top of page

Taistelulajeissa lapset oppivat asettamaan omat rajansa

Koulun mitalisammot Jukka Holmen ja Milla Sjövall esittelivät taitojaan. Kuvat: Pekka Ohtokangas

Black Eagle Taekwon-do-koulu on kerännyt lukuisia Suomen mestaruuksia, kahmalokaupalla Euroopan mestaruuksia ja myös pari maailmanmestaruutta. Monet näistä mestaruuksista koululle on tuonut Mira Sjövall, jolla on myös MM-pronssia potkunyrkkeilystä. Black Eaglen takana on ranskalainen mestari Thierry Meyour.

Pekka Ohtokangas

14.12.2022

Harva tietää, että Karate Kid -elokuvien pahiksesta kertovan Cobra Kai -sarjan karatetyyli ei ole ole karatea laisinkaan. Oikeasti Cobra Kain dojolla harjoitellaan korealaista Tang Soo Doo’ta, perinteistä Taekwondoa. Taekwondoa harjoitellaan myös Hervannan Ahertajankadulla.
Black Eagle Taekwon-do-koulu on kerännyt lukuisia Suomen mestaruuksia, kahmalokaupalla Euroopan mestaruuksia ja myös pari maailmanmestaruutta. Monet näistä mestaruuksista koululle on tuonut Mira Sjövall, jolla on myös MM-pronssia potkunyrkkeilystä. Black Eaglen takana on ranskalainen Thierry Meyour.
Italiassa syntynyt mutta Libanonissa kasvanut Meyour aloitti judon harrastamisen jo viisivuotiaana. Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1979, hän aloitti taekwondon. Vuosi sitten hänellä myönnettiin 8. danin musta vyö, ensimmäisenä Suomessa.

Filosiaa taustalla

Taekwondo tunnetaan korkeista ja nopeista potkuistaan. Nopeatempoinen laji on kuitenkin kevyt kosketukseltaan verrattuna vaikka potkunyrkkeilyyn, jota koulussa myös harjoitellaan. Mestari Meyour haluaakin tuoda pisteottelupotkunyrkkeilyn Suomeen. Kevyen kontaktin pisteottelu on vauhdikasta ja hauskaa, eikä vammautumisen riski ole niin suuri kuin kovan kontaktin kehäotteluissa. Black Eaglella treenaa paljon nuoria, jopa viisivuotiaita.
– Lapset eivät ole kananmunankuoria, heissä on kestävyyttä. Uskon kuriin ja kurinalaisuuteen. Kurinalaisuus opettaa lapsille hyviä käytöstapoja ja kunnioitusta, Meyour kertoo.
Kun Cobra Kaista oli puhe, Meyour mieltää itsensä Johnny Lawrenceksi, Cobra Kain rämäpäiseksi antisankariksi.
– Kuuntelen rokkia ja haluan, että oppilaani ovat koviksia, hän nauraa.
– Haluan, että lapset osaavat vetää rajansa. He ovat kohteliaita, kurinalaisia eivät helppoja maalitauluja kiusaajille. Kohteliaisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että heidän yli voitaisiin kävellä.
Taistelutaidot voivat olla väärissä käsissä vaarallisia. Siksi Meyour ei opeta vain lyöntejä ja potkuja, vaan myös filosofiaa taistelulajien taustalla.
– Lupaan oppilailleni olla heille aina rehellinen. Sanon suoraan, jos he toimivat väärin tai tyhmästi. Lapsen kasvattamiseen tarvitaan kylä, kuten sanotaan.

Leikkiminen on taito


Meyourista näkee, että hän haluaa aidosti tehdä oman osansa lasten kasvattamisessa. Koronavuodet osoittivat, että myös oppilaiden vanhemmat arvostavat Meyourin ja koulun panosta.
– Vaikka emme voineet pitää harjoituksia, monet vanhemmat maksoivat silti uskollisesti jäsenmaksunsa.
Moni kertoi Meyourille koulun olevan liian arvokas menetettäväksi.
– Koronavuodet veivät monelta nuorelta tärkeät sosiaaliset vuodet – ne vuodet, jolloin opetellaan ystävystymään ja leikkimisen ja liikkumisen säännöt. Nyt he joutuvat opettelemaan paljon uudestaan. Siksi koen, että vanhempien on todella tärkeää rohkaista lapsensa liikkumaan.
Dojangin puolella treenaa saksalaislähtöinen Jens Spieken. Hänellä on edessään 2. danin mustan vyön vyökoe. Spieken on harjoitellut taekwondoa 13 vuotta, silti aivan perusteitakin on syytä harjoitella vieläkin.
– Kolmentoista vuoden aikana on ollut ylä- ja alamäkiä, Spieken kertoo.
– Kun motivaatio pettää, kurinalaisuus ottaa vallan, Meyour täydentää.
Meyour ohjeistaa Spiekeniä kuvittelemaan liikkeensä täydellisinä.
– Aivosi eivät välitä siitä kuvitteletko vai teetkö liikkeen oikeasti. Jos pystyt kuvittelemaan liikkeet, pystyt myös ajan myötä ne suorittamaan.
Toki ne liikkeet pitää myös jossain välissä tehdä, pelkkä kuvitteleminen ei riitä.

Rakentavaa keskustelua

Spieken ja Meyour ajautuvat keskusteluun itsevarmuuden ja itseluottamuksen semanttisesta erosta.
– En pidä sanasta itsevarmuus. Minusta siinä röyhkeyden siemen. Mielestäni itsevarmuus ei ole todellisuuteen pohjaava, siinä missä itseluottamus kertoo, että luotat taitoihisi, Meyour perustelee.
Tällaiseen pohdiskeluun Meyour kannustaa oppilaitaan. Ottelumatkoilla käydään monesti hyviä keskusteluita.
– Kun kännykät tulevat esiin, pyydän oppilaani kerääntymään yhteen ja kysyn heidän mielipidettään jostain aiheesta. Näin käydään hyviä, rakentavia keskusteluita, opitaan muiden mielipiteistä ja opitaan käymään järkeviä keskusteluita ja väittelyitä.
Black Eagle Taekwon-don peruskurssit alkavat tammikuun puolivälissä.

bottom of page