top of page

Tampereen Vuoden yrittäjä Vexlum Oy kannustaa yrittämään

Valinta Vuoden yrittäjäksi oli yrittäjä Jussi-Pekka Penttiselle positiivinen yllätys.

Hervantalaistaustainen Vexlum Oy on valittu Tampereen vuoden yrittäjäksi.

Milla Zuev

4.10.2023

Teknologiayritys valmistaa lasereita kvanttiteknologian sovelluksiin – työkaluja, joita tarvitaan kvanttitietokoneiden ja atomikellojen kehitykseen.

– Tämä on hieno kunnianosoitus. Olemme kasvaneet hyvin viime vuosina ja kasvu näyttää jatkuvan - tähtäämmekin kannattavaan kasvuun. Tavoitteemme on olla merkittävä toimija ja työllistäjä, kommentoi yrittäjä, diplomi-insinööri Jussi-Pekka Penttinen.

Yritystoiminta on käynnistynyt vuonna 2017; tänä päivänä yrityksellä on 20 työntekijää, joista osa osa-aikaisia. Työntekijöiden joukossa on myös diplomityötään tekeviä opiskelijoita.

Penttinen yllättyi valinnasta.

– Titteli tuli meille aika yllätyksenä. Alueella on varmaankin huomattu, että täällä on paljon teknologiayrittäjyyttä. Valikoiduimme monien hyvien joukosta. Toivon, että pystymme omalla esimerkillämme kannustamaan muitakin teknologiayrittäjyyteen ja ylipäätään yrittäjyyteen, Penttinen kommentoi.

– Yliopistolla on paljon hyviä tutkimusaihioita, jotka saattavat usein jäädä pöytälaatikkoon ehkä siksi, että markkina ei ole selkeä. Meillekään ei alkuun ollut selvää, millä aloittaisimme, mutta löysimme kvanttimarkkinan. Suomessa on kuitenkin hyvin saatavilla tukea tämän tyyppiseen yrittäjyyteen. Työtä ei tulla kuitenkaan tekemään puolestasi – yrittäjyys vaatii työtä ja rohkeutta. Markkinataloudessa löytyy kilpailua – kun osoitat, että kykenet jonkin tuotteen tekemiseen, joku muukin saattaa kiinnostua, Penttinen kannustaa.

TTY:n kasvatti

Vexlum Oy valmistaa lasereita kvanttiteknologian sovelluksiin. Ne ovat työkaluja, joita tarvitaan kvanttitietokoneiden ja atomikellojen kehitykseen.

Kvanttitietokoneilla on paljon potentiaalia. Yrityksen lasereita tarvitaan erityisesti atomeihin ja ioneihin perustuvaan teknologiaan.

– Yrityksemme VECSEL-teknologia on kehitetty Tampereen yliopistossa, silloisen TTY:n aikaan.

Lasereillamme on monia eri sovelluksia, mutta kvanttimarkkina on ensimmäinen, johon yrityksemme lähti. Aloitin itse opinnot Tampereen yliopistossa vuonna 2009 ja vuonna 2010 siirryin optoelektroniikan tutkimuskeskukseen, jossa tätä teknologiaa oli jo kehitetty 2005 lähtien.

– Aloimme kehittää lasereita yhteistyössä Coloradossa sijaitsevan National Institute of Standard Technologyn kanssa. He huomasivat, että lasereillamme voisi olla potentiaalia heidän tarkoituksiinsa, Penttinen kommentoi.

– Nyt olemme pystyneet todistamaan, että itse asiassa lasereillamme on todella hyvä potentiaali, eli pystymme tekemään esimerkiksi uusia aallonpituuksia. Näillä on enemmän tehoa kuin muilla teknologioilla. VECSEL-laserteknologiamme on yksinkertaisempi, mikä tekee siitä luotettavamman ja helppokäyttöisemmän.

Nyt Vexlum Oy:llä on kehitteillä aivan uusi tuote.

– Tällä pystyy tekemään aivan samoja asioita kuin vanhallakin, mutta tämä on teollisempi. Tästä on karsittu tutkimuskäyttöön tarvittavia ominaisuuksia ja tästä on tehty helpommin integroitava, Penttinen lisää.

bottom of page