top of page

Teekkarisauna Mörrimöykky peruskorjattiin – avajaiset keväällä

Iiro Parhankangas (keskellä), Lauri Löyttyniemi (oikealla) ja Tami Nordström. Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen leimaavat teekkaritoimintaa. Muistolaatoissa saunan rakentamiseen ja Tampereen Teekkarit ry:n perustamiseen lahjoittaneita tahoja.

Juha Mäki-Jyllilän aikanaan suunnittelema, vuonna 1992 rakennettu teekkarisauna on peruskorjattu. Peruskorjauksessa kaikki rakennuksen sisäpinnat uudistettiin ja talotekniikkaa tuotiin 2020-luvulle.

Milla Zuev

10.1.2024

– Ilmanvaihto, lämmitysjärjestelmä ja kaikki sellainen, mikä ei näy, mutta liittyy olennaisesti käyttökustannuksiin sekä rakennuksen terveyteen ja kestävyyteen on uusittu, kertoo Iiro Parhankangas Tampereen Teekkarit ry:n hallituksesta.

– Tilana tämä on nyt paljon toimivampi, terveellisempi ja turvallisempi, Parhankangas lisää.
Parhankangas on vastannut teekkarisaunasta ja yhteydenpidosta saunan omistajaan, Teekkarisäätiöön yhdistyksen hallituksessa hallintomestarina vuonna 2023. Vuonna 2024 hallituksen vaihduttua pestiin on valittu Tami Nordström.

Nykyään teekkarisaunan tilat lämpiävät kaukolämmöllä, kun aikaisemmin tiloja lämmitti rikkonainen ja riittämätön maalämpö. Lisäksi paljon tilaa vienyt, mutta käyttämätön takka on poistettu. Tilaan on myös rakennettu uusi keittiö. Tiloissa on myös uusittu pukuhuone- ja suihkutilat sekä rakennettu esteetön wc liikuntarajoitteisille käyttäjille. Koska tiloissa järjestetään myös karaokea ja opiskelijabändien keikkoja, on oleskelutilan seinät ja katto rakennettu akustiikkalevystä, joka vähentää kaikumista.

– Yleistila täällä on laajentunut merkittävästi, mainitsee saunamestari Lauri Löyttyniemi.

Saunamestari on teekkarisaunan työntekijä. Löyttyniemi on toiminut saunamestarina alkaen vuodesta 2022.

Peruskorjaus tuli tarpeeseen

Kolmekymmenvuotias rakennus kaipasikin jo korjausta – teekkarit olivat juhlineet, kylpeneet ja saunoneet siinä useamman vuosikymmenen ajan, ja siellä oli järjestetty tuhansia saunailtoja.

Mörrimöykkyä remontoitiin yhteensä kolmen kuukauden ajan, ja tila avattiin alustavasti marraskuun 2023 lopussa. Tähän päivään mennessä korjatuissa tiloissa on järjestetty noin parikymmentä saunailtaa. Ennen varsinaisia avajaisia työtä kuitenkin vielä riittää: esimerkiksi tila kaipaa sisustamista. Tämän vuoksi viralliset teekkarisaunan avajaiset on tarkoitus järjestää kevään mittaan.

Remontin toteutti Consti Korjausrakentaminen.

– Teekkarisäätiö valitsi Constin tarjouskilpailussa voittajaksi hinnan, lyhyen urakka-ajan ja luotettavan maineen perusteella. Heillä oli selkeästi hyvä ote tekemiseen. Vähän jopa pohdimme, onko tätä mahdollista korjata kolmessa kuukaudessa, koska tekemistä oli niin paljon, mutta urakka valmistui hyvin aikataulussa, Parhankangas kuvailee.

Takapakkejakin riitti matkan varrella. Löyttyniemen mukaan saunalta löytyi laajoja kosteusvaurioita urakan aikana.

– Aikatavoitteeseen päästiin kaikista pienistä takapakeista huolimatta. Consti oli oikein mukava ja joustava toimija, Löyttyniemi kehuu.

Parhankankaan mukaan tilat ovat siistimmät ja valoisammat kuin aikaisemmat huonokuntoiset tilat.

– Jonkin verran on vielä tekemistä, jotta tätä voisi hyvällä omallatunnolla sanoa valmiiksi. Käyttöönoton myötä tulee tietenkin sellaisia huomioita, että tätäkin olisi voitu miettiä, ja sellaisia asioita pyrimme laittamaan vielä kuntoon. Akustiikkaan olen tyytyväinen - aikaisemmin kun olen ollut täällä bändin kanssa soittamassa, kuuntelijoiden korvat ovat saattaneet olla kovilla, Parhankangas kuvailee.

Seuraavaksi teekkareilla on toiveissa saada kokoon rahoitus rakennuksen julkisivujen huoltamiseen sekä mahdollisesti terassin laajentamiseen.

Toteutettiin pääosin lahjoituksilla

Mörrimöykyn peruskorjaus toteutettiin pääosin lahjoitusvaroilla ja –materiaaleilla. Mihin nämä eivät riittäneet, teekkarit saivat Parhankankaan mukaan niin sanotusti teekkarihenkistä lainaa. Myös alkuperäinen teekkarisauna on rakennettu lahjoitusvaroin.

– Saimme lahjoituksena mittavasti suoraa rahaa sekä materiaaleja, sekä merkittävä määrä suunnittelutyötä Rambollilta. Lainausmerkeissä tämä on talkoilla toteutettu, vaikka lopulta urakan loppusumma olikin merkittävä. Silti kaikkea ei tarvinnut maksaa aivan omasta taskusta, Parhankangas kuvailee.

Monipuolisesti ohjelmaa

Paitsi sauna, Mörrimöykky on myös juhlapaikka, keikkapaikka opiskelijabändeille ja oleskelutila esimerkiksi lautapeli-iltoja varten. Peruskorjauksen suunnittelussa pitikin ottaa huomioon, että tilaa käytetään monenlaisiin tarkoituksiin.

Tilaa vuokrataan ensisijaisesti opiskelijatoimintaan, eli se ei ole vuokrattavissa yksityiskäyttöön.
– Opiskelijajärjestöt ja etenkin Hervannassa teekkareiden killat järjestävät täällä oikeastaan mitä vain haluamiansa tapahtumia. Lisäksi jokainen Tampereella opiskeleva teekkari saa kerran elämässään vuokrata saunan omiin valmistujaisjuhliinsa, kertoo Löyttyniemi.

Teekkarit haluavat kiittää kaikkia lahjoituksin saunan korjaukseen osallistuneita, kuten Tampereen Teknillistä Seuraa, Tekniikan akateemiset TEKiä ja Ramboll Oy:tä.

bottom of page