top of page

Tekstiilitkin pitää kierrättää – Vain puhdas tekstiili kiertää!

Uusi jäteasetus tiukentaa muun muassa yhdyskuntajätteen eli asumisesta ja siihen rinnastettavasta muusta toiminnasta syntyvän jätteen erilliskeräysvelvoitteita sekä kierrätystavoitteita asteittain.

Kodin tekstiilit on hyvä lajitella ennen kierrätykseen viemistä. Ehjät ja käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa myydä tai lahjoittaa. Keräykseen voi tuoda tekstiilit, jotka ovat käyttökelvottomia tai rikkinäisiä, mutta puhtaita.

HerSa

8.3.2023

Poistotekstiilejä kierrätetään esimerkiksi langaksi, uusiksi vaatteiksi, kodintekstiileiksi, huonekalujen täytteeksi ja eristemateriaaliksi. Osa kerätyistä poistotekstiileistä hyödynnetään energiana.
– Poistotekstiilien lajittelu on tärkeää, koska vain puhtaat, kuivat ja hajuttomat poistotekstiilit voidaan kierrättää uudeksi materiaaliksi. Likainen tai kostea tekstiili kuuluu aina laittaa sekajätteeseen, logistiikkakoordinaattori Piia Kuusinen Pirkanmaan Jätehuollosta muistuttaa.
Kodin tekstiilit on hyvä lajitella ennen kierrätykseen viemistä. Ehjät ja käyttökelpoiset tekstiilit kannattaa myydä tai lahjoittaa. Keräykseen voi tuoda tekstiilit, jotka ovat käyttökelvottomia tai rikkinäisiä, mutta puhtaita. Keräykseen voi tuoda vaatteita (esimerkiksi paidat, housut ja hameet) ja kodintekstiilejä (esimerkiksi pyyhkeet, lakanat ja verhot). Alusvaatteet ja sukat eivät kuulu poistotekstiileihin. Pakkaa poistotekstiilit muovipussiin ja sulje pussi hyvin.
Likaiset, kosteat, homeiset tai tunkkaiselta haisevat tekstiilit laitetaan sekajätteeseen. Sekajätteeseen laitetuista tekstiileistä saadaan myös ympäristöhyötyä, kun niistä tehdään Tammervoiman hyötyvoimalassa kaukolämpöä ja sähköä.

Repe & Romu & Riepu kiertää 380 pysäkillä

Poistotekstiilejä voi viedä myös Repen & Romun kyydissä kiertävän Rievun kyytiin. Kierros alkaa maaliskuun lopussa Tampereelta ja vuoden aikana kiertue pysähtyy 17 kunnassa, 380 pysäkillä. Aikataulu löytyy Pirkanmaan Jätehuollon verkkosivuilta ja koteihin jaetusta Roskakalenterista.
Poistotekstiilien tuominen kaikkiin Pirkanmaan Jätehuollon keräyspisteisiin on maksutonta.

Kodin poistotekstiilejä voi tuoda Sokoksen kestävän muodin kerrokseen

Kotitalouksien poistotekstiilejä voi tuoda maaliskuusta lähtien Tampereen Sokoksen 4. kerroksen keräyspisteeseen. Poistotekstiilit ovat käyttökelvottomia tai rikkinäisiä, mutta puhtaita tekstiilejä, jotka kierrätetään uusiomateriaaliksi. Poistotekstiilejä voi tuoda keräyspisteisiin enintään kaksi pussillista kerralla.
Poistotekstiilien keräys on osa Tampereen Sokokselle maaliskuun aikana avautuvaa kestävän muodin kerrosta. Neljänteen kerrokseen tulee saataville verkkokauppa Emmyn ensimmäinen second hand -muodin kivijalkamyymälä, vaatteiden, asusteiden ja jalkineiden ompelu-, korjaus- ja tuunauspalveluja sekä kierrätysmateriaalista valmistettua muotia. Myös paikallisten muotisuunnittelijoiden DesignOnTampere-osasto kasvaa.
– Etsimme keinoja vaatteiden arvostuksen kasvattamiseksi, käyttöiän pidentämiseksi ja hoitamiseksi asiakkaalle helpolla tavalla. Tuomalla kestävän kuluttamisen palvelut lähelle arjen asiointia kynnys niiden käyttämiseksi madaltuu. Tätä asiakkaammekin ovat toivoneet, kehitysjohtaja Päivi Juntunen sanoo.
Tekstiilien keräämisen takana on uusi, tiukempi jäteasetus, joka tuli voimaan 1. tammikuuta.
Uusi jäteasetus tiukentaa muun muassa yhdyskuntajätteen eli asumisesta ja siihen rinnastettavasta muusta toiminnasta syntyvän jätteen erilliskeräysvelvoitteita sekä kierrätystavoitteita asteittain. Jäteasetuksen mukaan kunnan on järjestettävä asumisesta syntyvän tekstiilijätteen vastaanotto alueellisilla vastaanottopisteitä viimeistään 1.1.2023.

bottom of page