top of page

Tampere palkitsi ansioituneita muiden hyväksi työtä tehneitä

Vuoden Vapaaehtoisena palkittiin Sirpa Koivu Hervannasta, Vuoden Aikuisena SPR:n Nuorten turvatalo ja Hyvä haltija -kunniamaininnalla Jyrki Kiviniemi.

Tampereen kaupunki on palkinnut vuodesta 2015 saakka tamperelaisia, jotka ovat toimineet muiden hyväksi erityisen ansiokkaasti.

Milla Zuev

29.11.2023

22. marraskuuta Raatihuoneella luovutettiin Vuoden vapaaehtoinen ja Vuoden aikuinen -tunnustukset sekä Hyvä haltija -kunniamaininta. Lampun henki -palkinnon saaja ei ennättänyt tilaisuuteen, joten taho palkittiin myöhemmin.

Palkittavat valittiin ehdotusten pohjalta Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksessa marraskuussa.

Vuoden vapaaehtoinen

Vuoden vapaaehtoisena kaupunki palkitsi hervantalaisen Sirpa Koivun. Vuoden 2023 palkitsemisen teemana on monikulttuurisuus ja kotoutumisen edistäminen. Sirpa Koivu on vuosien aikana tehnyt arvokasta vapaaehtoistyötä Hervannan alueen yhteisöllisyyden puolesta.

Koivu on muun muassa tehnyt vapaaehtoistyötä useissa Hervannan tapahtumissa sekä kirjoittanut kirjoja ja lehtikirjoituksia hervantalaisesta elämänmenosta ja ihmistä. Koivu on myös ideoinut naisten käsityö- ja kohtaamispaikka Kätevän, ollut perustamassa Hervannan kulttuuriyhdistyksiä ja toiminut Hervannan Kirjan Ystävät ry:n puheenjohtajana. Koivu on ollut Paikalliskulttuurinedistäjät PAKU ry:n toiminnassa sen perustamisesta lähtien. Syksyllä 2023 Koivu oli suunnittelemassa ja vastasi Hervannan 50-vuotisjuhlista.

Koivu on myös toteuttanut vuosien varrella useita Hervanta-aiheisia näyttelyitä sekä harrastustapahtumia ja innoittanut hervantalaista teatteria. Koivu kirjoitti Hervantaan sijoittuvan musiikkinäytelmän Elämän pesä. Lasten ja nuorten lukemis- ja kirjoittamisharrastuksen tukeminen on ollut Koivulle aina tärkeää.

Vuoden aikuinen

Vuoden aikuinen -palkinnon teemana oli tänä vuonna lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy. Vuoden aikuinen -palkinnon sai Suomen Punaisen Ristin (SPR) Nuorten turvatalo, joka tarjoaa apua nuorille ja heidän läheisilleen Pirkanmaalla ja valtakunnallisesti.

Turvatalon tukimuotoja ovat esimerkiksi tilapäismajoitus ja keskusteluapu. Nuoret ja heidän läheisensä saavat tukea ja apua lähes vuorokauden ympäri. Tarvittaessa nuori saa turvatalolta turvallisen yösijan. Turvatalo myös auttaa matalalla kynnyksellä ilman lähetteitä.

Nuoria ovat auttamassa SPR:n koulutetut kriisi- ja perhetyöntekijät ja suuri joukko vapaaehtoisia. Turvatalon toiminnalla on suuri merkitys nuorten mielenterveydelle ja sujuvuudelle. Turvatalo sijaitsee Tampereen keskustassa Hämeenkadulla.

Hyvä haltija -kunniamaininta

Hyvä haltija -kunniamaininta myönnetään merkittävästä työstä tamperelaisten lasten ja nuorten hyväksi. Tänä vuonna kunniamaininta myönnettiin Tampereen kaupungin lastenhoitaja Jyrki Kiviniemelle, joka työskentelee esiopetuksessa.

Kiviniemi on tehnyt lähes koko työuransa esiopetuksen parissa. Hän on työskennellyt muun muassa Pohjolan päiväkodissa, Aaltosenkadun esiopetuksessa ja vuodesta 2016 Tammelan koulun esiopetuksessa.

Lampun henki -palkinto

Pirkanmaan lastenkulttuurikeskukset palkitsevat Vuoden lastenkulttuuritoimijan Lampun henki -palkinnolla. Palkitsemisella kiinnitetään huomiota lapsen oikeuteen olla lapsi ja kulttuurikasvatuksen merkitykseen lasten hyvinvoinnin edistäjänä.

Vuonna 2023 palkinto myönnetään Orffit-lastenmusiikkiyhtyeelle. Yhtyeen pirkanmaalaiset muusikot ovat tehneet pitkän uran lastenmusiikin parissa. Orffit tarjoaa laadukkaita lastenmusiikkielämyksiä Suomessa ja ennen kaikkea Pirkanmaalla. Yhtyeessä laulaa ja soittaa kitaraa Kimmo Ojala, puhallinsoittimia soittaa Matti Pollari ja rumpuja Hannu Sepponen.

bottom of page