top of page

Suolijärven luontopolun uusi elämä

Suolijärvi on 1,3 kilometriä pitkä, 650 metriä leveä ja sen pinta-ala on 20 hehtaaria.

Suolijärven luontopolun rastien uudet opastetaulut asennettiin kesäkuun toisella viikolla. Polun avajaiset pidetään heinäkuussa, luontoretken yhteydessä 21.heinäkuuta.

Sirpa Koivu

19.6.2024

Polku on noin 4,5 km pitkä ja sen varrella tulevat tutuksi monenlaiset kasvit niin soilta kuin lehdoistakin. Paikoin Suolijärven maisemaa värittävät jyrkät kallioseinämät sekä massiiviset siirtolohkareet.

Reitin varrella on nyt 14 opastaulua, joiden avulla voi tutustua alueen monipuoliseen luontoon ja lajeihin, sekä ympäristönmuutoksen ja luonnonsuojelun teemoihin. Tauluissa on kohteisiin liittyvää tietoa ja kysymyksiä. Tietoa on saatavilla myös QR-koodilla englanniksi.

”Kuin satumetsä!”

Lauantaiaamuna on aurinkoista, mutta Suolijärven ulkoilumajalla on vielä hiljaista. Onnekkaasti haastattelija kohdalle tupsahtaa metsäpolulta kaksi ulkoilijaa. Hervantalainen Titta oli vienyt Kokkolasta tuleen ystävänsä Mirjan kiertämään Suolijärven rantapolkua.

Mirja kuvailee innokkaasti järven rantaa myötäilevän reitin hyviä puolia:

- Täällä on kaikki suomalaisen luonnon parhaat piirteet. On järvi, sininen taivas, vaihtelevaa luontoa, rauhaisaa.

- Kuin satumetsä, ihana tunnelma, hän lisää.

Rantaa kiertävä polku on luonnossa liikkumaan tottuneiden ystävysten mielestä sopivan pitkä, kiertämiseen menee tunnin verran aikaa, ja polku kiertää kiinnostavan vaihtelevassa maastossa. Reitin varrella on paljon nähtävää, mutta naisten huomion kiinnitti heti polun päässä viime vuonna rakennetun Mielenreitin taulu, ”Sinä olet tärkeä”.

- Hienoja otsikoita ja tarinoita, kuvituksena koskettavaa taidetta.

Luontopolun tauluista mieleen jäivät tiedot kasveista. Ja sammakoista. Opastetaulut ovat heidän mielestään kiinnostava lisä polulla kulkeville.

- Näin pitkän reitin varrelle voisi kyllä lisätä vessan. Täällä ulkoilumajalla on tosin hyvät palvelut. On uimaranta, pukuhuoneet, paikka kuntoilulle ja kioski, summaa Suolijärven maastossa usein lenkkeilevä Titta.
- Me kyllä keskityimme tällä kertaa parantamaan maailmaa ja vaihtamaan kuulumisia.

- Lenkkeily pitää päätä ja kroppaa kunnossa, ystävykset toteavat ja jatkavat kohti taukopaikkaa.

Luonnonsuojelu ja jokaisenoikeudet

Polkua uudistettiin kesällä 2023 niin, että siitä saatiin osin esteetön ulkoilumajalta Suoliojalle saakka. Vuoreksen puoleista polkua ei päästy kunnostamaan tänä kesänä. Pitkospuita on kuitenkin joihinkin paikkoihin lisätty.

Luontopolun opastetauluja suunniteltiin alueella liikkuville viime vuonna tehdyn kyselyn pohjalta. Vastaajat toivoivat opasteiden antavan tieteellistä tietoa luonnosta, ja tekstien haluttiin olevan selkeitä ja ytimekkäitä.
Lajitunnistus, luonnonilmiöt, halu ymmärtää luonnonsuojelua paikallisesti ja saada tietoa ihmisen vaikutuksesta alueella olivat vastaajien toiveita. Lisäksi jokaisenoikeudet teemana kiinnosti.

Eliöryhmistä eniten kiinnosti kasvillisuus ja sitten järjestyksessä linnut, puut, sienet, nisäkkäät ja hyönteiset. Myös harvinaiset lajit kiinnostivat isoa osaa vastaajista.

Opastaulujen tehtävien toivottiin liittyvän eläinten ja kasvien havainnointiin tai vaativan aistien käyttöä ja pohtimista.

Luontokerho Vuokko teki oppaan 1986

Ensimmäinen Suolijärven luontopolkuopas ilmestyi 1986, ja sen kokosi luontokerho Vuokko. Tekstit olivat Juha-Lassi ja Teemu Tastin käsialaa. Rasteja reitillä oli 22.

Aina 1990-luvun loppupuolelle saakka vanha luontopolkureitti teki laajemman kierroksen metsän siimeksessä valaistulla ulkoilureitillä. Luontorastit oli merkitty tolpilla, joiden alaosa oli oranssi ja valkoinen yläosa, johon kohteen numero oli merkitty.

Tampereen kaupungin liikuntatoimi kunnosti polun 1990-luvun lopussa ja samalla polku siirrettiin kokonaisuudessaan myötäilemään järven rantaa. Rastit merkittiin alkuperäiseen tapaan numeroiduilla tolpilla.

Hervannan EU-ohjelmaan kuulunut HerPro-projekti päivitti oppaan vuonna 2002. Rasteja uudistetulla reitillä oli 14. Ja tätäkin uudistusta juhlittiin luontoretkellä.

Suolijärven luontopolun rastitaulut

Opastetauluja on 14 ja niissä on yksi tai useampia kunkin taulun teemaan liittyvää kysymystä ja tauluissa esitettyihin piirroksiin liittyviä kysymyksiä. Koko aineisto löytyy myös Tampereen kaupungin sivuilta, osoitteesta tampere.fi.

Taulu 1. Metsä hiiliyhdiste - ja happitehtaana.
Taulu 2. Veden voimaa.
Taulu 3. Onko Suolijärvi rehevöitynyt?
Taulu 4. Jos kallio osaisi puhua, mitä se kertoisi elämästä maapallolla?
Taulu 5. Metsäjärvestä urbaaniksi järveksi.
Taulu 6. Miten suo eroaa ympäröivästä metsästä?
Taulu 7. Miksi luonnonsuojelu on tärkeää?
Taulu 8. Suolijärven valoisat lehtolaikut.
Taulu 9. Sienet metsän kasvun edellytyksenä.
Taulu 10. Nahkasiipien vuodenkierto.
Taulu 11. Ikivihreä varjojen kasvivaltias
Taulu 12. Ällistyttävät muurahaiset.
Taulu 13. Lentoliskoista lintuihin.
Taulu 14. Suomen sammakot.

bottom of page