top of page

Suolijärven Mielenreitti avattiin

Mielenreitillä pääsee kulkemaan monen pituisia matkoja. Kuva: Marjo-Riitta Alitalo.

Ainutlaatuinen luontopolku Mielenreitti avattiin Suolijärven rantaan 27. syyskuuta.

Milla Zuev

4.10.2023

Mielen ry:n vastaava hanketyöntekijä Eva Romin ja hanketyöntekijä Satu Pesosen mukaan avajaispäivä onnistui yli odotusten.

– Yhteensä paikalla oli 534 henkilöä, mikä oli positiivinen yllätys. Mainostimme pienellä budjetilla, ja silti moni oli tietoinen tapahtumasta. Selkeästi aiheemme kiinnostaa ihmisiä. Avajaisissa oli ihana, rento tunnelma, mikä ilahdutti. Hervantalaiset paikalla olleet kehuivat, miten hienoa on, että tämä tulee juuri Hervantaan, Romi kommentoi.

Avajaisissa oli monipuolista ohjelmaa.

– Virallisesti avajaiset alkoivat kello kahdelta. Puoli kolmen aikaan kuultiin muutamia puheita, minkä jälkeen oli ohjattuja kierroksia polulla. Paikalla oli pieni tapahtuma-alue, jossa oli muitakin järjestöjä kuin me. Oli esimerkiksi arvontaa, toiminnallisia pelejä, nuotiolla ensimmäiselle sadalle kävijälle nokipannukahvia ja kakkua sekä Ahlmannin opiskelijoiden pystyttämä jurttasauna. Paljon ihmisiä kävi kiertämässä polun itsekseenkin, kuvailee Pesonen.

Toivon tarinoita

Mielenreitti on 2,3 kilometrin mittainen reitti, josta 1,1 kilometriä on esteetöntä. Esteettömän polun puolessa välissä on vielä lyhyt keskeneräinen kohta, mutta polku tulee kokonaisuudessaan valmiiksi muutaman viikon sisällä. Ekokumppanit Oy vastaa polun rakentamisesta.

Esteetön polku kulkee pitkin vanhaa polkupohjaa Suolijärven rantaa pitkin. Yläreitti on kokonaan uutta ja sisältää vaativampaakin maastoa. Yläreitillä noustaan Majaalahdenkankaalle portaita pitkin. Perillä odottavat upeat näköalat.

Mielenreitti on aivan ainutlaatuinen luontopolku: sen sisältö on toteutettu vapaaehtoisvoimin, ja sen äärellä esimerkiksi hankalien kokemusten tai ahdistuksen kanssa painiva ihminen voi reflektoida kokemustaan ja löytää uutta toivoa.

– Reitillä on kymmenen taulua, joista yhdeksää kutsutaan Toivon tarinoiksi. Tauluihin on koottu omakohtaisia kokemuksia mielenterveyden haasteista ja siitä, miten luonto on kannatellut ihmistä vaikeuksien keskellä. Tauluissa on kysymyksiä polulla kulkijalle, jotta hän pysähtyisi havainnoimaan luontoa sekä tarkastelemaan itseään ja hyvinvointiaan, Romi kertoo.

Kymmenes taulu on selviytymistaulu nimeltä Sinä olet tärkeä. Tähän tauluun on koottu Mielenreitin 40-henkisen vapaaehtoisporukan kirjoittamia selviytymistä ja haasteista tukevia keinoja.

– Mielenreitti eroaa melko paljon tavallisesta luontopolusta. Polulla ei esitellä niinkään maastoa tai kasvillisuutta, vaan ihmisten tarinoita – kipeitä ja raskaitakin, vaikka toivon näkökulma on mukana.

Näytämme, että haasteet eivät ole elämän loppu. Selviytymistaulun äärellä ihminen voi pohtia kysymysten ja vinkkien avulla, minkälaisia keinoja omassa elämäntilanteessa olisi selviytyä haasteista, jos oma olo on keinoton, Romi kuvailee.

Romi kertoo olevansa liikuttunut siitä, että Mielenreitti on ensimmäinen vapaaehtoisvoimin toteutettu tämän tapainen luontopolku. Samantyyppisiä on muitakin, mutta ne ovat usein ammattilaisten toteuttamia. Tässä asetelma on käännetty toisin päin: reitin teossa ei ole ollut mukana esimerkiksi psykologia, vaan haastavia hetkiä kokeneet ihmiset itse. Kuka tahansa kiinnostunut on saanut tulla mukaan, sillä lähtökohtaisesti meillä jokaisella on kokemusta haastavista tilanteista.

– Mielenterveys ei ole olotila, joka joko on tai ei ole olemassa. Jokaisella ihmisellä on ollut haastavia hetkiä, Romi tiivistää.

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen rahoittama kaksivuotinen Mielenreitti-hanke jatkuu vielä noin puolen vuoden ajan. Polulla riittää edelleen tehtävää ja siellä järjestetään esimerkiksi erilaisia retkiä.

bottom of page