetää. Ulkona lauhtuu. Vanha sanonta kertookin, että kun sää lauhtuu, pakkanen tulee sisälle. Termostaatti pudottaa vedenlämpötilaa kierrossa ja huoneistossa alkaa tuntua kylmältä.
Hervantalainen Osmo Hänninen halusi kertoa, että hänen asuintalossaan YH-kotien Pietilänkadun senioritalossa monet palelevat.
Hänniset viihtyvät talossa jo kymmenettä vuotta. Osmo Hänninen jaksaa ajankulukseen vielä järjestää asukkaille yhteistä puuhaa. Kerran kuussa hän pitää karaokea toisen asukkaan kanssa ja viikoittain peli-iltoja.
Taloyhtiö on tehnyt säätöjä
Ylimmän kerroksen viehättävässä pikkuasunnossa on lämpömittareita useassa paikassa. Lisäksi taloyhtiö asensi huoneistoihin etäohjattuja lämpömittareita viime keväänä.
– Vaimo erityisesti palelee sairautensa vuoksi, Hänninen selittää, miksi he seuraavat sisälämpötilaa tarkasti.
Oviaukon päällä sijaitseva ilmastoinnin venttiili puhalsi huoneeseen ja aiheutti vedon tunnetta.
– Tuossa ilmastointiventtiilissä yhtiö teki säätöjä, kun se puhalsi suoraan meidän oleskelunurkkaan. Nyt vetoa ei enää tunnu siellä.
Naapurissakin palellaan
Hännisen naapurissakin palellaan. Huoneiston asukas on joutunut virittelemään erilaisia peitteitä vetoisiin paikkoiin. Makuusopen ilmastointi puhaltaa suoraan sänkyyn ja aiheuttaa hänelle päänsärkyä ja kipuja niskan alueelle.
Kehon lämmöntuotto vaihtelee suuresti ihmisten kesken. Siihen vaikuttavat muun muassa ikä, sukupuoli ja kehon koostumus sekä vaatetus ja aktiivisuus. Asiantuntijoiden mukaan oleellisinta on, miten paljon kehossa on lihasmassaa.
Vanhusten ja senioreiden asuntojen lämpötiloja ja vetoisuutta säätelee asumisterveysasetus.