top of page

Terry Laakson vaiherikas taiteilijaelämä

Terry Laakso vuonna 1994.

Terry Laakso, suomalainen kuvataiteilija, on elänyt vaiherikkaan ja matkustelun täyteisen elämän. Taiteilija syntyi perheeseen, jossa ei katsottu televisiota, vaan hänen lapsuudenkotinsa oli yhtä ateljeeta.

Milla Zuev

3.4.2024

– Äitini oli käsityöntekijä, hän teki nahasta ruusuja ja myös maalasi. Kotimme vanhassa Hirvensalon saaressa Syvälahden talossa oli pelkkä ateljee, joka oli täynnä taidetta. Olohuoneessa isäpuoleni Yrjö Virtanen teki tauluja, ja minun huoneeni oli äitini työhuone, jossa oli hänen välineistöään ja minun nurkkani. Pienestä asti minulla on ollut taiteellinen elämä, Laakso selittää.

Sopimustaiteilijana

Terry Laakso aloitti näyttely toimintansa jo vuonna 1985. Ensimmäisessä näyttelyssään hän myi yhden taulun 1300 markan hinnalla. Seuraava näyttely järjestettiin vuonna 1986 pankin taideosastossa. Tämä näyttely seurasi Timo Heleniuksen kuvanveistonäyttelyä, ja mielenkiintoista on, että Helenius oli sama taiteilija, jonka askartelukerhossa Laakso oli ollut kymmenvuotiaana.

Laakso jatkoi näyttelyiden järjestämistä aina vuoteen 1989 saakka, kunnes hänen ovikellonsa soi. Taidekauppias Seppo Jansson esitteli itsensä ja ehdotti sopimusta Laaksolle. Sopimuksen mukaan Laakso tekisi sovitut työt, ja Jansson ostaisi ne kaikki häneltä. He päätyivät viiden vuoden sopimukseen, joka laadittiin lakimiehen avustuksella.

Saman vuoden aikana Laaksosta tehtiin omakustannedokumenttiohjelma, joka sai paljon huomiota. Puhelimet alkoivat soida, ja muutkin taidekauppiaat olivat kiinnostuneita Laakson töistä. Laakso kuitenkin pysyi uskollisena sopimukselleen ja kieltäytyi myymästä teoksiaan muille, sillä hän oli nyt virallinen sopimustaiteilija.

Sopimus Janssonin kanssa purkautui toisen osapuolen osalta vajaassa kahdessa vuodessa. Tämän jälkeen toinen kauppias, Jouni Hirvonen, halusi tehdä sopimuksen Laakson kanssa kahdeksi vuodeksi. Hirvonen vei Laakson helikopterilla taidenäyttelyjen avajaisiin, ja Laakso laskeutui helikopterilla Turun kauppatorille, missä näyttely oli menestys – saman päivän aikana noin 800 vierasta kävi katsomassa Laakson töitä.

Myöhemmin vuonna 1994 Laakso muutti erään taidekauppiaan suureen taloon asumaan. Tämä kauppias tarjosi Laaksolle mahdollisuuden maksaa vuokraa tauluilla. Talon sijainti oli Lempäälän Moisiossa, ja samalla kauppiaalla oli myös talo Granadan provinssissa Espanjassa. Laakso oli löytänyt paikkansa taiteen maailmassa ja eli taiteilijaelämää täysillä.

Meksikosta Malagaan

Vuonna 2003 Laakso muutti Meksikoon.

– Ehdin olla Meksikossa vasta neljä kuukautta, kunnes isäni kuoli, ja minun täytyi palata Suomeen. Vuonna 2005 palasin Meksikoon joksikin aikaa maalaamaan. Myöhemmin samana vuonna muutin takaisin Malagaan Competan kylään, jossa kehitin viinirypäletekniikkaa. Vuokrasin viinirypäletilan ison talon Competan kylän maaseudulta, jossa oli 200–500 viinirypäle pensasta, ja minulla oli aina pöydälläni viinirypäleitä, Laakso kertoo.

