top of page

Tampereen Ratikan liikennöinti alkoi maanantaina

Varhain maanantai-aamulla klo 4.26 tehtiin Tampereella historiaa. Tampereen Ratikan liikennöinti alkoi koeliikenteen jälkeen linjan numero 3 vuoron lähtiessä liikkeelle Hervannan kampukselta. Myös linjan 1 ensimmäinen vuoro lähti liikkeelle ennen aamukuutta klo 5.46 Kaupin kampukselta.

Satu Lepistö

11.8.2021

Sunnuntaina puolestaan vietettiin ratikka-ajan käynnistävää juhlaa verkossa. Suoraa lähetystä seurattiin lähes 5600 laitteelta. Juhlan yhteydessä julkistettiin myös raitiovaunujen nimet.

Ensimmäiset lähdöt kiinnostivat varhaisesta lähtöajasta huolimatta

Vaikka ensimmäiset lähdöt olivat jo aamuvarhain, ne kiinnostivat silti tamperelaisia.
- Pysäkeillä oli väkeä jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä lähtöä, kertoo Tampereen Raitiotien toimitusjohtaja Pekka Sirviö. – Ruuhkaa ei muodostunut, kuten osasimme ennakoidakin ja turvavälit pystyttiin hienosti säilyttämään. Olin itsekin mukana ensimmäisellä lähdöllä Pyynikintorilta ja aamu oli minullekin ikimuistoinen, Sirviö lisää.
Sirviön mukaan on ollut todella hienoa seurata sitä, miten kovasti ihmiset ovat odottaneet Ratikan liikennöinnin aloitusta.
- Toivomme kovasti, että tamperelaiset ja täällä muuten liikkuvat ottavat tämän uuden, esteettömän ja sujuvan joukkoliikennemuodon omakseen ja kehittävät sitä jatkossakin kanssamme, Sirviö jatkaa.

Hanke on pysynyt aikataulussa ja budjetissa

Tampereen raitiotiehanke on pysynyt kokonaisuutena täysin aikataulussa ja osittain rakennustyöt ovat valmistuneet jopa etuajassa. Hankkeen myötä seudullinen joukkoliikennekokonaisuus on saanut täydennystä uudesta liikennevälineestä ja bussilinjastoa on uudistettu.
- Ratikan liikennöinnin aloittamisen myötä myös bussilinjasto on kokenut historiallisen suuren muutostarpeen ja siksi uutta linjastoa on suunniteltu jo vuodesta 2018 alkaen, kertoo Nyssen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita.

Sanna Marin käynnisti Tampereen Ratikka-ajan

Tampereen Ratikka-aika käynnistyi verkossa vietetyn kansanjuhlan ja sitä edeltäneen ratikka-viikon merkeissä. Pääministeri Sanna Marin antoi Tampereen Ratikka-ajalle lähtölaukauksen viime sunnuntain Ratikka-juhlassa, jota koronatilanteen vuoksi vietettiin vain verkossa. Juhlan tallenne on katsottavissa verkkosivulla https://live.tampereenratikka.fi. Juhlassa esintyivät Diandra, Jenni Mustajärvi ja TAKOMO. Lisäksi nähtiin esitys Tampereen Työväen Teatterin Matilda-musikaalista. Juhlapuhujana nähtiin Marinin lisäksi pormestari Lauri Lyly.
Ratikka-juhlan yhteydessä julkistettiin myös raitiovaunujen nimiäänestyksen tulokset. Tampereen raitiovaunut nimetään niiden saapumispäivänä kalenterista löytyvien nimien perusteella. Osa vaunuista sai nimen sillä perusteella jo valmiiksi, mutta lisäksi yleisö pääsi äänestämään kahdelletoista vaunulle nimet 32 nimen joukosta. Nimiäänestykseen osallistui 8350 eri ihmistä.
Lisäksi Ratikka-juhlan yleisö pääsi äänestämään tapahtuman yhteydessä nimen lajinsa ensimmäiselle Tampereen Ratikalle. Ehdolla olivat nimet Lyyli ja Lyydia, joista Lyyli vei voiton. Valitut nimet ovat saapumisjärjestyksessä ensimmäisestä lähtien: Lyyli, Valma, Saaga, Lempi, Iisakki, Visa, Helinä, Atro, Aava, Tellervo, Tuure, Kukka, Ritva, Ensio, Urho, Päiviö, Aliisa, Olga ja Veera. Tampereelle tulee yhteensä 20 raitiovaunua, joista viimeinen saapuu syyskuussa.
Nimet tullaan näkemään raitiovaunuissa elokuun puolivälissä. Nimet teipataan ohjaamojen ikkunoiden alareunaan Hervanta-fontilla. Samaa fonttia käytetään Ratikan ikkunoiden sanataiteessa.

bottom of page