Suolijärven uutta laituria parannellaan vielä
Tampereen Infran työnjohtaja Hanna Savolainen (oik.), Juttusaunan yrittäjä Kari Virtanen sekä muutama talvi- ja kesäuimari keskustelivat Suolijärven uusitusta laiturista ja parannuksista, joita siihen tehdään.
Rentoa laiturielämää elokuussa.
Sirpa Koivu
28.8.2024
Uiminen on yksi halvimmista harrastuksista, jotka pitävät yllä terveyttä ja liikuntakykyä. Tästä syystä kaupungin uimarantojen kunto ja kunnossapito ovat niin kesä- kuin talviuimareillekin tärkeitä. Suolijärven uimaranta ja ulkoilukeskus polkuineen ja mahdollisuuksineen ovat suosittuja Hervannan ulkopuolellakin. Käyttäjien määrä on lisääntynyt uusien palveluiden myötä.
Rannan laiturin kunto oli todettu kehnoksi jo 2023 ja sen uusiminen saatiin tämän vuoden ohjelmaan.
Purku- ja asennusyöt käynnistyivät kesäkuussa, ja laiturin piti olla viikon jälkeen käyttökunnossa. Työt eivät kuitenkaan sujuneet niin helposti ja nopeasti kuin oletettiin, sillä järven pohjasta löytyi yllätyksiä.
- Myöhästymisen syynä oli järven pohjasta löytyneet rakennelmat, joista kaupungilla ei ollut tietoa, kertoi työnjohtaja Hanna Savolainen Tampereen Infrasta.
Tuntematon rakennelma pohjassa
Savolainen kertoi että, järven pohjasta löytyi rakennelmia, joiden päällä oli ollut maa-ainesta.
Aluksi arinaa koetettiin hyödyntää ja sen taakse tuotiin uutta mursketta, mutta se ei pysynyt paikallaan. Näin jouduttiin purkutöihin. Pohja ruopattiin kahteen kertaan, jotta metalli- ja lautarakenteet saataisiin pois.
- Oletettavasti ne liittyivät aiempiin laiturirakennelmiin. Järvihän on kallioiden välissä syvä allas. Rannoilta lähtien se syvenee nopeasti jopa useita metrejä jo jonkin matkan päässä rannasta. Tarkoitus on ollut ehkä saada rannasta loiva, Savolainen pohdiskeli.
- Purkutöiden jälkeen toimme rantaan hiekkaa, joten nyt siitä on helppo lähteä uimaan järven selkää kohti, mutta pohja on erittäin äkkisyvä.
Savolaisen mukaan järven pohjaan, syvemmälle, jäi kasa mursketta laiturin oikean haaran viereen. Keko tai saari ulottuu sen verran korkealle, että laiturin oikeaan reunaan katsottiin tarpeelliseksi rakentaa kaide ja laittaa hyppykielto vahinkojen välttämiseksi.
Laiturin paikkaa muutettiin
Valmistumisen myöhästyminen ja pitkittynyt käyttökielto harmittivat uimareita. Yllätys oli, että laituri siirrettiin mittansa verran Sonninottan lahden suuntaan.
- Laituri haluttiin siirtää sellaiseen kohtaan, jossa sen rannan puoleisten sivuhaarojen väliin jäi lapsille soveltuva matalampi allasalue, Savolainen selitti.
Pienten lasten vanhemmat uivat kuitenkin entisellä paikalla kauempana laiturista lahden rannalla. Nykyinen allas ei ole käytössä lapsille mukava, koska pohja on kivinen.
Kulku laiturille paranee
Uuden kulkusillan ja portaiden väliin on laiturin siirron jälkeen tullut hankalasti porrastettu reitti pukukopilta laiturille.
- Siihen rakennetaan portaaton kulkusilta, johon jää laiturin puolella yksi askelma. Metallikaiteisiin on timpuri suunnitellut ratkaisuksi puiset suojat.
Laiturin käyttäjiä oli harmittanut puukaiteen huteruus, mutta se on nyt tuettu uusiin penkkeihin ja tukevammin laiturirakenteeseen. Savolaiselle oli uusi tieto, että laituri on sateella liukas. Ongelmaan haetaan nyt ratkaisua. Myös kalastuskieltokyltit asennetaan lähiaikoina.
Talviuintipaikka mietinnässä
Yhden vaihtoehdon mukaan ensi talvena virrankehitin pitää avannon auki niin sanotussa lasten altaassa ja kävelykannen toisella puolella olevien uintipaikan sivuhaarojen välissä. Avanto rajataan öljyntorjuntapuomilla.
Tässä ratkaisussa salmi saattaa olla sula vastarannalle saakka. Lippusiimalla rajataan jäällä liikkuvien reittejä, koska jää on heikko avannon läheisyydessä.
Talviuimareiden laskeutumistikkaat sijoitettaisiin siinä tapauksessa oikeanpuoleisen haaran ja kävelykannen kulmaan. Ne ovat hieman lyhyemmät ja kevyemmät kuin vanhat rappuset, eivätkä ulotu pohjaan saakka, mutta riittävän pitkät, jotta heikkovoimaisempikin pystyy kiipeämään avannosta laiturille. Toiset tikkaat veisivät lasten altaaseen.
Avantoa, laiturien talvikuntoa, jään poistoa nousupaikalta, liukuesteitä ja pukukoppia hoitaa Tampereen Pyrintö tulevanakin talvena.