top of page

Siilejä saa ruokkia mutta ei miten tahansa

Kesäisin ihmisten pihoilla vierailee toisinaan piikkinen ihanuus, jota myös siiliksi kutsutaan. Monien tekee mieli ruokkia siilejä. Tampereen kaupungin ympäristösuunnittelija Eeva Punjun mukaan yleensä on kuitenkin parasta, jos siilin annetaan olla omissa oloissaan, sillä se saa parhaan ravinnon itselleen suoraan luonnosta. Täysin Punju ei silti tyrmää ajatusta siilien ruokinnasta.
– Kyllä niitä tietysti voi auttaa varsinkin syksymmällä ennen horroskautta keräämään vararavintoa jotta ne selviävät varmemmin talven yli. Myös keväällä horroskauden jälkeen siilit saattavat olla nälkäisiä ja silloin lisäravinnosta voi olla niille apua, Punju sanoo.
Jos siiliä ruokkii, kannattaa ruuaksi antaa mahdollisimman lähellä luonnonravintoa olevaa ruokaa.
– Siileille voi antaa esimerkiksi kissojen kuivamuonaa, kunhan varmistaa, että myös vettä on saatavilla. Toisaalta kaikenlaista suolaista tai mausteista ravintoa tulisi välttää. Ihmisravinto ei useinkaan ole siilille kovin hyväksi.

Suvi Roselli

27.7.2022

Hygienia tärkeää

Siilejä ruokittaessa tulee kiinnittää erityistä huomiota myös hygieniaan.
– On erittäin tärkeää, ettei ruoka päädy vahingossa rotille. Rotta on varsin kekseliäs löytämään itselleen ravintoa, joten ruokapaikkaa pitää seurata ja jos tietää, että alueella on paljon rottia, niin silloin kannattaa pidättäytyä ruokkimasta siiliä ollenkaan.
Tampereen Infra Oy:n työpäällikkö Teemu Kylmäkosken mukaan on tärkeää myös huomioida, että ruokintapiste sijaitsee siilien kannalta turvallisessa paikassa.
– Erityisesti ruokapaikalle vievän reitin tulee olla turvallinen, niin ettei siilin tarvitse kulkea sinne esimerkiksi vilkkaan tien yli. Tuolla näkee valitettavasti aika usein teiden varsilla autojen yliajamia siilejä. Ylipäätänsä kannattaa miettiä, että onko ruokinta tarpeellista vai häiritäänkö siinä vain luonnon kiertokulkua. Siinä tietysti ihmiset tarkoittavat hyvää, mutta se voi samalla aiheuttaa murhetta, Kylmäkoski sanoo.

Ei maitoa siilille

Suomen eläinsuojeluyhdistys SEY:n internet-sivujen mukaan siilit syövät luonnossa erilaisia selkärangattomia eläimiä. Jos niiden määrä on jostain syystä vähäinen esimerkiksi pitkään jatkuneen kuivuuden takia, siilit voivat kärsiä sekä nestehukasta että nälkiintymisestä. Tällöin siilejä voidaan auttaa ruokinnalla.
Siilejä voi SEY:n mukaan ruokkia kissan tölkkimuonalla tai liotetulla kissan kuivamuonalla. Siileille ei saa tarjota maitoa, sillä ne ovat laktoosi-intolerantikkoja ja saavat maidosta ripulin ja vatsakipuja. Ripuli johtaa pikkuhiljaa siilin kunnon heikkenemiseen. Maidon sijaan SEY:n sivuilla suositellaan antamaan siilille vettä matalasta ja tukevasta vesiastiasta.
Myös SEY muistuttaa ruokintapaikan puhtaudesta. Siitä on tärkeää huolehtia hyvin, jotta se ei toimisi tartunnan lähteenä erilaisille sairauksille. Siilien ulosteet on siivottava pois ruokintapaikalta säännöllisesti, samoin syömättä jääneet ruoat.
SEY:n sivujen mukaan siilit viihtyvät parhaiten asutuksen läheisyydessä, esimerkiksi puistoissa ja puutarhoissa. Niistä siilit löytävät itselleen runsaasti ravintoa, kuten etanoita, kastematoja ja kuoriaisia. Siilit voivat syödä myös vaikkapa sammakoita tai sisiliskoja sekä jyrsijöiden ja lintujen poikasia.

bottom of page