top of page

Seppo Jokisen tekstejä pian myös rakennuksissa

Kirjailija Seppo Jokinen ja Hartela Pirkanmaa Oy:n toimitusjohtaja Hanna Marttila ovat molemmat erittäin tyytyväisiä sanataideyhteistyöhönsä. Kuva: Suvi Roselli

Insinöörinkadun ja Hervannan valtaväylän väliselle alueelle Pohjois-Hervantaan nousee lähivuosina kolmen korttelin verran moderneja kerrostaloja, joista suurimmassa osassa rakennuttajana toimii Hartela.
Ensimmäisenä valmistuu Tarinoiden kortteli, joka koostuu kolmesta kerrostalosta. Niistä ensimmäinen, asunto-osakeyhtiö Tampereen Hervannan Novelli, rakennetaan alueen pohjoispäähän aivan Kanjoninkadun lähelle. Tarinoiden kortteliin liittyy kiinnostava sanataideyhteistyö kirjailija Seppo Jokisen kanssa.
– Kaikki alkoi vuonna 2017, kun kaupunki järjesti ideakilpailun, jossa pysäköintipaikkojen tilalle haluttiin rakentaa lisää asuntoja ratikkareitin varteen. Hartela osallistui kilpailuun yhdessä BST-Arkkitehdit Oy:n kanssa ja voitti kilpailun. Asemakaava vaati, että kerrostaloihin pitää tulla jotain julkista taidetta ja ajattelimme, että miksei se voisi olla myös sanataidetta. Siitä se idea lähti, Hartela Pirkanmaa Oy:n toimitusjohtaja Hanna Marttila kertoo.
– Jos julkisina taideteoksina on sanataidetta, on se aika usein runoutta. Meillä oli yhteistyökumppanina sanataiteen ammattilainen Karoliina Suoniemi, jonka kanssa mietimme, millainen sanataide juuri tänne Hervantaan sopisi ja tulimme siihen tulokseen, että tänne sopivat parhaiten Seppo Jokisen kirjojen komisario Koskisen tekstit, Marttila jatkaa.
Taiteen suunnittelu on vielä kesken, joten vielä ei ole aivan varmaa, miten tekstit tulevat näkymään.
– Ainakin sisäpihalle vievän kulkuväylän varrella olevien kerrostalojen seinissä.
Tekstit on otettu suoraan Seppo Jokinen kirjoista. Niitä ovat ovat olleet valitsemassa Seppo Jokinen itse yhdessä Karoliina Suoniemen kanssa.

Suvi Roselli

22.6.2022

Jälki Hervantaan

Seppo Jokinen lähti erittäin mielellään mukaan yhteistyöhön, kun kutsu kävi.
– En epäröinyt hetkeäkään, hän sanoo.
Myös hänen hervantalaisella taustallaan oli merkitystä.
– Olen asunut Hervannassa 39 vuotta ja on hieno juttu, jos voin jättää jonkinlaisen jäljen kasvavaan Hervantaan.
Yhteistyö on sujunut hyvin.
– Se on ollut alusta asti mielenkiintoista ja monivaiheista. Suunnittelua on tehty pitkään ja siinä ideat ovat jalostuneet. On ollut mukava nähdä myös innostus Hartelan puolelta.
Jokisen mukaan uudet kerrostalot sijaitsevat erinomaisella paikalla.
– Sen verran komisario Koskista tunnen, että hän saattaisi hyvin viihtyä täällä. Täällä on loistavat liikenneyhteydet. Ratikka on aivan vieressä ja pyöräbaana myös.
Asunto-osakeyhtiö Novellista tulee kuusikerroksinen kerrostalo, jossa on yhteensä 44 asuntoa. Pienimmät niistä ovat yksiöitä ja suurimmat kolmioita. Talon ylimpään kerrokseen rakennetaan kolme loft-henkistä parviasuntoa ja yksi asunto, johon tulee kattoterassi. Asukkaiden käyttöön rakennetaan naapuritaloon myös keittiöllinen monitoimitila, joka soveltuu erilaisiin kokoontumisiin ja kerho- ja harrastustoimintaan. Rakennuksen alakertaan tulee kaksi liiketilaa.
Lämmitysmuotona on vesi-ilmalämpöpumpppu, jota täydennetään Tampereen sähkölaitoksen tuottamalla fossiilittomalla kaukolämmöllä.
Pihalle tulee muun muassa istutuslaatikoita sekä leikki- ja oleskelualue. Pysäköinti on eriytetty pysäköintitaloihin.
Kerrostaloja ympäröivät julkiset tilat on nimetty maanosien mukaan. Korttelialueen halkaisee vehreä kevyenliikenteen viherväylä. Alueelle rakennetaan myös kaksi kevyenliikenteen siltaa, joita pitkin pääsee kätevästi Hervannan valtaväylän yli toiselle puolelle.

bottom of page