Malagasta Laakso palasi hetkeksi Suomeen järjestämään näyttelyitä, kunnes palasi Meksikoon. Meksikossa hän teki ostamallaan autolla 7000 kilometrin mielenkiintoisen matkan, ajaen kaupungista kaupunkiin etsimässä ideoita taiteeseensa. Häntä oli varoitettu ajamasta öisin, mutta hän teki sitä silti.

– Näin maantierosvoja ja armeijan sekä poliisinkin kanssa tuli jonkin verran ongelmia mutta selvisin niistä. Kaikki olivat korruptoituneita. Enää en uskaltaisi ottaa sellaista riskiä, Laakso sanoo.

Mexico City ei tehnyt ruuhkaisuudessaan ja pakokaasunhöyryisyydessään suurta vaikutusta Laaksoon.
– Pakokaasun käryä ei päässyt edes asunnossa pakoon. Kaupunkiin tullut rekkajono oli 50 kilometriä pitkä ja meni kävelyvauhtia eteenpäin, Laakso kertoo.

Uupuminen

Vuonna 2014 Laakso palasi takaisin Espanjaan. Hän kuvasi TV-reportaasia ja videoklippejä tunnetulle flamencoartisti David Morelesille vuoden ajan, aina vuoteen 2015 saakka. Kuitenkin Laakso kertoo kokeneensa loppuunpalamisen oireita pitkään. Hän oli urallaan nähnyt ja imenyt kaiken, mitä Espanjasta saattoi saada. Aluksi Espanja oli kuin loputon historioitsijoiden, kirjailijoiden ja taiteilijoiden aarrearkku, mutta sitten se ei enää tuntunut rajattomalta. Espanja ei enää tarjonnut hänelle samaa kuin aiemmin. Laakso oppi espanjaa sen verran, että alkoi ymmärtää espanjalaista ajatusmaailmaa, mutta hän ei pitänyt siitä tavasta elää. Suomalaiset ovat pedantteja, ja vaikka hän eli espanjalaisten elämäntapaa, se ei sopinut hänen luonteelleen. Jatkuvat juhlat, ja työn tekeminen pakollisena pahana eivät tuntuneet omilta.

Loppuunpalamisen oireisiin vaikutti myös sydänleikkaus, jonka Laakso joutui käymään läpi ja joka vaikuttaa edelleen hänen elämäänsä. Masennus iski, ja hän ei enää pystynyt maalaamaan.

Tie päättyi Hervantaan

Terry Laakson mielenkiintoinen ja vaiherikas taiteilijaura tuli päätökseensä vuonna 2018 päättyen Tampereen Hervantaan, vaikka tämän jälkeen hänen taidettaan julkaistiin edelleen kansainvälisissä taidekatalogeissa useina eri vuosina ja tulevat aina olemaan esillä. Nykyään hän maalaa lähinnä vain, jotta hänen tyttärensä oppisi taidetta. Toisinaan hän tekee myös tilaustöitä, mutta niiden valmistuminen voi kestää, sillä hän ei enää keskity taidemaalaukseen päätoimisesti. Häneltä on pyydetty näyttelyitä muun muassa Italiaan, Lontooseen ja Saksaan, mutta hän on kieltäytynyt näistä tarjouksista. Laakson taidetta tulee olemaan pitkään markkinoilla, sillä hän on maalannut yli 3000 taideteosta, jotka kaikki on aikoinaan myyty. Näitä maalauksia liikkuu Hagelstamin ja muiden huutokauppojen, gallerioiden sekä yksityisten myyntien kautta. Eri ihmisten kuolinpesistä perityt taulut tulevat olemaan vielä kymmeniä vuosia markkinoilla.

– On tärkeää huomata, että Suomessa on kaksi Terry Laaksoa, joita ei saa sekoittaa keskenään: toinen on ihminen ja toinen on hänen nimellään signeerattuja taideteoksia, sanoo Laakso.

– Tällä hetkellä positiivisena elämäni ykkösenä on hengellisyys ja oman lapsen kasvattaminen. Nämä ovat pitkää taiteilijauraa suurempia lahjoja, jotka tuovat oikeaa onnellisuutta, Laakso sanoo.

bottom of page