top of page

Stubb on uusi tasavallan presidentti – Hervanta olisi valinnut Haaviston

Presidentinvaalipäivä on Suomessa liputuspäivä. Uudeksi tasavallan presidentiksi valittiin sunnuntaina 11.2. Alexander Stubb. Kuva: Sirpa Koivu.

Suomi on valinnut uuden presidentin. Kokoomuksen Alexander Stubb astuu virkaansa 1. maaliskuuta 2024. Stubb voitti vastaehdokkaansa, vihreiden kannattaman valitsijayhdistyksen ehdokkaan Pekka Haaviston 51,6 prosentin kannatuksella Haaviston 48,4 prosenttia vastaan.

Milla Zuev

14.2.2024

Jos hervantalaiset olisivat saaneet päättää, presidentinlinnaan astelisi kuitenkin Stubbin sijaan Pekka Haavisto. Stubbin kannatus oli kaikilla Hervannan äänestysalueilla alimmillaan vain 33 prosenttia (Pohjois-Hervanta A), ja ylimmilläänkin 43,89 prosenttia (Etelä-Hervanta C), selviää Oikeusministeriön vaalitulospalvelusta. Haaviston kannatus puolestaan oli Hervannassa alimmillaankin yli 50 prosenttia 56,2 prosentin kannatuksella äänestysalueella Etelä-Hervanta C, ja korkeimmillaan jopa 67 prosenttia Pohjois-Hervanta A:n äänestysalueella.

Kaukajärvi ja Annala

Myös Kaukajärvellä ja Annalassa Suomen tasavallan presidentiksi olisi noussut Pekka Haavisto. Kaukajärvellä Haavistoa äänesti jopa 66,7 prosenttia äänestäjistä ja Annalassa 68,4 prosenttia vaalipäivänä. Ennakkoääniprosentit olivat hieman tätä matalammat. Stubbia puolestaan äänesti Annalassa vaalipäivänä 31,6 prosenttia äänioikeutetuista ja ennakkoon 43,2 prosenttia.

Vuores

Vuoreksessa puolestaan presidentiksi äänestettiin innokkaasti Alexander Stubbia: ennakkoon häntä äänesti 52,2 prosenttia äänestäjistä ja vaalipäivänä 51,2, mikä noudattelee myös valtakunnallista lopputulosta. Haavistoa puolestaan äänesti ennakkoon 47,8 prosenttia vuoreslaisista ja vaalipäivänä 48,8 prosenttia.

Lukonmäki, Koivistonkylä ja Hallila

Myös Lukonmäki kuuluu niihin Tampereen alueisiin, joilta Haavisto olisi noussut presidenttikisan voittajaksi. Ennakkoon häntä äänesti 53,3 prosenttia lukonmäkiläisistä, vaalipäivänä 55,5 prosenttia. Stubbia puolestaan kannatti 46,7 prosenttia ennakkoäänten perusteella ja 44,5 prosenttia vaalipäivän äänten.

Äänestysalueelta 43, mihin Hallila ja Koivistonkylä kuuluvat, presidentiksi olisi noussut Haavisto. Hän sai ennakkoäänistä 54,2 prosenttia ja vaalipäivän äänistä 58,5 prosenttia. Stubbia puolestaan kannatti 45,8 prosenttia ennakkoäänestyksessä ja vaalipäivänä 41,5 prosenttia äänestäneistä.

Tamperekin olisi valinnut Haaviston

Haavisto olisi noussut presidentiksi, mikäli Tampere olisi saanut päättää. Tämä noudattelee jo vaalikampanjoiden aikana esiin noussutta asiaa, että suuremmissa kaupungeissa Haaviston kannatus on suurempaa, kun taas pienemmillä paikkakunnilla pienempää. Tällä kertaa siis näyttää siltä, että maaseutujen äänet ratkaisivat presidentinvaalit.

Kaikista tamperelaisista Pekka Haavistoa äänesti ennakkoon 55,5 prosenttia ja vaalipäivänä 59,2 prosenttia, kun taas Stubbia äänesti ennakkoon 44,5 prosenttia ja vaalipäivänä 40,8 prosenttia. Koko Tampereen äänestysprosentti oli 71,6, kun koko maan äänestysprosentti oli 74,3.

Kristiina Kokko, Alexander Stubbin kampanjapäällikkö kommentoi Tampereen äänestystilannetta seuraavasti:

– Kunnioitamme demokratiaa ja jokaisen ihmisen mahdollisuutta päättää itse ehdokasvalinnastaan. Se on tärkeä arvo eikä itsestään selvä tässä maailmassa. Mielestäni Alexander Stubb on tälle epävakaalle ajalle sopiva, kokenut ja osaava ulkopolitiikan ammattilainen. Hän pystyy ajamaan parhaalla mahdollisella tavalla Suomen ja suomalaisten asioita maailmalla. Hän on kansaa yhdistävä presidentti, joka ymmärtää erilaisia ihmisiä ja kuuntelee heitä.

bottom of page